pixabay.com
Cererea de gaze în Europa va scădea în acest an, deoarece preţurile ridicate fac cărbunele mai competitiv pentru producerea de energie, în timp ce în Asia creşterea cererii ar putea încetini, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) dedicat pieţei gazelor, publicat luni, transmite Reuters.
Anul trecut, consumul european de gaz a crescut cu aproximativ 5,5%, până la 552 de miliarde de metri cubi (bcm). Cu toate acestea, cererea este de așteptat să scadă cu aproximativ 4,5% în acest an, la 527 de miliarde de metri cubi, parțial cauzată de reducerea consumului de gaz în sectorul energetic, care ar putea scădea cu 6% faţă de 021, a declarat AIE în raportul său trimestrial privind piața gazelor.
„Se așteaptă ca producția de energie pe bază de gaz să scadă pe fondul expansiunii puternice a surselor regenerabile, în timp ce prețurile ridicate ale gazelor continuă să afecteze competitivitatea acestora față de producția pe cărbune”, se arată în raport.
Prețurile gazelor din Europa și Asia au urcat la maxime record anul trecut, în timp ce prețurile din SUA au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani, cauzate de aprovizionarea redusă, nivelurile scăzute de stocare, întreruperile infrastructurii și competiția gazului natural lichefiat (GNL).
Chiar dacă a crescut şi preţul carbonului în Europa, a fost sub nivelul avansului preţului gazelor, favorizând utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate.
În Europa, livrările mai scăzute decât de obicei prin gazoductele ruseşti, cuplate cu temerile privind întreruperea furnizărilor în eventualitatea sancţiunilor aplicate Rusiei dacă invadează Ucraina, au menţinut ridicat preţul gazelor anul acesta.
IEA se aşteaptă în 2022 ca preţul gazelor în Europa şi preţul LNG în Asia să ajungă la 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu – unitate termală – echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale – n.r.) şi, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale record, din cauza nivelului scăzut al stocurilor şi al reducerii livrărilor, a previzionat IEA.
În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar în Asia preţul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU.
Preţurile ridicate se vor menţine până la mijlocul anului viitor, apoi vor scădea dacă se îmbunătăţeşte livrarea, consideră IEA.
În pofida scăderii exporturilor prin gazoductele ruseşti în trimestrul patru al anului trecut, în 2021, exporturile totale prin gazoductele ţării spre Europa, inclusiv Turcia, au urcat în ritm anual cu by 4%, în timp ce fluxurile spre Uniunea Europeană au scăzut cu 3%.
Anul acesta, producţia totală în Rusia este estimată la 763 bcm, în creştere faţă de 761 bcm anul trecut, previzionează IEA.
În Asia, cererea de gaze a urcat cu 7% anul trecut, dar avansul ar urma să încetinească la 5%, la 950 bcm anul acesta. Cererea în China a urcat în 2021 cu 12%, pe fondul redresării economiei, ar anul acesta cererea ar urma să se modereze la 8%, la 394 bcm.
În India, cererea de gaze a urcat cu 5% anul trecut, iar anul acesta se va înregistra o creştere de 8%, în timp ce în America de Nord, cererea de gaze a urcat cu 0,9% anul trecut, şi ar urma să crească cu 1% în 2022.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti…
Comisia Europeană a ameninţat sâmbătă cu măsuri punitive Serbia şi Kosovo dacă acestea nu iau…
După săptămâni de confruntări politice cu republicanii, preşedintele democrat american, Joe Biden, a promulgat sâmbătă…
Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO…
Rusia va reveni la respectarea deplină a tratatului Noul START privind măsurile pentru reducerea şi…
Kârgâzstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, aliată a Moscovei, este gata să conlucreze Uniunea…