Categories: Agricultură

India nu este singura care interzice exporturile de alimente. Aceste țări fac la fel – CNBC

  • Războiul a declanșat o creștere uriașă a prețurilor grâului, Rusia și Ucraina fiind cei mai mari exportatori. Multe țări au interzis grâul, precum și alte exporturi de alimente, ca urmare a crizei din Ucraina.

  • „Pe măsură ce războiul continuă, există o probabilitate tot mai mare ca penuria de alimente, în special de cereale și uleiuri vegetale, să devină acută, ceea ce va determina mai multe țări să recurgă la restricții asupra comerțului”, a anunţatInstitutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

  • Iată o listă a țărilor care au interzis exporturile de alimente în lunile de după începerea războiului Rusia-Ucraina, potrivit unui tracker live dezvoltat de Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

India a interzis exporturile de grâu, deoarece prețul cerealelor a crescut în acest an, în parte din cauza războiului Rusia-Ucraina, potrivit CNBC.

Războiul a declanșat o creștere uriașă a prețurilor grâului, Rusia și Ucraina fiind cei mai mari exportatori. Ambele țări reprezintă 29% din exporturile globale de grâu, potrivit Băncii Mondiale.

Prețurile grâului au crescut cu aproximativ 6% luni, după anunțul Indiei din weekend.

„Cu prețurile alimentelor deja ridicate din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare legate de COVID și a randamentelor reduse de secetă anul trecut, invazia Rusiei a venit într-un moment nefavorabil pentru piețele alimentare mondiale”, a declarat Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare (IFPRI) într-o notă din aprilie.

Institutul Peterson pentru Economie Internațională, cu sediul la Washington DC, a adăugat într-o notă recentă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „a avut un impact șocant asupra regiunii”. „De asemenea, a contribuit la o criză alimentară globală, deoarece Rusia blochează exporturile vitale de îngrășăminte necesare fermierilor din alte părți, iar rolul Ucrainei de coș de pâine pentru Africa și Orientul Mijlociu a fost distrus.”

Rusia și Ucraina sunt printre primii cinci exportatori mondiali pentru multe cereale și semințe oleaginoase importante, cum ar fi orzul, floarea soarelui și uleiul de floarea soarelui, precum și porumbul, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

India nu este singura care a interzis exporturile de grâu. Pe lângă Rusia și Ucraina, Egiptul, Kazahstanul, Kosovo și Serbia au făcut acelaşi lucru.

Temeri legate de inflație și securitate alimentară

Și nu este doar grâu. Multe țări au introdus, de asemenea, o interdicție asupra altor exporturi de alimente, deoarece inflația globală a crescut ca urmare a crizei din Ucraina.

Prețurile au crescut la o mare varietate de alte produse alimentare, contribuind la creșterea inflației la nivel mondial. Unele dintre aceste produse includ ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, îngrășăminte și cereale.

În afară de creșterea prețurilor la alimente, aprovizionarea cu multe produse alimentare este, de asemenea, incertă.

Pe măsură ce războiul continuă, există o probabilitate tot mai mare ca penuria de alimente, în special de cereale și uleiuri vegetale, să devină acută…
Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare

Ucraina nu a reușit să exporte cereale, îngrășăminte și ulei vegetal, în timp ce conflictul distruge și câmpurile de cultură și împiedică un sezon normal de plantare. Guvernul Ucrainei a acuzat Rusia că a furat câteva sute de mii de tone metrice de cereale și le-a revândut. Ministerul de Externe al Rusiei nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC.

„Pe măsură ce războiul continuă, există o probabilitate tot mai mare ca penuria de alimente, în special de cereale și uleiuri vegetale, să devină acută, determinând mai multe țări să recurgă la restricții asupra comerțului”, au scris analiștii IFPRI Joseph Glauber, David Laborde și Abdullah Mamun.

În weekend, Grupul celor 7 națiuni industrializate a emis un avertisment cu privire la riscul unei crize a foametei în lume, dacă Rusia nu ridică blocada asupra cerealelor ucrainene care sunt ţinute în prezent în porturile ucrainene, potrivit Financial Times.

India a declarat că interzice exporturile de grâu „pentru a gestiona securitatea alimentară generală a țării”, potrivit rapoartelor presei locale.

Alte țări care au implementat recent interdicții de export de alimente includ Indonezia, care a restricționat exporturile de ulei de palmier, un ingredient cheie folosit în multe alimente, precum și în produse nealimentare.

Similar cu India, Indonezia a menționat necesitatea de a asigura disponibilitatea alimentelor pe plan intern, după ce inflația alimentară globală a crescut la maxime record după război. Indonezia reprezintă mai mult de jumătate din aprovizionarea mondială cu ulei de palmier.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

5 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

6 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago