Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzOndrej Safar, CEO CEZ Romania
În 2021, Distribuție Oltenia are cel mai mare număr de prosumatori conectați la rețea din țară. La sfârșitul lunii septembrie 2021, compania a raportat un număr de 2.729 de prosumatori racordați în toate cele 7 județe din aria sa operațională (Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea), cu o capacitate de 11,66 MW, ne-a spus Ondrej Safar, CEO CEZ România, în cadrul unui interviu. Acesta se așteaptă să aibă aproximativ 3 000 – 3 100 de prosumatori racordați la rețeaua Distribuție Oltenia până la sfârșitul anului.
Ondrej Safar ne-a mai vorbit despre proiectele de digitalizare ale companiei, dar și despre acțiunile derulate pentru interconectarea cu administrațiile publice locale din Oltenia.
Care sunt proiectele de digitalizare finalizate anul acesta în activitatea de distribuție?
Ondrej Safar: Rețeaua Distribuție Oltenia (operatorul de distribuție din cadrul Grupului) își continuă tranziția de la o rețea clasică de distribuție către o rețea inteligentă (SMART Grid).
Operatorul a planificat pentru anul în curs investiții în rețea în valoare de peste 43 milioane euro și avansează în implementarea proiectelor de digitalizare. Căutăm în permanență noi surse de finantare care să asigure echilibrul între calitatea rețelei și nivelul tarifului de distribuție.
2021 se încheie cu 83.000 contoare inteligente și un sistem inteligent de procesare a datelor de măsurare (MDM +). Pentru implementarea MDM am folosit fonduri europene în valoare de 3 milioane euro și o contribuție proprie de aproape 2 milioane de euro.
Cel mai recent succes în proiectele de digitalizare, cu o investiție de aproximativ 4 milioane de euro este finalizarea hărții digitale a rețelei de distribuție de joasă tensiune Distribuție Oltenia – proiectul GIS.
GIS oferă tuturor celor interesați informații actualizate și detaliate despre amplasarea și natura rețelelor electrice din teren. Consumatorii de energie, constructorii și autoritățile locale pot vedea în timp real și fără nici un cost unde sunt amplasate rețelele electrice în cele 7 județe din aria noastră operațională (Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea) accesând aplicația dedicată – .
Beneficiile GIS sunt imediate și directe: decizii informate privind achiziția de terenuri sau de construire, timp redus pentru eliberarea de avize din partea autorităților, efort redus pentru identificarea caracteristicilor unui amplasament etc.
Funcționalitățile aplicației includ poziționarea în teren a rețelei de distribuție, măsurarea distanțelor între rețea și locul de consum.
De asemenea, Distribuție Oltenia are în curs de dezvoltare o aplicație dedicată constructorilor parteneri care le va oferi facilități multiple.
Ce acțiuni a derulat operatorul de distribuție în interconectarea cu administrațiile publice locale din aria sa operațională?
Ondrej Safar: Suntem în colaborare strânsă cu administrațiile publice locale. Împreună cu acestea, punem în practică soluții care să reducă timpul de așteptare al consumatorilor finali în relația cu noi.
Spijinim autoritățile publice locale în identificarea soluțiilor optime pentru racordarea obiectivelor la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Câteva exemple relevante ar fi colaborările operatorului de distribuție și sprijinul acordat în: proiectul de extindere al Aeroportului Internațional Craiova, Spitalului Filantropia Craiova, Sala Sporturilor din Pitești, Centrul Multicultural Olari din Horezu, Stadionul Municipal Alexandria, Tribunalul Teleorman și nu numai.
În plus, Distribuție Oltenia oferă în mod gratuit amplasarea sistemelor de supraveghere și monitorizare video a localităților pe infrastructura proprie, în scopul creșterii gradului de siguranță al comunității locale.
Cum evoluează procesul de racordare la rețea, în special în privința prosumatorilor?
Ondrej Safar: În 2021, Distribuție Oltenia are cel mai mare număr de prosumatori conectați la rețea din țară. La sfârșitul lunii septembrie 2021 am raportat un număr de 2.729 de prosumatori racordați în toate cele 7 județe, cu o capacitate de 11,66 MW. Ne așteptăm să avem aproximativ 3 000 – 3 100 de prosumatori racordați până la sfârșitul anului.
Durata de racordare a unui prosumator la rețeaua Distribuție Oltenia este determinată de tipul de utilizator:
Distribuție Oltenia va continua procesul de digitalizare al operațiunilor sale prin accesarea de fonduri europene, derularea de proiecte de contorizare inteligentă, investiții la nivelul rețelei electrice, pregătirea unor platforme dedicate consumatorilor care să le ofere acces la informație și servicii de calitate (durată redusă de racordare la rețea, menținerea calității energiei distribuite, implementarea sistemelor integrate Smart Grid Connect și nu numai).
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More