Update articol:

Horia Constantinescu: Valoarea amenzilor încasate de ANPC anul trecut s-a ridicat la 97 milioane de lei, față de 45 milioane de lei în 2022; creștere de 63% a numărului de amenzi

Activitățile de control desfășurate de ANPC anul trecut au fost în creștere cu 14% față de 2022, 82.446 față de 72.080. Tot anul trecut, numărul de amenzi a fost de 64.264, față de 39.495 (creștere de 63%). Valoarea amenzilor aplicate a fost în creștere, de la 300 de milioane de lei în 2022, la 455 milioane de lei, în 2023. Valoarea amenzilor încasate de ANPC anul trecut s-a ridicat la 97 milioane de lei, față de 45 milioane de lei în 2022.   

ANPC a intensificat, anul trecut, activitatea de supraveghere a pieței pe toate palierele sale de manifestare, în raport cu consumatorul, dar a avut și activitate de prevenție și corectare, acolo unde aceste lucruri s-au dovedit a fi necesare, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC. 

În 2023, s-au desfășurat, de asemenea, ample serii de verificare la marile lanțuri de magazine, fiind înregistrate următoarele rezultate, la nivel național:

Potrivit oficialului ANPC, creșterea importantă a rezultatelor activităților instituției s-a datorat atât măsurilor manageriale initiate, a căror implementare a început încă din primul an de mandat – normarea muncii, dotarea mașinilor cu GPS, stabilirea unor strategii noi de lucru, unitare la nivel national -, cât și celor adăugate în 2023.

Dintre acestea din urmă, menționăm:

  • adoptarea Codului de Etică, în cadrul strategiei anticorupție, din care face parte și protocolul semnat cu Direcția Generală Anticorupție
  • adoptarea Procedurii Cadru de Control, adaptată noilor exigențe impuse de viziunea unitară asupra activității de control, la nivel național
  • adoptarea Regulamentului de Organizare și Funcționare, care cuprinde toate elementele noii strategii de dezvoltare a instituției, precum și alinirea, la nivelul întregii țări, a fluxului de lucru adaptat la nivelul tehnologic actual, pentru a pregăti instituția pentru trecerea la digitalizarea sa completă, începând din 2024
  • introducerea treptată a elementelor digitale în fluxul de lucru actual – registratura electronică, circuit digital de management al documentelor-,  pentru pregătirea angajaților și adaptarea lor la utilizarea, pe scară largă, a sistemului integrat digital, care va fi dat în folosință în cel mai scurt timp, ca urmare a încheierii, la sfârșitul anului 2023, a celor două proiecte europene, cu finanțare nerambursabilă POCA.

În acest sens, începând cu anul 2024 se vor intensifica sesiunile de pregătire internă a angajaților ANPC, pentru a-și adapta activitatea cu ușurință la noile sisteme digitale realizate prin fonduri europene.

Horia Constantinescu  a declarat: “În ceea ce privește bugetul alocat instituției și managementul resurselor de care dispunem, datorită sumei alocate în 2023, de circa 23.000.000 lei, pentru bunuri, servicii și investiții, mai mare de aproximativ 4 ori față de bugetul anului precedent, a fost posibilă realizarea unor investiții și achiziții de echipamente necesare îmbunătățirii activității și modernizării instituției, fără ca acest proces să fie încheiat.

Menționăm elementele principale pe care am reușit să le realizăm până acum, cu aceste resurse materiale:

Totodată, pentru a continua demersurile necesare eficientizării muncii în cadrul instituției, au fost realizate, și pe parcursul anului 2023, întâlnirile periodice, online și offline, cu comisarii șefi și comisarii șefi adjuncți, atât pentru discutarea tematicilor și strategiilor de control, cât și pentru rezolvarea diverselor probleme curente din cadrul activității.

Acestora li s-au adăugat, bine înțeles, ședințele bianuale de evaluare a activității comisarilor cu drept de control, urmărind evoluția obiectivelor care se constituie în bază de calcul a indicatorilor de performanță a comisarilor ANPC, instituite încă din 2022.

În acest sens, în cadrul întâlnirilor la care au participat conducătorii instituției, împreună cu toți comisarii șefi și comisarii șefi adjuncți, au fost discutați toți indicatorii activității de control, precu și dinamica acestora pe unitate de timp și pentru fiecare județ, respectiv regiune, în parte”.

În ceea ce privește clasamentul performanțelor, pe județe, pentru principalii indicatori, situația arată, după cum urmează:

Strategia dezvoltată și complexă de comunicare internă a ANPC a făcut posibilă o dinamizare a fluxului de informații între comisarii din diferite zone ale țării, și de uniformizare a criteriilor de control, ducând la o mai bună și eficientă colaborare între comisarii din toate județele țării.

