Categories: International

IEA şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea de petrol ca urmare a tranziţiei de la gaze la petrol

Valurile de caniculă şi majorarea preţurilor la gaze naturale au dus la creşterea utilizării petrolului pentru producţia de electricitate, a estimat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care a avertizat însă că această creştere marchează slăbiciunile apărute în economiile ameninţate de recesiune, informează Reuters, potrivit Agerpres.

“Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut la noi valori record, ceea ce a stimulat tranziţia de la gaze la petrol în unele ţări”, a subliniat Agenţia cu sediul la Paris în cel mai nou raport lunar, în care şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea mondială de petrol în 2022 până la 2,1 milioane de barili pe zi, cu 380.000 de barili pe zi mai mult decât estima în luna iunie.

“Însă aceste câştiguri extraordinare, concentrate excesiv în Orientul Mijlociu şi Europa, maschează slăbiciuni relative în alte sectoare”, a avertizat IEA. Agenţia menţionează în special reducerea utilizării de combustibili în transportul rutier al ţărilor dezvoltate şi încetinirea creşterii economice la final de an, printre factorii care sugerează o contracţie a cererii de petrol în a doua jumătate a acestui an.

Pe partea de producţie, IEA susţine că în luna iulie producţia mondială de petrol a depăşit nivelul maxim atins înainte de pandemie, ca urmare a unei producţii peste aşteptări a Rusiei, care a ajuns la aproape 10,8 milioane de barili pe zi, pe fondul unor exporturi robuste spre Asia. Potrivit IEA, pentru prima dată în istorie, China a depăşit Europa în calitate de principală destinaţie pentru ţiţeiul rusesc.

Cu toate acestea, IEA prognozează că producţia de petrol a Rusiei va scădea cu aproximativ 20% la începutul anului următor, când embargoul la import anunţat de Uniunea Europeană ar urma să intre pe deplin în vigoare. Agenţia se aşteaptă ca producţia de petrol a Rusiei să se diminueze cu aproape două milioane de barili pe zi la începutul lui 2023.

De asemenea, Agenţia Internaţională a Energiei consideră că este puţin probabil ca alianţa OPEC+ să îşi majoreze producţia în lunile următoare pentru că dispune de capacităţi de rezervă limitate. La ultima sa reuniune ministerială, OPEC+ a decis doar o majorare “simbolică” a producţiei cu 100.000 de barili pe zi, începând din luna septembrie, în pofida apelului lansat de preşedintele SUA, Joe Biden către Arabia Saudită, liderul de facto al organizaţiei, pentru a pompa mai mult petrol pe piaţă.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Articole recente

Popeyes Romania deschide un nou restaurant în Centrul Comercial Drumul Taberelor

Popeyes Romania va deschide un restaurant în Centrul Comercial Drumul Taberelor pe 15 octombrie. Acesta…

9 minute ago

Serghei Lavrov susţine că ”majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc s-o spună

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau…

10 minute ago

Adrian Câciu: ”România obține aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice”

România obține aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după adoptarea…

34 de minute ago

Dispută pe Twitter între Musk şi Zelenski asupra unui ”plan de pace” propus de miliardar

Miliardarul american Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui…

46 de minute ago

OTP Bank România lansează plățile prin Google Pay pentru clienții posesori de carduri Mastercard

OTP Bank România introduce serviciul Google Pay în portofoliul său, astfel că acum clienții băncii…

o oră ago

RWE va menţine în funcţiune două centrale pe lignit până în luna martie 2024

Grupul german de utilităţi RWE va urgenta cu opt ani închiderea termocentralelor sale pe cărbune…

o oră ago