International

Huawei: Industria cipurilor din China va „renaște” sub sancțiunile SUA

  • Industria cipurilor din China va „renaște” ca urmare a sancțiunilor SUA, a declarat vineri Eric Xu, președinte Huawei.

  • Xu a confirmat că Huawei, împreună cu alte firme autohtone, au creat în comun instrumente de proiectare a cipurilor electronice necesare pentru a face semiconductori de 14 nanometri și mai mult.

Industria cipurilor din China va „renaște” ca urmare a sancțiunilor SUA, a declarat vineri un șef de top al Huawei, în timp ce gigantul chinez de telecomunicații a confirmat o descoperire în tehnologia de proiectare a semiconductorilor, potrivit CNBC.

Eric Xu, președinte rotativ la Huawei, a făcut mai multe declaraţii împotriva restricțiilor Washingtonului la exportul de tehnologie în China.

„Cred că industria semiconductorilor din China nu va sta cu mâinile în sân, ci va face eforturi în jurul… auto-întăririi și încrederii în sine”, potrivit unei traduceri oficiale a comentariilor lui Xu din timpul unei conferințe de presă. „În ceea ce priveşte Huawei, vom oferi sprijin pentru toate aceste eforturi de auto-salvare, auto-întărire și încredere în sine a industriei chineze a semiconductorilor.”

Semiconductorii au fost un punct fierbinte în lupta mai largă dintre SUA și China pentru supremația tehnologiei. În ultimii câțiva ani, Washingtonul a încercat să reducă firmele chineze prin sancțiuni și restricții la export.

În 2019, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră din SUA numită Entity List, care interzicea firmelor americane să vândă tehnologie companiei chineze. Acestea au inclus cipuri pentru produsele 5G, 5G referindu-se la rețelele mobile super-rapide de generația următoare. Restricțiile privind cipurile împotriva Huawei au fost înăsprite în 2020.

Washingtonul a introdus apoi restricții mai ample asupra cipurilor anul trecut, cu scopul de a priva firmele chineze de semiconductori critici care ar putea servi inteligenței artificiale și aplicațiilor mai avansate. SUA este îngrijorată că China ar putea folosi semiconductori avansați în scopuri militare.

Xu de la Huawei a spus că aceste evoluții ar putea stimula industria chineză de profil, mai degrabă decât să o  împiedice.

„Cred că industria semiconductorilor  din China va renaște sub astfel de sancțiuni și va duce la o industrie foarte puternică și autonomă”, a spus Xu.

Experții au declarat anterior pentru CNBC că cea mai recentă rundă de restricții din SUA ar putea afecta industria semiconductorilor din China. Conform regulilor actuale, anumite cipuri care sunt fabricate folosind tehnologia americană nu au voie să fie exportate în China.

Revoluția Huawei

Firmele chineze încearcă acum să dezvolte instrumentele necesare semiconductorilor pe plan intern.

Săptămâna trecută, presa chineză a raportat că Xu a spus că Huawei și alte firme naționale au creat împreună instrumente de proiectare a cipurilor electronice necesare pentru a face semiconductori de 14 nanometri și mai mult. Xu a spus că aceste instrumente vor fi verificate în acest an, ceea ce le va permite să fie puse în funcțiune.

Președintele Huawei a adăugat că aceste instrumente vor „însemna foarte puțin” pentru afacerea Huawei. Înseamnă doar că firmele chineze au instrumentele de proiectare necesare pe plan intern, a spus el.

Cifra de 14 nanometri se referă la dimensiunea fiecărui tranzistor individual de pe un cip. Cu cât tranzistorul este mai mic, cu atât mai multe dintre ele pot fi împachetate într-un singur semiconductor. De obicei, o reducere a dimensiunii nanometrice poate produce cipuri mai puternice și mai eficiente.

Dar, în mod ideal, Huawei are nevoie de cipuri cu o dimensiune mult mai mică de nanometri pentru aplicații mai avansate, pe care în prezent le este greu să le obțină.

Huawei a raportat cea mai mare scădere a profitului de până acum, fiind afectat de sancțiunile SUA și controalele pandemiei.

Articole recente

Lion Capital și-a vândut deținerea de 5% din Argus

Lion Capital (simbol bursier LION), fostă SIF Banat-Crişana (SIF1), și-a vândut deţinerea de 5% din…

3 ore ago

Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

NATO trebuie să discute opţiuni de a oferi Ucrainei garanţii de securitate pentru perioada ce…

5 ore ago

Marea Britanie: Primul declin anual al preţurilor locuinţelor din ultimii 11 ani

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima…

6 ore ago

Bruxelles-ul a propus pentru 2024 un buget european de 189,3 miliarde de euro

Comisia Europeană a propus, miercuri, un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde…

6 ore ago

Ucraina consideră drept ”neadecvată” decizia UE de prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale

Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept "neadecvată" decizia Comisiei Europene de prelungi, până…

6 ore ago

Sursele regenerabile vor asigura mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei

Spania este pe cale să devină prima ţară din marile economii europene pentru care sursele…

6 ore ago