International

Inflaţie anuală de 8,3% în SUA, în aprilie, aproape de maximul ultimilor 40 de ani

*  Indicele prețurilor de consum a ajuns la 8,3% în aprilie, mai mult decât estimarea de 8,1% și aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

* IPC de bază, care exclude alimente și energie, a fost, de asemenea, mai mare decât se așteptau analiştii, în creștere cu 6,2%.

 

Inflația din SUA a crescut din nou în aprilie, continuând o ascensiune care amenință expansiunea economică, a raportat miercuri Biroul de Statistică a Muncii, potrivit CNBC.

Astfel, indicele prețurilor de consum, o măsură amplă a prețurilor la bunuri și servicii, a crescut cu 8,3%, mai mare decât estimarea Dow Jones care era de  8,1%. Creşterea preţurilor a încetinit uşor faţă de vârful atins în martie, dar se află încă aproape de cel mai înalt nivel, atins în vara lui 1982.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele de bază a crescut cu 6,2%, faţă de aşteptările de 6%, reducând speranţele că inflaţia a atins un vârf în martie.

Creşterea de la lună la lună a preţurilor de consum este, de asemenea, mai mare decât aşteptările, de 0,3% pentru indicele general, faţă de estimarea de 0,2%, şi o creştere de 0,6% pentru indicele core, faţă de estimarea unui avans de 0,4%.

Salariile reale ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,1% pe lună, în ciuda unei creşteri nominale de 0,3% a câștigului mediu orar.

În ultimul an, salariile reale au scăzut cu 2,6%, chiar dacă salariile medii pe oră au crescut cu 5,5%.

Inflaţia este cea mai mare ameninţare pentru redresarea din pandemia de Covid, în condiţiile în care economia americană a înregistrat în 2021 cea mai mare creştere din 1984. Creşterea preţurilor la pompă şi în magazinele alimentare a fost o problemă, dar inflaţia s-a răspândit dincolo de aceste două zone, la locuinţe, maşini şi o serie de alte domenii.

Oficialii Rezervei Federale au răspuns problemei cu două majorări ale ratei dobânzii până în acest an și au promis mai multe până când inflația se va reduce la obiectivul de 2% al băncii centrale. Cu toate acestea, datele de miercuri arată că Fed are mai mult de lucru.

 

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

7 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

8 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago