Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAceastă imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies arată o imagine detaliată a găurilor și craterelor de pe o creastă a instalației de îmbogățire de la Fordow, în Iran, după atacurile americane din 22 iunie. Maxar Technologies-CNN
Imaginile din satelit indică faptul că atacul SUA asupra centralei nucleare Fordow din Iran a avariat grav – și posibil distrus – situl adânc îngropat și centrifugele de îmbogățire a uraniului pe care le găzduia, dar nu există confirmări, au declarat duminică experții, potrivit Reuters.
„Pur și simplu au străpuns cu aceste MOP-uri”, a declarat David Albright, fost inspector nuclear al ONU și director al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, referindu-se la bombele anti-buncăre Massive Ordnance Penetrator pe care SUA au declarat că le-au lansat. „Mă aștept ca instalația să fie probabil distrusă”.
Dar confirmarea distrugerii subterane nu a putut fi stabilită, a remarcat Decker Eveleth, cercetător asociat al CNA Corporation, specializat în imagini din satelit. Sala care conține sute de centrifuge este „prea adânc îngropată pentru a putea evalua nivelul de distrugere pe baza imaginilor din satelit”, a spus el.
Pentru a se apăra împotriva atacurilor precum cel efectuat de forțele americane duminică dimineața, Iranul a îngropat o mare parte din programul său nuclear în situri fortificate adânci sub pământ, inclusiv în versantul unui munte din Fordow.
Imaginile din satelit arată șase găuri în care bombele anti-buncăre par să fi penetrat muntele, iar solul pare să fie răscolit și acoperit de praf.
Statele Unite și Israelul au declarat că intenționează să oprească programul nuclear al Teheranului. Dar eșecul distrugerii complete a instalațiilor și echipamentelor sale ar putea însemna că Iranul ar putea relua mai ușor programul de armament.
„ACTIVITATE NEOBISNUITĂ”
Mai mulți experți au avertizat că Iranul a mutat din Fordow un stoc de uraniu puternic îmbogățit, aproape de gradul necesar pentru fabricarea armelor, înainte de atacul de duminică dimineața și că ar putea ascunde acesta și alte componente nucleare în locuri necunoscute Israelului, SUA și inspectorilor nucleari ai ONU.
Ei au remarcat imagini din satelit de la Maxar Technologies care arată „activități neobișnuite” la Fordow joi și vineri, cu o lungă coloană de vehicule care așteptau în fața intrării în instalație. O sursă iraniană de rang înalt a declarat duminică pentru Reuters că cea mai mare parte a uraniului îmbogățit în proporție de 60%, aproape de gradul necesar pentru fabricarea armelor, a fost mutat într-o locație secretă înainte de atacul SUA.
„Nu cred că se poate face altceva cu mare încredere decât să se întârzie programul nuclear cu poate câțiva ani”, a declarat Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey. „Este aproape sigur că există instalații despre care nu știm nimic.”
Senatorul democrat din Arizona Mark Kelly, membru al comisiei de informații a Senatului, care a declarat că a analizat zilnic informațiile, și-a exprimat aceeași îngrijorare.
„Marea mea teamă în acest moment este că vor muta întregul program în subteran, nu fizic, ci sub radar”, a declarat el pentru NBC News.
Iranul a insistat mult timp că programul său nuclear are scopuri pașnice.
Însă, ca răspuns la atacurile Israelului, parlamentul iranian amenință că se va retrage din Tratatul de neproliferare, piatra de temelie a sistemului internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a opri răspândirea armelor nucleare, punând capăt cooperării cu AIEA.
„Lumea va rămâne în întuneric cu privire la ceea ce ar putea face Iranul”, a declarat Daryl Kimball, director executiv al grupului de advocacy Arms Control Association.
Reuters a vorbit cu patru experți care au analizat imaginile satelitare ale Maxar Technologies din Fordow, care arată șase găuri perfect aliniate în două grupuri în creasta muntelui sub care se crede că se află sala care conține centrifugele.
Generalul Dan Caine, președintele Comitetului șefilor de stat major al SUA, a declarat că șapte bombardiere B-2 au lansat 14 bombe GBU-57/B MOP, bombe ghidate cu precizie de 30.000 de livre, concepute pentru a pătrunde până la 200 de picioare în facilități subterane fortificate, precum Fordow, potrivit unui raport al Congresului din 2012.
Caine a declarat că evaluările inițiale indică faptul că siturile au suferit daune extrem de grave, dar a refuzat să speculeze dacă vreo instalație nucleară a rămas intactă.
Eveleth a declarat că imaginile Maxar din Fordow și comentariile lui Caine indică faptul că avioanele B-2 au lansat o încărcătură inițială de șase bombe MOP asupra Fordow, urmată de o „dublă lovitură” cu încă șase bombe în exact aceleași locuri.
Operațiunea Midnight Hammer a vizat și principala instalație de îmbogățire a uraniului din Teheran, la Natanz, a spus el, și a lovit în Isfahan, locul unde se află cel mai mare centru de cercetare nucleară al țării. În apropierea orașului există și alte situri legate de programul nuclear.
Israelul lovise deja Natanz și Centrul de Cercetare Nucleară din Isfahan în războiul de 10 zile cu Iranul.
Albright a declarat într-o postare pe X că imaginile din satelit ale Airbus Defence and Space au arătat că rachetele de croazieră Tomahawk ale SUA au avariat grav o instalație de uraniu din Isfahan, iar o gaură de impact deasupra sălilor subterane de îmbogățire de la Natanz ar fi fost cauzată de o bombă de penetrare a buncărelor Massive Ordnance Penetrator, care „probabil a distrus instalația”.
Albright a pus la îndoială utilizarea rachetelor de croazieră de către SUA în Isfahan, afirmând că aceste arme nu pot penetra un complex de tuneluri situat în apropierea principalului centru de cercetare nucleară, despre care se crede că este chiar mai adânc decât Fordow. AIEA a declarat că intrările în tuneluri „au fost afectate”.
El a menționat că Iranul a informat recent AIEA că intenționează să instaleze o nouă uzină de îmbogățire a uraniului în Isfahan.
„Ar putea exista încă 2.000-3.000 de centrifuge care urmau să fie instalate în această nouă uzină de îmbogățire”, a spus el. „Unde sunt?”
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More