De altfel, în timp, a început procesul ”grâului care se cerne de neghină”, comisarii care nu au reușit să răspundă exigențelor activității instituției, părăsind rând pe rând echipele pe care le transformau, prin activitatea sau, mai bine zis, lipsa lor de activitate, în echipe codașe, care înregistrau involuții în indicatorii anuali de performanță.

Toate aceste eforturi au fost realizate de echipa ANPC mult subdimensionată, în raport cu volumul de operatori economici care activează în legătură comercială direct cu consumatorii, în toată țara. Aceste cifre arată, însă, modificarea abordării de control, eficientizarea muncii și monitorizarea atentă a resurselor financiare și umane ale instituției, astfel încât, în raportării zilnice a activității comisarilor, echipele să poată avea avantajul flexibilității, pentru a face față provocărilor pieței, în beneficiul direct al consumatorilor.

 * Inițieri și modificări de acte normative

 Cele mai importante acte normative menite să completeze sau să actualizeze mediul legislativ de funcționare a domeniului protecția consumatorilor în România, pentru care am propus modificări și care se află în diferite stadii de lucru sunt:

Acte normative inițiate de ANPC și promulgate

1. Legea nr.134 din 22 mai 2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 446/23 mai. 2023 (Plx 511/2016).

2. Legea nr. 414/2023 privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor. Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1158 din 20 decembrie 2023 (Plx 269/2023).

3. Legea nr.205/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri(Plx 80/2022).

Acte normative inițiate de ANPC și aflate încă în procedură parlamentară

  1. Proiect de Lege privind protecţia drepturilor consumatorilor – Plx 776/2022;
  2. Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți – Plx 781/2015;
  3. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.10/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România-Plx 301/2018;
  4. Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.141/2021 privind numite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale;
  5. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.58/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor-Plx 322/2022;
  6. Proiectului de lege privind stabilirea competențelor biroului unic de legătură și a autorităților competente în vederea asigurării implementării Regulamentului (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004- Plx 614/2022;
  7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative (Plx 667/2018).

Acestor proiecte de acte normative, extrem de importante pentru domeniul protecției consumatorilor, li se adaugă și Ordinele Președintelui ANPC, publicate în Monitorul Oficial, care reglementează diverse aspecte, după cum urmează:

  1. Ordinul Președintelui ANPC nr. 182/2023 privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi neechivoce cu privire la preţul produselor;
  2. Ordinul Președintelui ANPC nr. 32/2023 privind modificarea Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 449/2022 privind unele măsuri de informare a consumatorilor cu privire la soluţionarea alternativă a litigiilor;
  3. Ordinul Președintelui ANPC nr. 192/2023 privind abrogarea unor ordine;
  4. Ordinul Președintelui ANPC nr. 90/819/173/2023 privind abrogarea Ordinului Ministrului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, al Ministrului Sănătăţii şi Familiei şi al Preşedintelui ANPC nr. 230/457/76/2002 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vinde şi condiţiile de calitate ale laptelui de consum;
  5. Ordinul Președintelui ANPC nr. 379/2022 / 4/33/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul Viceprim-ministrului, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al Ministrului Sănătăţii şi al Preşedintelui ANPC nr. 1.541/1.219/433/2014 privind aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.
  6. Ordinul Președintelui ANPC nr. 225/2023 privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activitate în mediul online
  7. Ordinul Președintelui ANPC nr. 859/2023 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Proces-verbal de custodie” şi a formularului “Proces-verbal de încetare totală sau parţială a indisponibilizării şi de restituire totală sau parţială a bunurilor indisponibilizate”

Anul trecut,  a fost pus în aplicare Ordinul Președintelui ANPC nr. 201/2022, care reglementează mențiunile realízate în lista meniu a operatorilor economici care derulează activități de alimentație publică, respectiv precizarea ingredientelor produsului finit, precum și a valorilor nutriționale ale acestora.

ANPC se află, în continuare, în plin proces de analiză și elaborare, și în anul în curs, a noi reglementări sau completări la cele aflate în vigoare, astfel încât, în cel mai scurt timp, cadrul legislativ propriu domeniului protecția consumatorilor să devină unul complet, perfect adaptat evoluției pieței și să poată fi eliminate orice elemente neclare sau insuficient normate din legislația românească specifică sectorului.

  • Inițiative și participări la nivel european

În cursul anului 2023, ANPC a inițiat și participat la câteva întâlniri deosebit de importante, la nivelul Uniunii Europene, în domeniul protecției consumatorilor, în dorința de a face auzită vocea românească, printre statele membre și de a îmbunătăți activitatea, în acest sector, prin inițiative și propuneri concrete, care să realizeze o coeziune a activității la nivel comunitar.

