Burse/Investitii

Indicele dolarului trece de 101 pentru prima dată în doi ani, pe măsură ce yenul continuă să scadă

  • Dolarul câștigă încă 0,9% pe yen

  • Ministrul japonez de finanțe avertizează asupra riscurilor din scăderea yenului

 

Indicele dolarului, un indicator al valorii dolarului faţă de şase valute majore, a trecut marţi de 101, pentru prima dată din martie 2020, în timp ce dolarul a stabilit cel mai recent maxim din ultimii 20 de ani faţă de yen și a testat un vârf de doi ani la euro, susținut de randamentele ridicate ale trezoreriei americane și de așteptările pozitive privind datele economice, potrivit Reuters.

Indicele dolarului, care măsoară dolarul față de șase valute, a fost astăzi la 100,99, în creștere cu 0,2%, după ce a crescut până la 101,02 la începutul tranzacțiilor. A crescut cu 2,6% până acum în această lună.

„Cred că tendința generală a dolarului reflectă supraperformanța economică a SUA, în timp ce am observat unele impacturi inițiale ale prețurilor mai mari ale energiei din cauza războiului din Ucraina în altă parte, în special în zona euro”, a declarat Carol Kong, strateg FX la Commonwealth Bank of Australia.

Ea a adăugat că urmărește datele privind Indexul managerilor de achiziţii (Purchasing Managers Index) care urmează vineri pe mai multe piețe.

„Dacă obținem cifre PMI slabe în zona euro sau în altă parte, atunci piețele ar putea să își reducă așteptările pentru economia globală, dar nu cred că PMI-ul SUA va fi deosebit de slab, așa că vom vedea un anumit contrast acolo, care ar sprijini probabil dolarul”, a spus ea.

„Desigur, marele motor pentru dolar-yen a fost creșterea randamentelor obligațiunilor din SUA”.

Câștigurile dolarului au fost cele mai izbitoare față de moneda japoneză, iar marți a urcat cu 0,73% la 127,88 yeni, cel mai ridicat nivel din mai 2002.

În această lună, a crescut cu 4,5% față de yen, ceea ce ar fi al doilea cel mai mare câștig procentual lunar din 2016, după 5,8% de luna trecută.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a fost marţi la 2,8376, fiind aproape de maximul ultimilor trei ani de 2,884% atins luni, în timp ce Banca Japoniei a intervenit pentru a menține randamentul obligațiunilor de stat japoneze pe 10 ani în jurul valorii de 0% și nu mai mare de 0,25%. Mulți investitori pariază că yenul mai are de scăzut.

Pe de altă parte, dolarul a urcat până la 0,9466 franci elvețieni, cel mai mare nivel dintr-un an, și a testat, de asemenea, vârfuri față de alte monede majore.

Euro s-a situat la 1,0776 dolari, chiar lângă minimul de doi ani de săptămâna trecută, de 1,0756 dolari, iar lira sterlină a fost la 1,3009 dolari, având în vedere minimul său de 18 luni în raport cu dolarul de 1,2973 dolari, atins de asemenea săptămâna trecută.

Monedele europene nu au fost ajutate de ultimele lupte din Ucraina, care spuneau că Rusia a început o nouă ofensivă anticipată în estul țării.

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

4 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

7 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

7 ore ago