Categories: BanciFără categorie

“Îl aştept mâine pe Mugur Isărescu la Comisia Economică, pentru a discuta cu raportul pe masă”

Preşedintele  Comisiei Economice nu dă replică purtătorului de cuvânt al BNR, ci îl aştept mâine pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu la Comisia Economică, pentru a discuta deschis,  cu raportul pe masă, ne-a  declarat senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comsiei Economice din Senatul României, în urma reacţiilor BNR şi  ale Consiliului Concurenţei la afirmaţiile domniei sale, citând un articol din Ziarul Financiar, potrivit cărora Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.

CONSILIUL CONCURENȚEI: „Nici o instituţie publică nu ne-a sesizat despre înţelegeri între bănci privind restrângerea creditării companiilor”

Domnia sa ne-a mai spus: ”Este insultător la adresa Parlamentului României ca purtătorul de cuvânt al BNR (n..r Dan Suciu) să răspundă preşedintelui Comisiei economice din Senat. Eu nu vorbesc cu domnul Suciu. Nu este vorba de aroganţă, ci pur şi simplu de o relaţie instituţională.  Preşedintele  Comisiei Economice nu dă replică purtătorului de cuvânt al BNR.

Referitor la afirmaţiile Consiliului Concurenţei, îi spun foarte clar domnului preşedinte Bogdan Chiriţoiu că era obligaţia Consiliului să se autosesizeze, mai ales că suntem mulţi cei care am atras atenţia în legătură cu posibila existenţă a  unei înţelegeri cartelare  între bănci . Nu am nici un raport de ani de zile pe tema asta. Era obligaţia Consiliului Concurenţei să o facă”.

Consiliul Concurenței susţine, într-un comunicat de presă, nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.

Acum câteva zile, Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat că l-a chemat mâine pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică. 

Ieri, Banca Naţională a reacţionat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, transmiţând: „Domnul senator Daniel Zamfir a facut recent cateva comentarii legate de activitatea BNR raportându-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, apărut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir în declaraţiile sale publice, nu reflectă punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor (BNR afirma că, prin strategiile lor, marile banci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară). BNR nu susţine afirmatiile respective. Considerăm că, dat fiind importanţa subiectului, o abordare responsabilă presupune obligatoriu o raportare directă la documentele oficiale – Raportul de stabilitate financiară, ediţia decembrie 2018, de la care a pornit întreaga dezbatere (http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/RSF/RSF2018_2.pdf), mai ales Tema specială: Eficienţa operaţionala a sectorului bancar şi nivelul intermedierii (pag. 101 din Raport), si nu doar o lectura superficialăa a unui articol de opinie. Altfel, dl senator riscă din nou să prezinte concluzii pripite sau complet greşite. Raportul este public şsi a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament. De altfel, Raportul a fost prezentat în conferinţa de presă luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executivă a BNR. Cu această ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu a susţinut un discurs (http://bnr.ro/Lansarea-Raportului-asupra-stabilitații-financiare-nr.2-din-2018-18894.aspx), iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susținut o prezentare detaliata a raportului (http://bnr.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/2018/R20181210LV.pdf). Toate aceste documente reflectă poziţia BNR în raport cu chestiunile evocate”.

 

View Comments

  • Vă rugăm domnule Isărescu să ne lăsați în pace duceți vă la pensie și nu ne mai distrugeți . Ați dat atîta lume afară din locuințe ați făcut IFN euri să ne pună capăt zilelor.Ati încălat multe drepturi al românilor .Cu biroul de credit am rămas fără servici 4 luni de zile cînd m-am dus sa achit dosarele au și fost vindute la firme cum ar fi krukul.Ași fi vrut să îmi iau și eu o casă dar nu pot de ce oare suferim și nu putem face un credit pentru că dumneavoastră sunteți autorul.Unde este aurul țării?O să îl susținem pe Domnul Zamfir pină și dacă este nevoie sa ieșim în stradă vom face și treaba acesta .Domul Zamfir este un om cu suflet pentru poporul român.

Articole recente

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

18 minute ago

Startup-ul românesc Parol, în care cofondatori sunt și jurnaliștii Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, obține o finanțare pre-seed de 450.000 de euro

Platforma Parol, care își propune, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, să revoluționeze interacțiunea dintre medic și…

32 de minute ago

Vasilescu: Creşterile de preţ la mărfuri alimentare şi alimentare s-au aliniat pentru prima dată, în iulie

Luna iulie a venit cu inflaţia în jos, iar pentru prima dată, creşterile la mărfuri…

46 de minute ago

Electromagnetica a înregistrat în primul trimestru un profit net de aproape 18 milioane lei

Electromagnetica a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 17,882 milioane…

48 de minute ago

Şeful Ryanair spune că era în care un bilet de avion costa 10 euro s-a terminat

Odată cu explozia preţului la energie, care s-a accelerat după invazia rusească din Ucraina, era…

o oră ago

Holde Agri Invest SA anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunță încheierea operațiunii de…

o oră ago