International

Incapacitatea SUA de a înlocui aprovizionarea cu pământuri rare din China reprezintă o amenințare la adresa apărării sale, avertizează CSIS

  • Pe fondul escaladării tarifelor impuse Chinei de președintele american Donald Trump, Beijingul a impus la începutul acestei luni restricții la exportul a șapte elemente de pământuri rare utilizate în tehnologiile de apărare, energetice și auto.

  • Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale avertizează că restricțiile vor duce probabil la o pauză în exporturi și vor provoca întreruperi în aprovizionare pentru unele firme americane.

  • „Statele Unite sunt deosebit de vulnerabile pentru aceste lanțuri de aprovizionare”, a avertizat CSIS, subliniind că pământurile rare sunt esențiale pentru o serie de tehnologii avansate de apărare.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, pe măsură ce China impune controale asupra exporturilor de elemente de pământuri rare, SUA nu va putea acoperi un potențial deficit, ceea ce ar putea amenința capacitățile militare ale Washingtonului, scrie CNBC.

Pe fondul escaladării tarifelor impuse Chinei de președintele american Donald Trump, Beijingul a impus, la începutul acestei luni, restricții la exportul a șapte elemente de pământuri rare și magneți utilizați în tehnologiile de apărare, energetice și auto.

Noile restricții – care cuprind elementele de pământuri rare medii și grele samariu, gadoliniu, terbiu, disprosiu, lutețiu, scandiu și ytriu – vor impune companiilor chineze să obțină licențe speciale pentru a exporta aceste resurse.

Deși rămâne de văzut exact modul în care China va pune în aplicare această politică, raportul CSIS, publicat luni, avertizează că aceasta va duce probabil la o pauză în exporturi, pe măsură ce Beijingul stabilește sistemul de acordare a licențelor, și va provoca întreruperi în aprovizionare pentru unele firme americane.

New York Times a relatat la începutul acestei săptămâni că a avut loc deja o pauză în exporturile de elemente de pământuri rare ale Chinei.

Întrucât China deține efectiv monopolul asupra aprovizionării cu pământuri rare grele la nivel mondial, astfel de restricții reprezintă o amenințare serioasă pentru SUA, în special pentru sectorul tehnologiei de apărare.

„Statele Unite sunt deosebit de vulnerabile pentru aceste lanțuri de aprovizionare”, a avertizat CSIS, subliniind că pământurile rare sunt cruciale pentru o serie de tehnologii avansate de apărare și sunt utilizate în tipuri de avioane de luptă, submarine, rachete, sisteme radar și drone.

Pe lângă controlul exporturilor, Beijingul a plasat 16 entități americane – toate, cu excepția uneia, din industria de apărare și aerospațială – pe lista sa de control al exporturilor. Plasarea pe această listă împiedică companiile să primească „bunuri cu dublă utilizare”, inclusiv elementele de pământuri rare menționate mai sus.

Potrivit raportului CSIS, în cazul în care controalele comerciale ale Chinei duc la o închidere completă a exporturilor de elemente medii și grele de pământuri rare, SUA vor fi incapabile să umple golul.

„În prezent, în Statele Unite nu are loc nicio separare a pământurilor rare grele”, a declarat CSIS, deși a remarcat că dezvoltarea acestor capacități este în curs.

De exemplu, Departamentul Apărării (DOD) a stabilit obiectivul de a dezvolta un lanț complet de aprovizionare cu elemente de pământuri rare care să poată satisface toate nevoile de apărare ale SUA până în 2027 în Strategia sa industrială de apărare națională 2024.

Începând cu 2020, DOD a alocat peste 439 de milioane de dolari pentru construirea unor lanțuri de aprovizionare interne și a unor instalații de prelucrare a pământurilor rare grele, conform datelor colectate de CSIS.

Cu toate acestea, CSIS a declarat că, până când aceste instalații vor fi operaționale, producția lor va fi mult sub cea a Chinei, SUA fiind încă departe de a îndeplini obiectivul DOD de a avea o aprovizionare independentă cu elemente de pământuri rare.

„Dezvoltarea capacităților miniere și de prelucrare necesită un efort pe termen lung, ceea ce înseamnă că Statele Unite vor fi pe picior de plecare în viitorul apropiat”, a adăugat acesta.

Trump a căutat, de asemenea, un acord cu Ucraina, care i-ar oferi acces la depozitele sale de minerale de pământuri rare. Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la valoarea și accesibilitatea unor astfel de depozite.

Implicații

Raportul CSIS avertizează că controalele la export reprezintă amenințări directe la adresa pregătirii militare a SUA, subliniind că țara este deja în urmă în ceea ce privește producția sa de apărare.

„Chiar și înainte de cele mai recente restricții, baza industrială de apărare a SUA se confrunta cu o capacitate limitată și nu avea capacitatea de a mări producția pentru a satisface cererile de tehnologie de apărare”, au declarat autorii acestuia.

Aceștia citează o estimare conform căreia China achiziționează sisteme de arme și echipamente avansate de cinci până la șase ori mai rapid decât SUA, provenind de la un oficial al Forțelor Aeriene ale SUA în 2022.

„Interdicțiile suplimentare privind intrările de minerale critice nu vor face decât să mărească decalajul, permițând Chinei să își consolideze capacitățile militare mai rapid decât Statele Unite”, concluzionează raportul.

Statele Unite nu sunt singurele preocupate de monopolul Chinei asupra pământurilor rare, țări precum Australia și Brazilia investind, de asemenea, în consolidarea lanțurilor interne de aprovizionare cu elemente de pământuri rare.

CSIS recomandă ca SUA să ofere sprijin financiar și diplomatic pentru a asigura succesul acestor inițiative.

Cu toate acestea, noul sistem chinez de acordare a licențelor de export pentru pământurile rare ar putea, de asemenea, să stimuleze țările din întreaga lume să coopereze cu China pentru a preveni întreruperile în aprovizionarea lor cu aceste elemente, a declarat CSIS.

Un raport de cercetare întocmit luni de Neil Shearing, economist șef de grup la Capital Economics, a remarcat, de asemenea, modul în care controalele asupra pământurilor rare și a mineralelor critice au devenit parte din strategia Beijingului de a se împotrivi Washingtonului.

Shearing remarcă faptul că, pe lângă controlul Chinei asupra unor pământuri rare, aprovizionarea cu multe alte minerale esențiale, inclusiv cobalt și paladiu, este concentrată în țări care se aliniază Beijingului.

„Transformarea în armă a acestui control asupra mineralelor critice – și cursa altor țări pentru a-și asigura rezerve alternative – va fi o caracteristică centrală a unei economii globale fracturate”, a declarat el.

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

55 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More