International

Inflația din zona euro a scăzut în martie, datorită prețurilor energiei, dar cheltuielile de bază au atins un maxim istoric

Inflația din zona euro a scăzut semnificativ în martie, deoarece prețurile energiei au continuat să scadă, dar cheltuielile de bază au atins un maxim istoric, potrivit CNBC.

Inflația totală în blocul de 20 de membri a ajuns la 6,9% în martie, potrivit cifrelor preliminare ale Eurostat publicate vineri. Prin comparație, în februarie, inflația totală a fost de 8,5%.

Principalul motiv pentru această scădere cu 1,6 puncte procentuale a fost scăderea costurilor cu energia.

Cu toate acestea, există și alte părți ale coșului de inflație care rămân încăpățânat de ridicate. Prețurile alimentelor au contribuit cel mai mult la inflația din martie.

Inflația de bază – care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun – a crescut ușor față de luna precedentă. A atins un record istoric de 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie.

Potrivit CNBC, cifrele nu oferă dovezi suficient de puternice că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare întreruperea ciclului său de majorare a ratelor dobânzilor, care a început în iulie.

„Factorii de decizie politică de la BCE nu vor vedea prea multe din scăderea inflației generale în martie, ci  vor fi mai îngrijorați că rata de bază a atins un nou record”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist șef adjunct al zonei euro la Capital Economics, într-o notă vineri.

El a adăugat că este probabil că BCE va continua să majoreze ratele, în ciuda scăderii cifrei principale a inflaţiei.

Membrul BCE, Isabel Schnabel, a declarat joi că inflația generală a început să scadă, dar inflația de bază se dovedește încă inflexibilă.

BCE a majorat dobânzile cu 50 de puncte de bază în martie, ducând rata principală de referință la 3%. Cu toate acestea, BCE nu a oferit nicio indicație cu privire la potențialele decizii privind ratele în lunile următoare.

Turbulențele bancare recente au ridicat semne de întrebare dacă băncile centrale au fost prea agresive în modificarea ratelor dobânzilor pentru a aborda inflația. Economistul șef al BCE, Philip Lane, a spus că vor fi necesare mai multe creșteri ale ratelor dobânzilor pentru a aborda inflația ridicată dacă instabilitatea bancară se va disipa.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

4 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

5 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

5 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

5 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

5 ore ago