Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAutor: Andrei Rădulescu
Datele publicate de Comisia Europeană astăzi exprimă continuarea tendinței de scădere a indicatorului de încredere în economia națională în a șasea lună a anului curent, evoluție determinată de provocările fără precedent din sfera finanțelor publice.
Astfel, indicatorul de încredere în economia României a scăzut pentru a treia lună consecutiv în iunie, cu un ritm lunar de 2,3 puncte, până la 97,0 puncte. Este cel mai redus nivel din luna august 2022, aspect evidențiat în graficul de mai sus.
Această evoluție a fost în divergență comparativ cu dinamica din Polonia (a șasea economie din Uniunea Europeană și prima economie din Europa Centrală și de Est, cu un PIB nominal de aproximativ 850 miliarde de euro în 2024), țară în care indicatorul de încredere în economie a înregistrat în luna iunie 2025 cel mai ridicat nivel din luna septembrie 2024.
Deteriorarea încrederii în economie în această lună a fost determinată, în principal, de declinul indicatorului de încredere a consumatorilor, dat fiind că provocările fără precedent din sfera finanțelor publice au contribuit la creșterea probabilității majorării cotei TVA-ului. Astfel, indicatorul de încredere a consumatorilor a scăzut cu un ritm lunar de 9,3 puncte, până la -24,8 puncte în iunie 2025, nivelul minim din luna martie 2023, aspect evidențiat în al doilea grafic.
De asemenea, indicatorul de încredere în comerțul cu amănuntul s-a diminuat pentru a treia lună la rând în iunie, cu o dinamică lunară de 0,9 puncte, până la -1,3 puncte, cel mai scăzut nivel din luna iulie 2020, din perioada pandemiei coronavirus (cea mai severă criză sanitară pe plan mondial din ultimul secol).
Nu în ultimul rând, indicatorul de încredere în sectorul de construcții (intensiv în capital și forță de muncă) a scăzut pentru a doua lună consecutiv în iunie, cu un ritm lunar de 0,3 puncte, până la -9,2 puncte, nivelul minim din luna octombrie 2022.
Pe de altă parte, se evidențiază creșterea indicatorului de încredere în industrie cu o rată lunară de 0,5 puncte, până la -1,4 puncte în iunie, evoluție susținută de perspectivele de implementare a planurilor lansate de Uniunea Europeană în acest an, inclusiv Busola Competitivității și programul de înarmare ReArm.
Totodată, indicatorul de încredere în sectorul de servicii a urcat cu o dinamică lunară de 0,1 puncte, până la 3,7 puncte în iunie, cel mai ridicat nivel din martie 2025.
Evoluția indicatorului de încredere în economie în luna iunie 2025 exprimă perspective de persistență a unui climat dificil în sfera economiei interne în trimestrele următoare (evoluție cu un ritm inferior celui potențial), pe fondul perspectivelor de intensificare a măsurilor de consolidare fiscal-bugetară. Aceste măsuri sunt necesare mai mult ca oricând în ultimele decenii pentru evitarea retrogradării notei de țară (la categoria nerecomandată investițiilor), situația curentă nefiind sustenabilă (costul real al finanțării este superior ritmului de evoluție a activității economice).
Aceste măsuri vor determina o ajustare în sfera consumului privat (principala componentă a PIB-ului), după creștere cu un ritm anual în accelerare în 2024 (cel mai ridicat din 2021), evoluție susținută de politica de creștere a veniturilor cu o dinamică înaltă, nesustenabilă.
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
This website uses cookies.
Read More