Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Huang Liang Neng: Romcarbon se concentrează încă de acum zece ani pe activitatea de reciclare; Cele mai mari provocări – costul ridicat și disponibilitatea redusă a materiilor prime

Romcarbon (ROCE) se concentrează încă de acum zece ani pe activitatea de reciclare, ne-a spus Dl. Huang Liang Neng, Directorul General și Presedinte CA al Romcarbon, în cadrul unui interviu.

Potrivit acestuia, Sectorul Polimeri Reciclați & Compounduri a fost sectorul cu cea mai mare creștere a performanțelor, ca rezultat al măsurilor de îmbunătățire întreprinse în ultimii ani, în creșterea productivității și a calității produselor, și având ca suport situația din piața materiilor prime virgine.

Huang Liang Neng spune că turbulențele cauzate de conflictul geopolitic, inflația drastică, dificultățile aprovizionării cu materii prime și criza energiei sunt provocări nu numai pentru industria în care activează Romcarbon, ci și pentru furnizorii și clienții săi.

“În contextul actual marcat de efectele pandemiei și de conflictele geopolitice am depus eforturi foarte mari pentru a procura materii prime la cele mai avantajoase prețuri, în scopul asigurării activității de producție neîntrerupte și până acum am reușit să asigurăm stocuri de materii prime care să ne mențină competitivi pe piață.

Cele mai mari provocări au fost cele generate de costul ridicat și disponibilitatea redusă a materiilor prime (granule din plastic) pe piețele de profil, care s-au suprapus peste explozia prețurilor transportului de pe piețele din Asia.”

Romcarbon este o companie producatoare de placi și profile din plastic din Buzău.

 ***

Cum a fost influențată activitatea Romcarbon de pandemie și începerea războiului?

Huang Liang Neng: În ceea ce privește impactul pandemiei asupra activității societății, putem spune că, similar întregii societăți globale, am fost puși în fața unei situații fără precedent. Restricțiile determinate de pandemie au generat un mediu economic ostil care a adus cu sine creșteri mari de preț la materiile prime și utilități, blocaje la nivel internațional în lanțul de aprovizionare și scăderi de vânzări pe fondul scăderii consumului și restrangerii activității partenerilor noștri.

Am reacționat însă foarte prompt, am continuat să ne desfășurăm activitatea în mod responsabil, prudent și să dezvoltăm noi inițiative adaptate contextului.

Fiind o companie cu activitate de producție, ne-am procupat intens și cu o atenție deosebită de protejarea sănătații și bunăstării angajaților companiei în perioada de pandemie. Astfel, încă dinainte de declanșarea stării de urgență medicală în România, pe baza informațiilor din presă și din mediul de afaceri internațional, am introdus măsuri stricte de protecție sanitară și ne-am asigurat că acestea sunt respectate de către salariații și colaboratorii noștri, așa încât nici chiar în vârful valurilor pandemice nu am întâmpinat probleme majore în fluxul de producție cauzate de îmbolnăviri. Am implementat rapid proiecte de digitalizare pentru funcțiile de suport, am dezvoltat programe de lucru flexibil sau de lucru de acasă, precum și alte măsuri pentru furnizarea de echipamente și soluții IT.

În ciuda impactului financiar cauzat de efectele economice și sociale ale pandemiei, am reușit să ne protejăm și să menținem activitățile astfel încât fluxurile de producție și comercializare nu au fost niciodată întrerupte, oferind în același timp angajaților, clienților, partenerilor de afaceri, stabilitate și sprijin continuu.

Impactul situației geopolitice din regiune generate de conflictul armat din Ucraina, chiar dacă ne-a afectat în mai mică măsură volumul vânzărilor în prima parte a anului, este resimțit din plin, prin creșterile de preț ale materiilor prime și ale utilităților, care exercită o presiune financiară permanentă asupra businessului.

Așadar turbulențele cauzate de conflictul geopolitic, inflația drastică, dificultățile aprovizionării cu materii prime și criza energiei sunt provocări nu numai pentru industria noastră, ci și pentru furnizorii și clienții noștri.

Care este impactul problemelor din lanțurile logistice?

Huang Liang Neng: Suntem conștienți de faptul că modul în care gestionăm lanțul nostru de aprovizionare ne poate influența atât performanța financiară cât și performanța în materie de sustenabilitate a afacerii. Cu un lanț de aprovizionare complex care include, peste 1.500 de furnizori, am stabilit un sistem de management al furnizorilor care ne permite să optimizăm întregul proces de achiziții, rezultând un impact pozitiv de-a lungul lanțului nostru de aprovizionare.

