Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: anre.ro
Sfera activităților în domeniul energiei electrice și gazelor naturale pentru care se aplică excepția de la plata ICAS (impozitul suplimentar din activitatea de petrol și gaze) nu este definită în mod explicit de Codul Fiscal prin raportare la legislația specifică în domeniu. Camera Consultanților Fiscali (CCF) consideră că acest lucru creează incertitudine pentru contribuabili, potrivit unui comunicat.
„De exemplu, dacă ne uităm la activitatea de trading (tranzacții pe piața angro) de energie electrică și gaze naturale, legislația ANRE include drepturile aferente acestei activități de trading sub licența de furnizare acordată contribuabililor români sau străini. Din acest motiv, veniturile obținute din activitatea de trading intră în aceeași categorie cu veniturile din activitatea de furnizare”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.
Astfel, veniturile din activitatea de trading efectuată de traderi sau de furnizori cu activitate de trading trebuie să facă parte din calculul veniturilor totale ce trebuie luate în considerare pentru a determina dacă un contribuabil poate fi exceptat de la ICAS, respectiv dacă sunt eliminate din calculul indicatorului privind veniturile totale (VT) în vederea determinării ICAS, în contextul în care nu este îndeplinită condiția de desfășurare exclusivă a activității (conform Codului Fiscal).
O abordare contrară ar crea o discriminare nejustificată între contribuabilii licențiați ANRE în funcție de piețele pe care activează, cum ar fi pentru activitatea de furnizare pentru vânzări către consumatori finali versus activitatea de trading pentru vânzări angro.
Camera Consultanților Fiscali a trimis o adresă la Ministerul Finanțelor în care solicită confirmări în privința interpretării legislației:
O altă neclaritate ține de traderii de energie nerezidenți, ce sunt plătitori ai Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică și care sunt obligați, conform legislației aplicabile, să constituie o garanție în valoare de 1 milion de euro (OUG 27/2022). Aceștia sunt obligați să constituie încă o garanție suplimentară de 1 milion de euro (potrivit art. 46^2 din Codul fiscal)?
ICAS a fost introdus prin Legea nr. 296/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, fiind aplicabil inițial doar companiilor care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale și care înregistraseră în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025 s-a eliminat acest plafon, iar sfera de aplicare a ICAS s-a extins atât în privința persoanelor juridice române, cât și străine.
Consultați întreaga adresă trimisă de Camera Consultanților Fiscali la Ministerul Finanțelor
Camera Consultanților Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fără scop lucrativ, cu patrimoniu şi buget propriu. Este constituită din consultanţi fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Astronomer, compania ajunsă în atenţia tuturor după ce directorul său general a demisionat pentru că…
Radu Oprea, fostul ministru al Economiei, a analizat rezultatele financiare ale primelor 30 de companii,…
Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…
Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…
Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…
This website uses cookies.
Read More