Categories: International

Hong Kong: China a anunţat sancţiuni împotriva a şapte entităţi şi cetăţeni din SUA

Beijingul a anunţat vineri sancţiuni împotriva a şapte entităţi şi cetăţeni americani în răspuns la un avertisment american cu privire la deteriorarea libertăţilor în Hong Kong, măsură anunţată cu câteva zile înainte de vizita unui înalt oficial al administraţiei Biden, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest anunţ ”nu ne schimbă poziţia şi rămânem hotărâţi să punem în aplicare pe deplin toate sancţiunile americane pertinente” a reacţionat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au deteriorat semnificativ, pe fondul tensiunilor legate de problema drepturilor omului, comerţ, securitate cibernetică sau originea pandemiei de COVID -19.

Săptămâna trecută, Statele Unite au avertizat în special companiile americane cu privire la ”riscurile în creştere” asociate cu desfăşurarea activităţilor în Hong Kong, în urma unor măsuri luate de China în acest mare centru financiar.

Printre cetăţenii americani vizaţi de sancţiuni se află fostul secretar american al Comerţului Wilbur Ross. În timpul mandatului în administraţia Trump, Ross a extins lista companiilor care nu pot tranzacţiona cu companii americane fără o licenţă prealabilă, între care giganţii chinezi de telecomunicaţii Huawei şi ZTE.

De asemenea, sunt vizaţi Carolyn Bartholomew, preşedinta Comisiei de monitorizare economică şi a securităţii SUA-China, Adam King de la Institutul Republican Internaţional, Sophie Richardson, directoare pentru China a ONG-ului Human Rights Watch sau Consiliului democratic din Hong Kong, cu sediul la Washington.

Măsura anunţată de Beijing survine înainte de vizita în acest weekend în China a secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, vizită ce are ca obiectiv remedierea relaţiilor dintre cele două ţări. Wendy Sherman, numărul doi în Departamentul de Stat, va fi diplomatul de rangul cel mai înalt din administraţia Biden care va întreprinde o vizită în China.

Administraţia Biden afirmă că vrea să continue să coopereze cu Beijingul în privinţa marilor provocări globale precum lupta contra schimbărilor climatice, gestionarea crizei sanitare sau teme legate de dezarmare.

Articole recente

Ce spun specialiștii în insolvență despre falimentul City Insurance?

Următoarea perioadă va fi determinantă pentru evoluția procedurii de faliment a City Insurance și a…

3 minute ago

PSD a sesizat Poliţia Capitalei şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la congresul PNL

PSD a sesizat, vineri, autorităţile publice cu atribuţii de control în domeniul pandemiei, printre care…

45 de minute ago

Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii…

48 de minute ago

Oana ȘTEFĂNOIU: ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de capital – video

ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de…

51 de minute ago

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive…

2 ore ago

Turcan: Îmi doresc să nu găsim scuze şi să facem eforturi maxime ca Legea consumatorului vulnerabil să se aplice de la 1 noiembrie

Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru…

2 ore ago