În contextul actual marcat de efectele pandemiei și de conflictele geopolitice am depus eforturi foarte mari pentru a procura materii prime la cele mai avantajoase prețuri, în scopul asigurării activității de producție neîntrerupte și până acum am reușit să asigurăm stocuri de materii prime care să ne mențină competitivi pe piață.

Cele mai mari provocări au fost cele generate de costul ridicat și disponibilitatea redusă a materiilor prime (granule din plastic) pe piețele de profil, care s-au suprapus peste explozia prețurilor transportului de pe piețele din Asia. În 2021 și în prima parte a acestui an, costul granulelor din plastic a crescut drastic nu numai în ce privește prețul unitar, ci și în ceea ce privește viteza de creștere a acestui preț, fiind o situație nemaintalnită în piață, dar pe care am reușit să o gestionăm prin strategii proprii care s-au dovedit eficiente până în prezent.

Cum v-a afectat creșterea prețurilor la energie și gaze naturale?

Huang Liang Neng: Am resimțit din plin impactul creșterii explozive a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Romcarbon SA este o companie mare consumatoare de energie electrică, consumul de gaze fiind ceva mai mic, așadar efectul asupra activității noastre a impus o serie de acțiuni, unele reactive, altele proactive.

Am reacționat prin ajustarea prețului de vânzare al produselor, astfel încât acesta să reflecte inclusiv creșterea costului cu utilitățile, dar am acționat și proactiv demarând investiții în producția de energie verde prin intermediul panourilor fotovoltaice, pentru a atenua, parțial, impactul creșterii prețurilor la energia electrică, convinși fiind și de faptul că viitorul în materie de producție și consum de energei electrică, în special, este unul orientat, în principal către crearea și exploatarea surselor regenerabile.

Totodată am căutat și căutăm continuu să eficientizam consumul de energie electrică, sens în care am aplicat și am obținut finanțare nerambursabilă pentru implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumurilor energetice, cofinanțat din Fondul European prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.2 – Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, având că obiectiv general identificarea și implementarea de măsuri de eficiență energetică și tehnologizarea în vederea înregistrări de economii în consumul de energie și evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul societății.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă Romcarbon?

Huang Liang Neng: Aici răspunsul este simplu de enunțat, dar foarte complex de gestionat în practică.

Principalele probleme cu care se confruntă Romcarbon sunt determinate de volatilitatea pieței muncii, mai precis de lipsa, din ce în ce mai acută, de resursă umană, dar și de fluctuația masivă de personal, extrem de dăunătoare pentru o activitate de tipul celei desfășurată de Romcarbon, care presupune un grad semnificativ de calificare/specializare. Nu mai există masă de elevi interesați să urmeze calificări profesionale în domeniul prelucrării maselor plastice, dar nici în alte meserii de care am avea nevoie.

Așa cum am enunțat mai sus, creșterea prețurilor la materii prime (granule din plastic)  și lipsa de predictibilitate în ce privește disponibilitatea acestora pe piețele de profil pun o presiune constanța pe activitatea noastră.

Reorganizarea lanțurilor/fluxurilor logistice la nivel local și internațional reprezintă și acestea provocări cărora ne străduim să le facem față.

Nu în ultimul rând turbulențele de pe piața energiei și a gazelor naturale pun presiune adițională asupra business-ului în general.

Cu toate aceste provocări, am devenit mai conștienți de puterea noastră, de faptul că suntem mai ingenioși și mai plini de resurse și idei decât credeam, în a găsi soluții și strategii să navigăm printre toate obstacolele antemenționate.

Cum va afectează evoluția forței de muncă din județ? Ați apelat la forță de muncă din străinătate?

Huang Liang Neng: Romcarbon SA și firmele din grupul său reprezintă unul dintre cei mai mari angajatori din Județul Buzău, angajând în medie un număr de peste 1500 de salariați.

Scăderea masei forței de muncă din județ, în principal din cauza migrației permanente dar și sezoniere, ne-a afectat într-o măsură semnificativă.

Totodată, așa cum precizam mai devreme, tinerii absolvenți ai claselor a-VIII-a nu mai au disponibilitatea de a urma cursuri ale unor licee industriale sau școli profesionale care să asigure resursă umană calificată pentru activitățile industriale.

