Banci

Industria bancară cere atenuarea reglementărilor privind capitalul pentru băncile din UE pentru majorarea creditării

Băncile din Uniunea Europeană ar putea majora creditarea cu aproape o treime dacă organismele de reglementare aplică cerinţele de capital în acelaşi mod ca omologii lor din SUA, se arată într-un studiul realizat de Federaţia bancară europeană şi firma de consultanţă Oliver Wyman, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Reglementarea bancară este coordonată pe plan internaţional de autorităţile de reglementare, dar rămân diferenţe în modul în care regulile sunt implementate şi cum funcţionează în practică. “O revizuire a actualelor cerinţe de capital şi a proceselor de supervizare ar putea elibera fonduri de aproximativ 4-4.500 miliarde de euro pentru majorarea creditării, în cel mai bun scenariu, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproape 30% faţă de actualul nivel al creditării”, se arată în raport.

Documentul arată că modul diferit în care sunt calculate costurile la băncile din UE faţă de cele din SUA poate explica un decalaj de 0,8 – 1 punct procentual al rentabilităţii capitalului propriu, un indicator al profitabilităţii.

“Autorităţile trebuie să-şi extindă eforturile de a finaliza uniunea bancară şi a pieţelor de capital”, se arată în raport, cu referire la proiectele UE de extindere a pieţei de capital şi de a crea o piaţa bancară transfrontalieră mai competitivă.

Recent, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, declara că au fost făcute progrese în construirea uniunii pieţelor de capital din UE (CMU) dar că mai trebuie făcuţi paşi pentru a reduce dependenţa companiilor şi economiilor de finanţarea oferită de bănci. “Este încă devreme pentru uniunea pieţelor de capital. Aceasta nu va fi construită peste noapte”, a spus McGuinness.

În studiul realizat de Federaţia bancară europeană se arată că: “De asemenea, băncile trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a digitalizării, să se poziţioneze faţă de aşteptatul proces de consolidare din zona euro, care va duce la o mai bună alocare a resurselor în UE”.

În prezent, băncile deţin mai mult capital, după ce au fost salvate cu bani publici în urma crizei financiare din 2008.

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

2 ore ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago