International

Informațiile SUA despre ajutorul Chinei pentru războiul lui Putin au fost adunate de la oficialii ruși

Informațiile iniţiale ale SUA care sugerează că China se gândește să furnizeze ajutor Rusiei pentru războiul său din Ucraina au fost culese de la oficialii guvernamentali rusi, potrivit unui actual și fost oficial american familiarizat cu informațiile, citaţi de CNBC. Oficialii americani au analizat săptămâni întregi informaţiile, coroborându-le cu altele, de la diferite surse de informații.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că China ia în considerare acordarea de ajutor Rusiei, inclusiv muniție și artilerie, ceea ce a stârnit alarma în rândul oficialilor administrației Biden, în special având în vedere modul în care o astfel de mișcare a Beijingului ar putea schimba dinamica războiului în favoarea Moscovei.

„O armată rusă care este alimentată sau ajutată de o infuzie chineză de arme și artilerie este mai letală din punct de vedere militar și mai capabilă”, a spus un înalt oficial al administrației. „Nu va fi bine pentru poporul Ucrainei”.

Înalți oficiali ai administrației, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken și directorul CIA Williams Burns, și-au exprimat public încrederea în serviciile de informații americane și au avertizat China să nu ofere Rusiei ajutor militar letal.

China a negat că are în vedere să trimită ajutoare letale Rusiei, numind acuzația SUA o „dezinformare”.

Oficialii americani spun că nu au văzut nicio dovadă de mișcare sau o decizie din partea Chinei de a face pasul spre a ajuta Rusia.

La o conferință de presă de joi la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a fost întrebat cât de serios crede administrația SUA că China ar putea trimite arme în Rusia.

„De fapt, nu știm”, a spus Kirby.

Informațiile inițiale erau vagi cu privire la sistemele sau echipamentele specifice pe care China avea în vedere să furnizeze Rusiei, inclusiv dacă ar putea furniza drone,  au spus oficiali familiarizați cu informațiile.

„Există niveluri diferite de încredere cu privire la cât de serioasă este China în această privință”, a spus un al doilea oficial înalt american.

Într-un interviu de duminică la „Face the Nation” de la CBS News, Burns a recunoscut că decizia de a publica informațiile a fost menită să descurajeze China să să ofere Rusiei un ajutor letal.

„Credem că actuala conducere chineză are în vedere furnizarea de echipamente letale”, a spus Burns, adăugând: „Secretarul Blinken și președintele au considerat că este important să precizeze foarte clar care ar fi consecințele acestui lucru”.

Au existat unele discuții în cadrul administrației SUA cu privire la declasificarea și publicarea unor informații, dar oficialii au decis să nu facă acest lucru, cel puțin deocamdată, din cauza sensibilității surselor folosite pentru a colecta informațiile și pentru că obiectivul administrației de a transmite un mesaj Chinei să nu furnizeze Rusiei ajutoare letale, deocamdată, pare să fi funcționat.

Acuzațiile SUA că China ia în considerare să furnizeze Rusiei ajutor militar letal vin în momentul în care Beijingul a prezentat un plan de pace pentru încheierea războiului din Ucraina.

Președintele Joe Biden și alți oficiali americani de top au spus că propunerea este unilaterală și doar aduce beneficii Rusiei. Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că angajamentul Chinei pentru un potențial plan de pace „nu este rău”.

Unii oficiali ai administrației Biden văd semnalele recente ale Chinei ca pe o mişcare de a se implica într-un fel sau altul în conflictul din Ucraina care ar viza subminarea SUA după mișcări recente de a-și consolida alianțele în Regiunea Asia-Pacific.

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

4 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

7 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

7 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

7 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

7 ore ago