De aceea, convinși fiind că angajații noștri reprezintă o resursă esențială pentru a putea asigura o dezvoltare pe termen lung a Romcarbon, suntem puternic implicați în asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos pentru angajați, a mijloacelor materiale necesare pentru a își desfășura activitățile și a șanselor egale pentru dezvoltarea în carieră.

Am dezvoltat politici interne orientate către calificarea salariaților și către retenția acestora.

De asemenea, conștienți de nevoia de a crește resurse umane calificate acționăm pentru viitor, fiind membri fondatori ai Asociația Viitorul Începe Azi, proiect început în anul 2021, în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău și alți agenți economici locali, cu scopul de a pune bazele unui învățământ de tip dual în Buzău, după modelul școlii germane, pentru calificarea de personal și promovarea educației formale și non formale.

În ce privește resurse umane din străinătate, dată fiind situația lipsei de forță de muncă autohtonă am apelat și noi la importul de forță din alte țări. În principal sunt muncitorii necalificați pentru activitatea de producție din sectorul de reciclare.

Cum aliniați la obiectivele europene de tranziție la o economie verde?

Huang Liang Neng: Dinamica continuă a piețelor dar și a partenerilor noștri, creșterea așteptărilor privind transparența și implicarea companiilor în protejarea mediului și nu în ultimul rând considerentele economice sunt realități care ne-au convins că includerea principiilor economiei verzi și ale sustenabilității în strategiile Romcarbon și în modelul de afaceri, pot contribui la îmbunătățirea reputației companiei în rândul clienților,  furnizorilor și al investitorilor săi și poate juca un rol important în creșterea afacerii, a implicării angajaților și în reducerea mișcării de personal.

Așadar, în domeniul economiei verzi putem spune că suntem pioneri, acționând în industria reciclării din România și în economia circulară atât prin activitatea proprie cât și prin investițiile financiare făcute în Green Group, cel mai mare parc industrial integrat de reciclare în S- E Europei.

Astfel, în anul 2012, Romcarbon S.A., concomitent cu continuarea liniilor tradiționale de business, a deschis o nouă direcție de dezvoltare, în domeniul reciclării maselor plastice și a producției de materii prime și compound-uri virgine și din materiale reciclate, sectorul fiind dezvoltat continuu prin creșterea capacității cantitative, prin lărgirea gamei de materiale produse și prin îmbunătățirea calității acestora. Faptul că suntem furnizori pentru industria auto este o confirmare a performanțelor noastre în domeniu.

Romcarbon a contribuit de asemenea la creșterea companiilor din Green Group sprijinind evoluția acestor în sectorul reciclării.

Ca procesatori de mase plastice, suntem continuu preocupați de a îngloba în produsele noastre o proporție cât mai mare de materii prime reciclate, proiectând și fabricand produse care să răspundă obiectivelor economiei circulare.

Mai multe informații despre viziunea noastră, inclusiv în privința protecției mediului și economiei verzi se găsesc în Raportul de Sustenabilitate al companiei elaborat pentru anul 2021 disponibil pe site-ul Romcarbon, www.romcarbon.com.

Care sunt diviziile care au performat cel mai bine în prima parte a anului?

Huang Liang Neng: Sectorul Polimeri Reciclati & Compounduri a fost sectorul cu cea mai mare creștere a performanțelor, ca rezultat al măsurilor de îmbunătățire întreprinse în ultimii ani, în creșterea productivității și a calității produselor, și având ca support situația din piața materiilor prime virgine.

În ciuda situației dificile din piață, sectoarele de procesare materiale plastice au avut performanțe bune, contribuind la rezultatul bun al perioadei.

O mențiune specială putem face cu privire la grupa de produse Echipamente indivuale de protecție, sector tradițional al companiei, care, chiar dacă nu este mare ca volum, a avut rezultate semnificativ mai bune față de anii anteriori.

Care sunt proiectele de investiții în acest an?

Huang Liang Neng: Principalele investiții inițiate în acest an sunt pentru creșterea capacității și îmbunătățirea performanței în Sectorul Polimeri și Compuși Reciclați. Suntem dedicați conceptului de economie circulară și suntem implicați direct în activități concrete pentru materializarea acestuia.

Am aplicat și pentru un proiect finanțat din fonduri europene prin PNRR pentru a face investiții în panouri fotovoltaice țintind să generăm mai multă energie verde pentru consumul propriu.

Care este strategia de dezvoltare a companiei pe termen mediu?

Huang Liang Neng: Provenind din industria de prelucrare convențională a plasticului și știind importanța durabilității, Romcarbon se concentrează încă de acum zece ani pe activitatea de reciclare.

Strategia pe termen scurt se focuseaza pe:

  • Creșterea capacității activității de reciclare a plasticului. Romcarbon a deschis o nouă direcție de dezvoltare în domeniul reciclării materialelor plastice încă din 2012. Acest sector de afaceri își propune să recicleze deșeurile de plastic și să le transforme în rășină de plastic reciclat. Compania intenționează să mărească capacitatea de producție a acestei linii de afaceri, astfel încât să putem recicla mai multe deșeuri de plastic
  • Înlocuirea unei părți din materiile prime virgine din plastic cu material biodegradabil. În 2019, compania a început deja producția de ambalaje biodegradabile.
  • Luarea de măsuri pentru utilizarea energiei verzi și reducerea consumului de apă.

Strategie pe termen mediu este concentrată pe:

  • Introducerea de materii prime reciclate în activitatea tradițională de prelucrare a plasticului. Compania a început să introducă rășina de plastic reciclat obținută din propria activitate de reciclare a plasticului în afacerile clasice de prelucrare a plasticului. Dar proiectarea inițială a echipamentelor pentru prelucrarea plasticului a impus limitarea utilizării rășinii plastice reciclate. Compania intenționează să înlocuiască sau să reproiecteze unele echipamente vechi, astfel încât să putem utiliza mai multă rășînă din plastic reciclat în prelucrarea plasticului și să reducem utilizarea materialului plastic virgin.
  • Continuarea direcției de dezvoltare durabilă începută în 2005, compania propunadu-și să realizeze până în 2025 o creștere cu 15% a producției de polimeri reciclați.

Strategie pe termen lung vizează:

  • Dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea economiei circulare. Dată fiiind experiența noastră bogată în procesarea și reciclarea plasticului, Romcarbon are un bun know-how despre produsele din material plastic. Ne-am dori să facem echipă cu diferiți parteneri pentru a oferi o soluții specifice economiei circulare care să ne ajute să închidem cercul, de a le oferi sfaturi despre cum să proiecteze produsele într-un mod prietenos cu mediul, să-i ajutăm să recicleze produsele la finalul ciclului de utilizare, să transforme produsul posta consum dintr-un deșeu înapoi în materie primă pentru a-l putea folosi pentru a produce din nou produse finite.

Pe lângă elementele economice, Romcarbon ia în considerare și etica în afaceri, responsabilitatea socială, guvernanța corporativă că parte a politicii noastre de sustenabilitate. Compania respectă etica în afaceri și aplică principiile drepturilor omului, nediscriminării, egalității de șanse și protecției vieții private.

Romcarbon, în calitate de companie listată la BVB, se adaptează cele mai bune practici de guvernanță corporativă, apreciază importanța sustenabilității și va depune toate eforturile pentru a atinge standardul internațional.

***

Romcarbon S.A. este o societate românească cu capital integral privat, constituită în anul 1990, în baza Legii nr.15, a Legii nr.31/1990 și a Hotărârii Guvernului nr.1213/1990, care acționează în principal în domeniul procesării maselor plastice, producând prelucrate din polipropilenă, polistiren, polietilenă și care a inițiat și a dezvoltat în ultimii ani un puternic sector de reciclare.

Romcarbon S.A. a luat ființă prin reorganizarea Întreprinderii de Mase Plastice Buzău, întreprindere cu o existente îndelungată în industria chimică, înființată încă din 27 Octombrie 1952, sub denumirea de «Chimică». 

Compania aniverseaza, așadar anul acesta, la 27 octombrie 2022, 70 de ani de existența și acțiune în industria chimică din România și din S-E Europei, timp în care cumulând experiență și parteneriatele dezvoltate pe durata existenței Întreprinderii de Mase Plastice Buzău cu know – how- ul, tehnologia, gândirea/cultură organizațională și noile parteneriate/relații comerciale moderne, am crescut o companie solidă, Romcarbon SA, care, de-a-lungul timpului a livrat către piață produse și servicii de calitate, a contribuit la dezvoltarea industriei de reciclare din România, atât prin activitatea proprie cât și investitor în cadrul Green – Group ( cel mai mare parc industrial intergrat de reciclare din S-E Europei) și a făcut față cu succes numeroaselor provocări și crize contemporane.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/07/2025)

Consiliul Concurentei aproba tranzactia Digi - Telekom Romania Mobile

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Autorizarea reducerii capitalului social si a modificarii Actului Constitutiv

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 29.07.2025-27.08.2025

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (28/07/2025)

Perioada inchisa 29.07.2025-27.08.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare