Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
În anul 2022, profitul net al Grupului Electrica a fost în valoare de 559 milioane RON, potrivit informaţiilor transmise BVB.. Rezultatul a fost generat, în principal, de performanța segmentului de furnizare și în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumului propriu tehnologic, pe fondul creșterii prețului unitar al energiei electrice, cât și al deficitului existent în Uniunea Europeană.
Profitul net individual obținut de Electrica SA în anul 2022 este de 24,3 milioane RON. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2022 inregistrat de Electrica S.A. este în valoare de 0,1178 RON/acţiune, iar valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane RON.
Veniturile Grupului Electrica au atins un nivel de 10.010 milioane RON, mai mari cu 39,4% față de anul 2021.
În anul 2022, profitul net al Grupului Electrica a fost în valoare de 559 milioane RON. Rezultatul a fost generat, în principal, de performanța segmentului de furnizare și, în plan secundar, de aplicarea noilor reglementări cu privire la consumul propriu tehnologic, pe fondul creșterii prețului unitar al energiei electrice, cât și al deficitului existent în Uniunea Europeană.
Declarație Alexandru Chiriță, Director General Electrica S.A.: “Performanțele financiare înregistrate de Grupul Electrica în anul 2022, unul atipic pentru piața energiei, și nu numai, sunt rezultatul unui proces continuu de optimizare și adaptare la evoluțiile economice și legislative.
Le mulțumesc colegilor, clienților, investitorilor și partenerilor noștri, care au susținut aceste demersuri și au contribuit la gestionarea corespunzătoare a condițiilor adverse în care ne-am desfășurat activitatea anul trecut.
În perioada următoare vom continua procesul de adaptare a activităților și a strategiei la condițiile pieței, mizând, în același timp, pe o creștere sustenabilă a companiilor din Grup, astfel încât să putem asigura stabilitatea financiară și eficiența tuturor liniilor de business pe care le deținem în portofoliu”.
Începând cu data de 30 septembrie 2022, Grupul Electrica aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică, realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, față de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Grupul a înregistrat venituri din capitalizarea consumului propriu tehnologic în sumă de 951,6 milioane RON, reprezentând consumul propriu tehnologic suplimentar calculat ca diferență dintre costul net cu achiziția și costul consumului propriu tehnologic inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2022.
Capitalizarea costului suplimentar cu achiziția energiei electrice din anul 2022, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic față de costurile incluse în tarifele aprobate pentru anul 2022, este prevăzută de OUG 119/2022, pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022, și de Ordinul ANRE nr. 129/2022 de aprobare a Normelor metodologice privind recunoașterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic față de costurile incluse în tarifele reglementate publicate în MO 1019/19.10.2022.
Potrivit legislației incidente, costurile capitalizate se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate (RRR) aprobată de ANRE, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri. Acestea se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită „componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT”.
În anul 2022, EBITDA consolidată a crescut cu 1.491 milioane RON comparativ cu 2021 (vs. scădere 1.081 milioane RON în anul 2021 comparativ cu 2020), în timp ce marja profitului net a crescut cu 1.112 milioane RON (vs. scădere 940 milioane RON în 2021 comparativ cu 2020).
Evoluția EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanța segmentului de furnizare, ca rezultat al strategiei de mitigare a riscului prin acoperirea cu contracte la termen pentru achiziția de energie, al strategiei de control al costurilor, precum și de implementarea prevederilor OUG nr. 119/2022. Prin intermediul ordonanței, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, față de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial.
Veniturile Grupului Electrica, în anul 2022, s-au ridicat la valoarea de 10.010 milioane RON, reprezentând o creștere de 39,4% față de anul precedent.
Segmentul de furnizare:
Segmentul de distribuție:
Pe segmentul de furnizare, profitul net în 2022 este de 261 milioane RON (față de pierderea de 390 milioane RON din 2021) și EBITDA pozitivă de 390,9 milioane RON (față de o valoare negativă de 439,7 milioane RON din 2021), în principal ca urmare a creșterii veniturilor pe fondul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice, coroborat cu eforturile interne de mitigare a riscurilor privind achiziția energiei necesare pentru revânzare și de control al costurilor operaționale.
Pe segmentul de distribuție, rezultatul înregistrat în 2022 reprezintă un profit net de 308 milioane RON și EBITDA pozitivă de 1.017 milioane RON (372 milioane RON în 2021), un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub formă de venituri din producția de imobilizări necorporale în valoare de 989,3 milioane RON, pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022. Prin costuri suplimentare se înțelege valoarea determinată ca diferență între prețul de achiziție a energiei electrice pentru CPT față de prețul de achiziție ex-ante recunoscut de ANRE, înmulțită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).
