Energie

Reacție la scrisoarea lui Răzvan Nicolescu – Comisia Europeană solicită accelerarea lansării interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

Comisia Europeană încurajează toate părțile implicate să accelereze pașii necesari pentru lansarea Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Trend, după ce a primit o scrisoare de la fostul ministru al Energiei al României.

Fostul ministru al Energiei al României, Răzvan Nicolescu, a trimis o scrisoare comisarului UE pentru Energie, Kadri Simson, în care îi cere să ia măsuri pentru accelerarea lansării Interconectorului Grecia-Bulgaria, care are ca scop transportul gazului azer.

„Putem confirma primirea scrisorii și vom răspunde în timp util. IGB este un proiect de interes comun și considerăm această interconectare ca o piesă crucială de infrastructură necesară pentru a diversifica aprovizionarea cu energie în Europa de Sud-Est și pentru a consolida piața internă a energiei. Astfel, încurajăm toate părțile implicate să accelereze pașii necesari pentru lansarea IGB cât mai curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oficialul Comisiei Europene a adăugat că UE  a oferit sprijin politic și financiar proiectului încă de la început.

„Proiectul a primit 45 de milioane de euro din Programul Energetic European pentru Recuperare și 39 de milioane de euro din fonduri structurale. În plus, proiectul a primit o scutire parțială de la regulile de acces ale terților. Comisia a aprobat, de asemenea, ajutorul de stat pentru sprijinul public și accesul la fondurile structurale bulgare. Comisia a menținut contacte regulate cu compania de proiect și cu autoritățile de reglementare, precum și cu guvernele Bulgariei și Greciei pe parcursul procesului, inclusiv în ultimele luni. Acum monitorizăm îndeaproape etapele finale de implementare a proiectului, inclusiv cele legate de certificare”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Proiectul IGB este de o importanță cheie pentru creșterea securității aprovizionării și pentru asigurarea diversificării surselor de gaze naturale pentru Bulgaria și regiunea Europei de Sud-Est. La nivel regional, IGB va oferi acces la rețeaua de transport al gazelor pentru municipalitățile și regiunile bulgare care nu aveau opțiune de conectare. Interconexiunea cu Grecia este o rută complet nouă pentru transportul gazelor naturale către Europa și va oferi Bulgariei și regiunii acces la aprovizionare din noi surse. Proiectul va conecta țara cu Coridorul sudic al gazelor și are o sinergie excelentă cu alte proiecte energetice majore precum TAP, TANAP, EastMed și terminalul GNL de la Alexandroupolis.

Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu i-a transmis recent o scrisoare Comisarului pentru Energie Kadri Simson, exprimându-şi profunda îngrijorare cu privire la întârzierile repetate și nejustificate ale punerii în funcțiune a interconectorului de gaz natural Bulgaria – Grecia și, implicit, a Coridorului Vertical.

 

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, prima etapă în realizarea acestui proiect era realizarea fluxului invers între Bulgaria și Grecia care ar fi trebuit să se realizeze în primii trei ani după semnarea din decembrie 2014: “Schimbările de guvern din cele două țări UE, lipsa de voința a conducerii Bulgartransgaz de a respecta înțelegerile asumate precum și inactivitatea serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene în a-și îndeplini atribuțiile de monitorizare a implementări obiectivelor europene și a legislației aferente, inclusiv cea care privește prevenirea unor abuzuri de poziție dominantă, au făcut că proiectul să fie, astăzi, încă nefuncțional. Din fericire, partea cea mai complicată tehnic (BRUA) a Coridorului Vertical a fost realizată de România în timpul asumat și în bugetul alocat.

După cum probabil cunoașteți, blocajele în infrastructura europeană de gaz natural reprezintă o problemă tot atât de mare ca deficitul de aprovizionare. Având în vedere cele de mai sus vă solicit să începeți o procedura rapidă de verificare a conformității acțiunilor Bulgartransgaz cu legislația europeană. O nouă iarnă se apropie. Au trecut opt ani și nu mai este timp de povești.

Rugându-va să considerați scrisoarea mea, adresată în nume personal, o plângere formală la care aștept un răspuns rapid din partea serviciilor dvs. va rog să primiți salutul meu cordial”.

La începutul lunii august,  ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Ivan Shishkov, a declarat că întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului.

La rândul său, Lyudmil Yotsov, directorul executiv al Bulgargaz, furnizorul de gaze naturale din Bulgaria , a avertizat recent că nu este clar dacă interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria va intra în funcțiune în octombrie, potrivit BTA.

Articole recente

Mark Mobius: Adani avea „probleme mari”, care m-au ținut departe, dar India este încă atrăgătoare

Investitorul Mark Mobius s-a ținut departe de vânzarea masivă de acțiuni planificată de grupul indian…

3 ore ago

BCE: Estimările privind inflaţia au crescut în decembrie, în pofida scăderii preţurilor la energie

Aşteptările consumatorilor din zona euro privind inflaţia au crescut din nou în decembrie, arată datele…

4 ore ago

Paul Pelosi şi Bono se numără între invitaţii la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii

Preşedintele american Joe Biden îşi susţine marţi seara (miercuri ora 02.00 GMT) discursul privind "Starea…

4 ore ago

SUA: Deficitul comercial s-a extins la un nivel record în 2022

Deficitul comercial al SUA s-a extins la un nivel record în 2022, deşi a crescut…

5 ore ago

Consiliul de Administrație al BRD o numește pe Mădălina Teodorescu în funcția de director general adjunct retail

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data…

5 ore ago

Serghei Lavrov afirmă că Rusia va continua să ajute armata din Mali

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute…

6 ore ago