Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzHolde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, vizează în 2025 o creștere semnificativă a performanței financiare și operaționale, cu venituri totale de 125,3 milioane de lei, în creștere cu 20% comparativ cu anul 2024, și o EBITDA estimată la 30,1 milioane lei, în creștere de peste opt ori față de nivelul din 2024. Redresarea financiară este susținută de un context agricol favorabil și de o disciplină riguroasă în managementul costurilor, potrivit unui comunicat.
„Bugetul de venituri și cheltuieli propus pentru 2025 este construit în urma unei analize atente a resurselor disponibile, contextului agricol actual și măsurilor aplicate recent pentru eficientizarea activității. De asemenea, toate cele cinci nuclee de ferme Holde (Roșiori, Frumușani, Videle, Conțești și Salcia) prezintă la acest moment semne îmbucurătoare privind performanța pentru anul acesta. Nivelul de precipitații din ultimele luni a fost optim pentru dezvoltarea culturilor. Spre exemplu, la ferma Roșiori, cantitatea totală de precipitații în martie a depășit 60 l/mp, contribuind semnificativ la refacerea rezervei de apă din sol. La acest moment, câmpurile arată foarte bine, iar semănatul culturilor de primăvară, floarea-soarelui și porumb, va începe chiar în curând. Această fereastră favorabilă din punct de vedere meteorologic ne permite să demarăm lucrările în condiții optime, ceea ce ne oferă un start bun pentru noul ciclu agricol. Prin urmare, în 2025 estimăm o creștere de peste 60% a veniturilor din vânzarea produselor agricole, până la circa 100 milioane lei, și un profit net de 5 milioane lei”, a declarat Bogdan Serghiescu, CEO al Holde Agri Invest.
În ceea ce privește planurile de investiții pentru anul 2025, compania a bugetat un CAPEX total de puțin peste 6 milioane de lei. Cele mai importante direcții vizează achiziția de utilaje agricole (aproximativ 3 milioane de lei), sisteme de irigații și dezvoltarea infrastructurii logistice și de depozitare (inclusiv silozuri).
De asemenea, compania anticipează o îmbunătățire substanțială a indicatorilor financiari-cheie, cu o EBITDA pe hectar estimată la 1.850 euro, față de doar 214 euro în 2024, precum și redresarea semnificativă a profitului operațional, vizat să revină pe plus la 15 milioane de lei.
„Bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2025 este rezultatul unui efort susținut de reconstrucție și reașezare strategică, desfășurat în ultimele luni de echipa de management împreună cu Consiliul de Administrație. Ne-am concentrat pe restructurarea operațiunilor, ajustarea costurilor și identificarea de soluții eficiente de finanțare, toate cu scopul de a pune bazele unui model de business sustenabil și profitabil. Estimările pentru anul în curs indică o redresare solidă, cu o EBITDA în creștere puternică și revenirea pe profit, iar aceste rezultate confirmă că direcția aleasă este cea corectă. În plus, contextul agricol actual este favorabil, iar perspectivele din teren ne oferă motive reale de încredere. Vom continua să consolidăm activitatea Holde în jurul unor principii bazate pe eficiență, transparență și responsabilitate față de investitori, cu obiectivul de a construi o companie agricolă modernă, adaptată la provocările pieței locale și internaționale”, a declarat Leonard Leca, membru al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.
Anul 2024 a fost unul dintre cei mai dificili din istoria recentă a Holde Agri Invest și a întregului sector agricol din România. În 2024, Holde Agri Invest a înregistrat venituri totale de 107 milioane de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe parcursul anului trecut, compania a exploatat o suprafață de 16.321 de hectare, +19% față de 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic. Indicatorul EBITDA la nivelul anului 2024 s-a ridicat la 3,5 milioane de lei, comparativ cu o valoare negativă de 9,7 milioane de lei în 2023, creșterea fiind determinată, în principal, de diminuarea semnificativă a costurilor de producție, datorată scăderii costurilor cu inputurile, mai ales a îngrășămintelor. Pierderea netă de 23,2 milioane de lei înregistrată în 2024 reprezintă o reducere de 32% comparativ cu 2023 și provine, în principal, din diminuarea cheltuielilor de exploatare, optimizarea costurilor operaționale și reducerea personalului.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More