În anul 2022, Electrica S.A. a obținut un profit net individual de 24,3 milioane RON. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2022 înregistrat de Electrica S.A. este în valoare de 0,1178 RON/acțiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane RON.
ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE
Rezultatele Electrica vor fi supuse aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, convocată de către Consiliul de Administrație al Electrică pentru data de 27 aprilie 2023.
Rezultatele prezentate de Electrica sunt bazate pe situațiile financiare individuale și consolidate întocmite în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară. Cel mai târziu la data de 27 martie 2023 se vor publică și situațiile financiare întocmite în conformitate cu IFRS-EU.
Până la 31 decembrie 2021, situațiile financiare consolidate întocmite în conformitate cu OMFP nr. 2844/2016 au fost echivalente cu IFRS-UE. Începând cu 31 decembrie 2022, conform Ordinului Ministerului Finanțelor Publice (OMFP) nr. 3900/2022 a fost prevăzută o nouă clauză referitoare la conturile de reglementare pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare pentru rețeaua de consum propriu tehnologic pentru costurile efective cu energia față de prețurile ANRE ex-ante recunoscute în tarifele de distribuție, prin constituirea trimestrială a unor active intangibile pentru aceste cheltuieli suplimentare, în vreme ce în setul de situații financiare consolidate conform IFRS-UE, aceste cheltuieli au un alt tratament financiar aplicabil.
Acţionarii Electrica sunt convocaţi în 27 aprilie AGOA pentru:
Tot în 27 aprilie acţionarii sunt convocaţi în AGEA. Printre punctele pe ordinea de zi sunt :
1. I. Aprobarea răscumpărării de către Societate a propriilor acțiuni, pentru implementarea Planului de remunerare în acțiuni gratuite pentru directorii executivi cu contract de mandat, din cadrul Grupului Electrica, în următoarele condiții:
– Scopul programului: acordarea de acțiuni cu titlu gratuit directorilor executivi cu contract de mandat, conform condițiilor de acordare stabilite prin Politica de remunerare pentru administratori și directori executivi cu contract de mandat ai S.E. Electrica S.A. (”Politica”) și, respectiv, prin politicile proprii ale Filialelor. Durata Planului de remunerare în acțiuni gratuite, este de 4 ani cu o perioadă intermediară de investire de 2 ani;
– Numărul maxim de acțiuni ce pot fi răscumpărate: maxim 1.750.000 acțiuni (0,5 % din capitalul social);
– Prețul minim per acțiune: prețul minim de achiziție va fi prețul de piață de la BVB din momentul efectuării achiziției;
– Prețul maxim per acțiune: 15 lei;
– Durata autorizației de răscumpărare: maximum 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
– Valoarea nominală a acțiunilor proprii astfel răscumpărate nu poate depăși, împreună cu orice alte acțiuni proprii deținute de SE Electrica SA, pragul de 10% din capitalul social subscris;
– Plata acțiunilor răscumpărate va fi făcută din profitul distribuibil sau din rezervele
disponibile ale societății, înscrise în ultima situație financiară anuală aprobată, cu excepția rezervelor legale.
Implementarea programului de răscumpărare de către societate a propriilor acțiuni, menționat la acest punct este condiționată de aprobarea de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a modificărilor la Politica de Politica de remunerare pentru Administratori și Directori Executivi ai S.E. Electrica S.A., în vederea includerii condițiilor privind Planul de remunerare în acțiuni.
În situația în care nu vor fi îndeplinite condițiile pentru acordarea tuturor acțiunilor răscumpărate în scopul menționat mai sus, Consiliul de Administrație va decide alocarea acestora în conformitatea cu reglementările legale și interne aplicabile la acel moment.
II. Împuternicirea Consiliului de Administrație pentru adoptarea tuturor deciziilor și
măsurilor necesare pentru aducerea la îndeplinire a programului de răscumpărare de către societate a propriilor acțiuni, cu posibilitatea de subdelegare catre managementul executiv.
2. Mandatarea reprezentantului Electrica, având în vedere calitatea Electrica de acționar al societății Electrica Furnizare S.A. (EFSA), pentru participarea în AGEA EFSA și pentru luarea la cunostinta cu privire la încheierea Contractului de facilitate de credit neangajant, pentru angajamentele potentiale nr. 165 din 27.12.2022 între BNP Paribas Bank S.A. și EFSA, non-cash, pe termen scurt, pentru emitere de scrisori de garanție bancară, în valoare de 240.000.000 RON, cu prelungire automată, garantat de Societatea Energetică Electrica SA.
……………..
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More