International

IEA: Cererea globală de electricitate ar urma să crească cu 4% până în 2027

Cererea de electricitate pe plan mondial este aşteptată să crească cu 4% până în 2027, pe fondul extinderii surselor de energie cu emisii scăzute, potrivit unui raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Statele emergente şi în curs de dezvoltare vor fi responsabile pentru 85% din creşterea cererii globale, China reprezentând mai mult de jumătate din acest avans, cu o rată anuală de creştere de 6% până în 2027, a apreciat organizaţia cu sediul la Paris.

Din 2020, cererea de energie a statului asiatic a crescut mai rapid decât economia sa, pe fondul extinderii sectorului industrial şi a producţiei de panouri solare, vehicule electrice şi materiale asociate. În plus, centrele de date, reţelele 5G şi aparatele de aer condiţionat contribuie la majorarea cererii, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

De asemenea, India ar urma să fie un contributor major, fiind responsabilă pentru 10% din creşterea cererii pe plan global, pe fondul activităţii economice robuste şi a extinderii rapide a aparatelor de aer condiţionat.

Unele economii avansate, cum ar fi SUA, vor înregistra o sporire a electrificării în sectoare ca transporturile, încălzirea şi centrele de date.

Aşteptările pentru UE au fost înrăutăţite de IEA, din cauza perspectivelor economice mai slabe, în 2025 fiind aşteptată o creştere a cererii de 1,6%. Redresarea blocului comunitar va dura până în 2027, în pofida creşterii din 2024.

Sursele de energie cu emisii scăzute, cum ar fi regenerabilele şi cea nucleară, vor face faţă creşterii cererii de electricitate pe plan mondial, deoarece ele continuă să depăşească ponderea cărbunelui în mixul de energie. Panourile solare ar urma să fie a doua mare sursă de energie cu emisii scăzute în 2027, depăşind energia hidro, iar regenerabilele ca întreg ar urma să depăşească generarea de electricitate din cărbune în 2025, ponderea cărbunelui urmând să scadă sub 33%, pentru prima dată în ultimi 100 de ani.

Articole recente

Acord comercial UE-SUA: Trump “a mâncat-o la micul dejun pe preşedinta Comisiei Europene”, consideră Viktor Orban

Acordul comercial UE-SUA nu este un acord, ci preşedintele american Donald Trump "a mâncat-o la…

9 minute ago

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune,…

17 minute ago

Gaza: Israelul afirmă că duminică a fost distribuit ajutorul umanitar transportat de 120 de camioane

Cogat, organism al Ministerului Apărării israelian, a anunţat luni că duminică ONU şi alte organizaţii…

29 de minute ago

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

o oră ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

2 ore ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More