Macroeconomie

Ianuarie 2022 – „inflația industrială” majorată până la 43%. Creșterea lunară, de opt ori mai mare la intern decât din surse externe

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea în luna ianuarie 2022, ajungând la 43%, după ce urcase la 33,3% la finele anului trecut. Datele INS arată o majorare lunară de 12,03% pe canalul pieței interne, în contrast cu o valoare cam de opt ori mai mică venită pe filieră externă (+1,41%).

De reținut, în context, expandarea ecartului între evoluția anuală a prețurilor de profil la intern (+57,22%) și a celor de pe piața externă (+18,41%, după un ușor recul la +17,86% în decembrie). Diferența de aproape 30 de puncte procentuale, aproape inexistentă în urmă cu opt luni, rămâne un factor destabilizator pentru echilibrele macroeconomice.

 

Aproape toată această evoluție poate fi pusă pe seama avansului continuu din domeniul energiei (încă +22,6% în prima lună a anului). Astfel, majorarea prețurilor la energie pe ultimele 12 luni a ajuns la valoarea record de +130,27% (!). Oarecum paradoxal, bunurile de capital s-au ieftinit marginal (-0,17%) în ianuarie 2022 (+9,97% indice anual)

La foarte mare distanță, pe poziția a doua a scumpirilor lunare au urcat bunurile de folosință îndelungată (+4,25%, dar „numai” +16,1% majorare anuală), urmate de bunurile intermediare (+2,90% în ianuarie dar +29,07% ritm anual), urmate de bunurile de uz curent (+1,72%, respectiv +8,49%)

Tabel IPPI pe marile grupe industriale, ianuarie 2022

Astfel, sectorul industrial se străduie să achite facturi crescute substanțial la energie și subansamble, ceea ce afectează rentabilitatea și volumulul de activitate, cu riscuri majore de restructurare a forței de muncă. Scumpirile de pe lanțul de fabricație se vor transmite în lunile următoare spre indicele prețurilor de consum, estimat să urce până la 11,2% la mijlocul anului.

Suprapunerea creșterii costurilor de fabricație cu expirarea facilităților oferite pentru moment de limitare a costurilor cu energia, va genera o situație în care firmele se vor confrunta cu probleme financiare majore. Fiind vorba despre activitate la limita de supraviețuire, încasările statului vor fi afectate, ceea ce ridică semne de întrebare pentru execuția bugetară pe 2022.

Creșteri spectaculoase la resursele de energie

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri cu totul excepționale de prețuri la extracția petrolului brut (+243,61% !), furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+145,86%, după un avans de 23,37% în ianuarie) și produse obținute din prelucrarea țițeiului (+69,63%).

Le urmează, cu ritmuri foarte ridicate, industria metalurgică (+56,23%), fabricarea substanțelor și produselor chimice (+48,84%), prelucrarea lemnului (+40,88%) și industria construcțiilor metalice (+27,41%). La polul opus s-au situat tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+1,23%) și fabricarea produselor farmaceutice (+1,93%).

Una peste alta, avansul activității economice a fost puternic afectat de expandarea costurilor cu energia, ce a determinat creșterea galopantă a prețurilor industriale. Odată cu transmiterea treptată spre coșul de consum și trecerea în domeniul negativ a puterii de cumpărare, rămâne de văzut cât va fi afectat nivelul de trai.

Dan Pălăngean

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More