Afaceri

Iancu Guda: Circulă varianta ca toate firmele active în România să plătească impozit minimum de 0,5% din cifra de afaceri, indiferent dacă au pierderi sau profit mic; Recomandarea analistului

Analistul Iancu Guda apreciază că măsura ca toate firmele să plătească impozit minim de 0,5% din cifra de afaceri are și părți bune și părți rele.

El a scris, pe Facebook: “Circulă acum această variantă, foarte serios analizată, ca TOATE firmele active în România să plătească impozit minimum de 0,5% din cifra de afaceri, indiferent dacă au pierderi sau profit mic. Măsura este promovată de PSD și eu o văd în felul următor, are atât părți bune (pentru firmele foarte mari) cât și foarte proaste (pentru multe companii mici).”

Recomandarea sa este ca pragul să fie aplicat doar pentru companiile cu venituri mai mari de 1 milion de euro: “👉 Pragul de 0,5% este mai potrivit pentru companiile foarte mari, cum sunt cele cu cifra de afaceri > 50 mil euro care astăzi plătesc impozit minim echivalent 1% din cifra de afaceri (echivalent 6,25% profit brut), un prag foarte ridicat pentru multe companii din retail, distribuție, trading care tradițional NU au cum să obțină astfel de profituri. Deja companiile mari cu venituri > 50 mil euro (1.064 firme, majoritatea multinaționale) plătesc 15 miliarde lei impozit profit în 2024, aproape 40% din impozitul plătit de toate companiile active în România (apropos de acuzațiile nefondate și generalizate despre marile companii care nu plătesc impozit în România)

👉 Pragul de 0,5% va afecta negativ 124.645 firme cu venituri < 1 mil euro (marcate cu galben în tabelul 1), care vor plăti un impozit majorat cu 231 milioane lei, în creștere cu 4% vs cât au plătit în 2024. Problema este că sunt MULTE companii afectate (aproape 20% din firmele active în România) pentru un impact foarte mic la buget (231 mil lei = 0,01% din PIB sau doar 15% din impactul total al impunerii acestui prag). Dacă se aplică doar pentru companiile cu venituri > 1 mil eur,o avem numai 13.646 firme afectate (marcate cu verde în tabelul 1) care vor plăti +1,2 mld lei în plus, în creștere cu 9% față de anul trecut.

Deci, dacă se insistă pentru această măsură, evident ar trebui aplicată doar pentru firmele cu venituri > 1 mil euro. Se reglează presiunea nejustificată pentru unele companii foarte mari (trading, distribuție, retail), și se evita impactul negativ pentru foarte multe companii mici cu impact marginal la buget: scandal și deranj mare în societate, pentru puțini bani la buget. O revenire stupidă a impozitului forfetar care ar pune în genunchi 20% din firmele active în România. De ce?”

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More