Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzNu am stabilit canale certe de comunicare cu administraţia Trump, am trimis propuneri, dar nu am primit încă răspuns, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, la Antena 3 CNN.
Acesta a spus: “Contactele cu echipa Trump trebuiau să aibă loc şi mai înainte, în timpul administraţiei Biden.
Nu am stabilit canale certe de comunicare cu administraţia Trump. Cererile s-au făcut şi înainte de inagurarea preşedintelui Trump din 20 ianuarie. Vă amintesc că sunt doar de o lună şi jumătate ministru. Am intrat direct în şfungul acesta al aşteptărilor, al promisiunilor, legate în primul rând de prezenţa la inaugurare, unde erau diverşi intermediari care puteau să asigure primele contacte.
Au existat deschideri din partea unor oficiali americani. L-aş aminti în primul rând pe Marco Rubio, care este un cunoscut prieten al românilor şi destui români, în ultimii ani, au avut contacte cu el. Însă Marco Rubio a intrat pe un alt traseu. Ştim că se ocupă de America Centrală, America de Sud. S-au împărţit aceste sarcini. La Departamentul de Stat, la Consiliul Naţional al Securităţii, la Casa Albă prin ambasada de la Washington şi de aici, din România, s-au făcut mereu propuneri. Deocamdată nu au venit răspunsuri. (…)
Acum e momentul să vorbim așa cum ne spun americani, că acești americani – emisari, itineranți – Rubio, Kellog, ceilalți – în discuții cu anumiți miniștri de externe, cu anumiți demnitari europeni, le-au spus – apelați la Trump direct, intrați, aveți o abordare blunt, bruscă, lipsită de complexe. Suntem în momentul în care studiem, n-avem prea mult timp de studiu, în care punem la cale o astfel de abordare, un astfel de sistem de comunicare”.
Întrebat dacă ne-ar putea ajuta unii aliați ai președintelui Trump care sunt deja în dialog cu el, cum ar fi premierul Netanyahu, Emil Hurezeanu a spus:
“Aliații noștri europeni importanți – francezii și germanii – nu au cea mai bună comunicare. Aliatul nostru estic, Ungaria, cu care avem un parteneriat strategic, are. În acest fel, doar, a reușit și premierul Ciolacu să vorbească în două rânduri la telefon cu Donald Trump. Și domnul Netanyahu a servit, după câte știu eu, la rândul lui, ca intermediar al liderilor români în relația cu Donald Trump.
Avem, însă, în cercul familiar al președintelui Trump, și la Mar-a-Lago, și la New York, cunoscuți, prieteni, români, oameni care joacă un rol și care sunt deja intermediari. Lăsați-mă să nu spun încă cât de departe am ajuns în aceste avansuri pe care le facem cu administrația. E și foarte greu chiar în momentul ăsta pentru că atâta timp cât principalii responsabili ai politicii externe americane sunt în câteva locuri pe glob – la Moscova, la Riad șamd – e foarte greu să fixezi o plajă fixă în care să te poți întâlni acum la Washington, dar aceste încercări există”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments