Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat, marţi, că prin modificările aduse legii offshore “statul român iese câştigător din această bătălie pe ambele planuri şi din punct de vedere al veniturilor şi al interesului investitorilor”.
“Dezbaterile de astăzi (n.r. ieri) au avut în vedere reanalizarea tuturor calculelor în aşa fel încât statul român să-şi maximizeze veniturile, dar să se menţină acel echilibru absolut necesar pentru menţinerea interesului din partea investitorilor”, a afirmat Iancu, după adoptarea în comisiile de specialitate a raportului la legea offshore.
El a prezentat amendamentele votate: “Noutăţile sunt legate de interzicerea unei eventuale duble deduceri. A doua importantă modificare este că am convenit în text să nu existe niciun risc în ceea ce priveşte şansa guvernelor de după acest Guvern să-şi modifice politica fiscală. (…) Dacă piaţa internaţională va fi extrem de atractivă şi veniturile pe care operatorii le-ar putea încasa să fie foarte mari, atunci guvernul de la momentul respectiv să-şi poată reanaliza repartizarea eventualelor venituri suplimentare. De asemenea, am stabilit ca ceea ce înseamnă investiţii să fie deduse de la momentul zero în care investitorul a încheiat acordul şi a început lucrările până la momentul finalizării în totalitate, însă nu am permis să fie supuse unui program de amortizare şi, pe de altă parte, supuse unei scheme de deducere. Cu alte cuvinte, nu pot fi două scheme de deducere aplicate aceleiaşi investiţii. Prin aceste modificări la care adăugăm schimbarea nivelului de percepere a cotelor de impozit, respectiv majorarea veniturilor statului român în condiţiile de creştere a preţurilor, le-am considerat necesare văzând evoluţia preţurilor în piaţa de gaze. Descurajăm creşterea preţurilor”.
Acesta s-a referit şi la amendamentul introdus, potrivit căruia se diminuează deducerea din impozit la maxim 30% şi nu 60% cât era: “Aceste modificări practic permit statului român să-şi menţină în totalitate veniturile şi avantajele dobândite în varianta legii din iulie şi obţinem şi venituri suplimentare. (…) Putem spune că statul român iese câştigător din această bătălie pe ambele planuri şi din punct de vedere al veniturilor şi din punctul de vedere al interesului investitorilor”.
Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat, marţi, modificările la legea offshore. S-au înregistrat 31 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi 4 abţineri. Cele mai multe amendamente adoptate aparţin grupului PSD. Raportul cu amendamentele adoptate urmează să intre, astăzi, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Iancu, despre Vosganian: Nu pot să înţeleg această atitudine stranie la dezbaterea legii offshore
Preşedintele Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, a mai spus că atitudinea deputatului ALDE Varujan Vosganian de la dezbaterea legii offshore a fost una “stranie”, menţionând că a existat şi o discuţie între liderii coaliţiei de guvernare pe tema amendamentelor la această lege.
“Eu, personal, am discutat cu domnul Vosganian săptămâna trecută. Şi-a manifestat interesul de a avea două amendamente, să nu existe contracte subsecvente şi să o intervenţie asupra regimului fiscal, alta decât redevenţele. I-am spus că au fost împărtăşite în totalitate şi supuse dezbaterii şi sunt preluate. De asemenea, a existat o discuţie între domnul Călin Popescu Tăriceanu şi domnul Liviu Dragnea, la nivelul liderilor grupurilor, ce nu pot să înţeleg această atitudine de astăzi, este stranie”, a afirmat Iancu, în legătură cu faptul că deputatul ALDE Varujan Vosganian a spus că dezbaterile sunt “improvizate” şi a anunţat că va cere retrimiterea la comisii a proiectului.
Iancu a afirmat că s-au creat “zone de agitaţie” atunci când legea a devenit “mai avantajoasă pentru statul român”.
“Dintr-o dată, din moment ce vedem că legea este mai avantajoasă pentru statul român, brusc s-au creat nişte zone de agitaţie atât în rândul unor colegi de la PNL, cât şi de la USR, dar iată surpriza, apar discuţii de acest gen şi din partea ALDE. Din moment ce domnul Vosganian a votat aceste lucruri în iulie şi acum brusc să considere că e o improvizaţie…(…). Discuţia cu domnia sa a avut loc vineri. Nu pot să dau o explicaţie pentru o anumită atitudine”, a mai spus Iancu, citat de Agerpres.
În opinia sa, legea va fi adoptată în Camera Deputaţilor. “Un proiect de lege nu poate pune în pericol o construcţie atât de importantă cum este coaliţia”, a mai spus Iancu.
Deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputaţilor ALDE Varujan Vosganian argumentând că această dezbatere este “o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului