A expirat termenul limită pentru aplicarea tarifelor asupra produselor canadiene, mexicane și chinezești
Canada intenționează să aplice imediat tarife de retorsiune
China promite contramăsuri împotriva tarifelor americane
Mexicul va anunța marți răspunsul
Întreprinderile avertizează că tarifele ar putea duce la o recesiune economică
Noile tarife de 25% ale președintelui american Donald Trump asupra importurilor din Mexic și Canada au intrat în vigoare marți, împreună cu o dublare a taxelor asupra bunurilor chinezești la 20%, lansând noi conflicte comerciale cu primii trei parteneri comerciali ai SUA, potrivit Reuters.
Acțiunile tarifare, care ar putea afecta aproape 2200 de miliarde de dolari din comerțul anual bilateral al SUA, au intrat în vigoare la ora 12:01 a.m. EST (0501 GMT), la câteva ore după ce Trump a declarat că toate cele trei țări nu au reușit să facă suficient pentru a opri fluxul de opioide mortale fentanil și precursorii săi chimici în SUA.
Canada și Mexic, care s-au bucurat de o relație comercială practic fără tarife cu SUA timp de trei decenii, erau pregătite să riposteze imediat împotriva aliatului lor de lungă durată.
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Ottawa va răspunde cu tarife imediate de 25% pentru importuri americane în valoare de 30 de miliarde de dolari canadieni (20,7 miliarde de dolari) și cu încă 125 de miliarde de dolari canadieni (86,2 miliarde de dolari) dacă tarifele lui Trump vor fi încă în vigoare peste 21 de zile. El a declarat anterior că Canada va viza berea americană, vinul, bourbonul, aparatele electrocasnice și sucul de portocale din Florida.
„Tarifele vor întrerupe o relație comercială incredibil de reușită”, a spus Trudeau, adăugând că acestea ar încălca acordul de liber schimb SUA-Mexic-Canada semnat de Trump în timpul primului său mandat.
Premierul din Ontario, Doug Ford, a declarat pentru NBC că este pregătit să întrerupă livrările de nichel și transportul de energie electrică din provincia sa către SUA ca represalii.
Președintele mexican Claudia Sheinbaum ar urma să își anunțe răspunsul în timpul unei conferințe de presă de marţi dimineață în Mexico City, a declarat ministrul economiei al țării.
Tarife impuse Chinei
Taxa suplimentară de 10% asupra produselor chinezești se adaugă la un tarif de 10% impus de Trump la 4 februarie pentru a pedepsi Beijingul în legătură cu criza supradozelor de fentanil din SUA. Taxa cumulativă de 20% se adaugă, de asemenea, tarifelor de până la 25% impuse de Trump în timpul primului său mandat asupra unor importuri americane în valoare de 370 de miliarde de dolari.
Anul trecut, în timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, tarifele americane au crescut brusc pentru unele dintre aceste produse, inclusiv o dublare a taxelor pentru semiconductorii chinezi la 50% și o cvadruplare a taxelor pentru vehiculele electrice chinezești la peste 100%.
Tariful de 20% se va aplica mai multor importuri importante de electronice de consum din China, neatinse anterior de taxele anterioare, inclusiv smartphone-uri, laptopuri, console de jocuri video, ceasuri inteligente și difuzoare și dispozitive Bluetooth.
Ministerul chinez al comerțului a promis marți contramăsuri, dar nu a oferit detalii, afirmând că Washingtonul a „transferat vina” în mod eronat asupra Beijingului pentru criza fentanilului. Ziarul Global Times, susținut de stat, a declarat luni că represaliile Beijingului vor viza cel mai probabil produsele agricole și alimentare americane.
Fermierii americani au fost puternic afectați de războaiele comerciale ale lui Trump din primul mandat, care i-au costat aproximativ 27 de miliarde de dolari în vânzări la export pierdute și au cedat o parte din piața chineză Braziliei.
TEMERI DE RECESIUNE
Tarifele pentru produsele mexicane și canadiene ar putea avea repercusiuni mult mai profunde pentru o economie nord-americană puternic integrată, care depinde de transporturile transfrontaliere pentru a construi mașini și utilaje, a rafina energia și a prelucra produsele agricole.
„Decizia nesăbuită de astăzi a administrației americane forțează Canada și SUA către recesiune, pierderi de locuri de muncă și dezastru economic”, a declarat Candace Laing, CEO al Camerei de Comerț a Canadei.
Ea a spus că tarifele americane nu vor reuși să deschidă o „epocă de aur” râvnită de Trump, ci vor crește costurile pentru consumatori și producători și vor perturba lanțurile de aprovizionare. „Tarifele sunt o taxă pe poporul american”.
Matt Blunt, președintele American Automotive Policy Council, care reprezintă producătorii de automobile din Detroit, a cerut ca vehiculele care îndeplinesc cerințele privind conținutul regional ale Acordului SUA-Mexic-Canada să fie scutite de tarife.
Chiar înainte de anunțul lui Trump privind tarifele, datele de luni din SUA au arătat că prețurile la poarta fabricii au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, sugerând că un nou val de tarife ar putea reduce în curând producția.
Confirmarea de către Trump a faptului că tarifele vor continua a făcut ca piețele financiare să se zguduie, acțiunile globale scăzând, iar obligațiunile de refugiu majorându-se. Atât dolarul canadian, cât și peso-ul mexican au scăzut în raport cu dolarul american.
ÎNMULȚIREA TARIFELOR
Trump a menținut un ritm fulminant al acțiunilor tarifare de la preluarea mandatului în ianuarie, inclusiv tarifele de 25% pe deplin restabilite pentru importurile de oțel și aluminiu care intră în vigoare la 12 martie, anulând scutirile anterioare.
Agenda lui Trump „America pe primul loc”, care vizează redesenarea relațiilor comerciale în favoarea SUA, este de așteptat să fie o piesă centrală a discursului său de marți seara în fața unei sesiuni comune a Congresului.
Trump a deschis sâmbătă o anchetă de securitate națională privind importurile de cherestea și produse din lemn, care ar putea duce la tarife vamale ridicate. Canada, care se confruntă deja cu tarife americane de 14,5% pentru lemnul de esență moale, ar fi afectată în mod deosebit.
Cu o săptămână înainte, Trump a reluat o anchetă privind țările care percep taxe pe serviciile digitale, a propus taxe de până la 1,5 milioane de dolari pentru fiecare navă construită în China care intră într-un port american și a lansat o anchetă tarifară privind importurile de cupru.
Acestea se adaugă planurilor sale de creștere a “tarifelor reciproce ” pentru a egala taxele altor țări și a compensa alte bariere comerciale ale acestora, o măsură care ar putea afecta puternic Uniunea Europeană.