Fondurile deschise de investiții sunt la maxime istorice ca active și număr de investitori, a spus Horia GUSTĂ, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), la FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL 2024, organizat de Financial Intelligence, pe 11 septembrie.
Domnia sa a specificat: “Mă refer doar la fondurile deschise, pentru că, la fondurile alternative, operațiunea Fondului Proprietatea de anul trecut, după listarea Hidroelectrica, s-a tradus într-o scădere de active de aproximativ 10 miliarde de lei. Dacă ne uităm la fondurile deschise de investiții, numărul de investitori este de 721.226, la finalul lunii iulie, activele sunt de 25,35 miliarde de lei – maxime istorice.
Avem o medie de creștere, anul acesta, de aproape 18.000 de investitori noi în fiecare lună. E clar că s-a schimbat ceva în bine, în mentalul oamenilor.”
Referitor la pașii făcuți și ce e de făcut în continuare, domnia sa a spus: “Este nevoie de educație și de încredere, în continuare. Cel mai important este ca noi, administratorii de fonduri, să transferăm încredere cetățenilor. Sigur că este nevoie și de produse mai multe, și de un cadru legislativ mai bun, dar acesta este la nivel european, nu prea poți să te abați prea mult.
Cred că e important să își continue fiecare evenimentele de educație financiară și să promoveze ceea ce face. Potrivit unui studiu pe care l-am făcut la Asociația Administrator de Fonduri, acum doi ani, se părea că cel mai de impact sfat pentru a te apuca de investiții era cel pe care ți-l dă un apropiat. Atunci, noi am zis să ieșim cu toții să vorbim despre asta cât mai mult, pentru că fiecare avem în jurul nostru apropiați. Este o cale de a încerca să atragem investitori și mai mulți. Educația și vorbitul despre activitatea noastră nu face decât ca, pe termen lung, să transferăm încredere către cei care încă nu sunt investitori.”
Horia Gustă consideră că suntem pe drum bun, dar potențialul pieței este mult mai mare: “Anul trecut, erau aproape 6 milioane de oameni în câmpul muncii, dar, din calculele noastre, 50% nu-și permiteau să economisească. Deci aproape 3 milioane și-ar permite să economisească/să investească, acesta ar fi targetul. Nu va fi ușor să ajungem acolo, încă suntem o piață tânără.
Referitor la activele în administrare, ele pot fi mai mari și cu ajutorul fondurilor de pensii și al societăților de asigurări, entități care, în Europa, contribuie la activele în administrare ale fondurilor de investiții cu aproape 45%, ceea ce în România e un paradox, lucrurile nu arată așa deloc, ponderea investițiilor este mică sau chiar foarte mică.”
Potrivit președintelui AAF, a crescut numărul investitorilor în fondurile de acțiuni, într-un ritm foarte mare: ”Cei mai mulți sunt investitorii în fondurile de obligațiuni și cu venit fix – aproximativ 275 de mii – și cei din categoria alte fonduri – 163 de mii. Deci aproximativ 430 de mii, în total. Cei mai mulți dintre investitori sunt niște eroi, pentru că, dacă ne uităm la ce a fost în 2022 și începutul lui 2023, cine nu a ieșit din aceste fonduri a beneficiat, la finalul lui 2023, de niște randamente foarte bune, adică cine nu a răscumpărat. Cine a adus banii în continuare, de asemenea, a beneficiat de un randament și mai mare, pentru că s-a întors curba de dobânzi, la începutul anului trecut, și randamentele fondurilor de obligațiuni au început să crească mai accelerat decât scăzuseră cu un an înainte. Preferințele sunt ale fiecăruia. Pentru unii se potrivesc fondurile de obligațiuni, pentru unii nu se potrivesc. Unii au un apetit mai mare la risc, unii au un apetit mai mare la instrumentul cu venit fix. La acțiuni, mai avem și riscul de volatilitate, mai avem o durată un pic mai mare. Acum vreo 3 ani, numărul investitorilor în fondurile de acțiuni erau de 17.000, iar acum sunt aproximativ 100.000, o creștere de 500%. Procentual este așa de mare pentru că pornirea a fost de la o bază foarte mică. Este alegerea fiecăruia să investească în fondul care i se potrivește.”