Marfuri

IEA şi-a revizuit estimările privind cererea de petrol în 2025 din cauza războiului comercial

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a revizuit, marţi, estimările privind creşterea cererii mondiale de petrol în acest an, în contextul războiului comercial, la o zi după un avertisment similar venit de la OPEC, transmite Reuters.

În cel mai recent raport lunar cu privire la evoluţia pieţei petroliere, IEA prognozează că în 2025 cererea mondială de petrol va creşte cu 730.000 de barili pe zi comparativ cu 2024, până la 103,54 milioane bpd. Noua estimare este cu aproape o treime mai mică decât avansul cu 1,03 milioane bpd prognozat în urmă cu o lună.

“Deteriorarea perspectivei pentru economia mondială, în contextul unei escaladări bruşte a tensiunilor comerciale în luna aprilie, a condus la înrăutăţirea previziunilor noastre privind creşterea cererii de petrol în acest an. Aproape jumătate din această retrogradare este concentrată în SUA şi China, iar restul în economiile asiatice orientate spre comerţ”, a informat IEA.

De asemenea, în primele sale prognoze pentru anul 2026, IEA a avertizat că se aşteaptă la o nouă încetinire a creşterii cererii mondiale de petrol, care va spori cu doar 690.000 bpd, până la 104,23 milioane barili pe zi, din cauza “climatului macroeconomic fragil” şi creşterii popularităţii vehiculelor electrice.

Revizuirea estimărilor IEA vine după o mişcare similară făcută luni de OPEC, chiar dacă revizuirea anunţată de organizaţia cu sediul la Paris este mult mai drastică. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi-a revizuit estimările privind cererea mondială de petrol în acest an şi anul viitor până la 1,30 milioane barili pe zi, respectiv 1,28 milioane barili pe zi. În ambele cazuri este vorba de o revizuire cu 150.000 bpd comparativ cu estimările publicate în urmă cu o lună.

Estimările OPEC se situează în zona superioară a intervalului prognozat de industria petrolului, care se aşteaptă ca utilizarea petrolului să continue să crească mai mulţi ani, spre deosebire de IEA care mizează pe faptul că cererea de petrol va atinge vârful în cursul acestui deceniu, pe măsură ce lumea face tranziţia la combustibili mai curaţi.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

51 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More