Pe 28 martie 2023, ANPC a reprezentat România la “Summitul european al consumatorilor”, eveniment anual organizat de Direcția Generală Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, desfășurat la Bruxelles.  La reuniune, au participat reprezentanți ai Președințiilor Consiliului UE, Suedia, Spania, Belgia și Ungaria, precum și ai Parlamentului European și alte instituții ale UE, precum și reprezentanți ai asociațiilor pentru consumatori, întreprinderi, tineri și mediul academic.

Cu această ocazie, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a avut posibilitatea unor schimburi private de păreri cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, și cu Nils Behrndt, director general adjunct al Direcției Generale pentru Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, cărora le-a reiterat propunerea României de a realiza un organism de tip Eurocons, care să asigure un tip unitar de operativitate la nivelul autorităților naționale din domeniul protecției consumatorilor, din statele membre. De altfel, comisarul european a cerut acestor organisme să continue să protejeze drepturile și interesele consumatorilor, pentru un viitor echitabil și durabil, dar și organizațiilor neguvernamentale de profil și consumatorilor înșiși să sprijine eforturile acestor autorități.

În cadrul evenimentului, delegația României a participat la Atelierul Digitalizarea și impactul acesteia asupra tranziției ecologice, o prioritate a Comisiei Europeană, inclusă în Noua Agendă pentru Consumatori, ținând cont de cele două proiecte europene pe care ANPC le-a încheiat la sfârșitul acestui an și care vor duce la digitalizarea instituției, începând din 2024, dar și la alte proiecte din domeniul digitalizării, pe care le are în plan, pe viitor.

Discuțiile începute la Bruxelles au fost continuate în cadrul întâlnirii pe care ANPC a inițiat-o și care s-a desfășurat la București, pe 27 aprilie.

La evenimentul intitulat “Către o abordare comună a CPC în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor dispoziții referitoare la dublul standard din Directiva privind Practicile Comerciale Incorecte”, au participat reprezentanți rețelei CPC din țările membre, cu care am discutat aplicat, cu studii de caz și demonstrații concrete a acestui fenomen, timp de două zile. Concluzia workshopului a fost ca, după consultările pe care aceștia le vor avea cu autoritățile din țările lor, discuțiile să continue pentru a putea formula o rezoluție comună.

Odată cu situația creată, în sezonul estival de vacanță, de unele companii aeriene care au înregistrat întârzieri și anulări de zboruri repercutate direct asupra consumatorilor români și europeni, fapt care a generat o creștere importantă a numărului de reclamații interne și transfrontaliere, în domeniu, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a inițiat mai multe întâlniri cu unul dintre operatorii economici care a creat cele mai multe probleme – Wizz Air.

Discuțiile derulate pentru a găsi soluții de remediere, dar și pentru a primi asigurări referitoare la compensarea sau rambursarea cheltuielilor consumatorilor provocate de aceste incidente, m-au determinat să organizez o reuniune, la nivel european, pe acestă temă.

În cadrul conferinței online, care s-a desfășurat pe 19 iulie, alături de ANPC s-au aflat atât reprezentanții autorităților aviatice, cât și ai celor din statele ai căror cetățeni au fost afectați de această situație, în dialog direct cu operatorul economic. Întâlnirile au produs efecte, compania realizând demersuri în vederea despăgubirii consumatorilor și luând măsuri de preîntâmpinare a întârzierilor sau anulărilor de zboruri, pe viitor.

Armonizarea legislației naționale cu sistemul legislativ european

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a participat activ, atât la negocierea și elaborarea reglementărilor de către forurile legislative europene, alături de celelalte state membre, cât şi la transpunerea şi implementarea prevederilor actelor normative europene din domeniul protecției consumatorilor la nivel naţional.

Înainte de adoptarea actelor legislative europene la nivelul UE, în cadrul reuniunilor de negociere a acestora între statele membre, sub Președinția rotativă a Suediei (primul semestru al anului 2023) și cea a Spaniei (al doilea semestru al anului 2023), ANPC a participat la grupurile de lucru „Informarea şi Protecţia Consumatorilor” (Consumer Protection and Information), ȋn cadrul formaţiunii CONSOM a Consiliului UE, prezentând, în cadrul intervențiilor, elemente de mandat pentru următoarele propuneri de acte legislative europene:

  • Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivelor 2005/29/CE și 2011/83/UE în ceea ce privește consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi printr-o mai bună protecție împotriva practicilor neloiale și o mai bună informare;
  • Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 87/357/CEE a Consiliului și a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului;
  • Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind creditele de consum;
  • Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2011/83/UE în ceea ce privește contractele de servicii financiare încheiate la distanță și de abrogare a Directivei 2002/65/CE;
  • Directivă privind normele comune de promovare a reparării bunurilor și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2394 și a Directivelor (UE) 2019/771 și (UE) 2020/1828 / R2R;
  • Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE;
  • Propunerea de revizuire a Regulamentului privind detergenții și agenții tensioactivi

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025