Intel Corp investeşte în SUA 20 de miliarde de dolari (Reuters)

Grupul american Intel Corp ar urma să anunţe vineri că va investi 20 de miliarde de dolari într-o mare unitate de producţie lângă Columbus, Ohio, unde va dezvolta şi fabrica cipuri semiconductoare avansate, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Vor fi create 3.000 de locuri de muncă permanente la noua uzină din New Albany, Ohio. Revista Time, care a anunţat prima investiţia, a precizat că Intel va construi cel puţin două fabrici.

Investiţia de 20 de miliarde de dolari este primul pas din ceea ce ar putea fi un complex cu opt uzine, care ar costa zeci de miliarde de dolari, susţin sursele.

Reprezentanţii Intel nu au dorit să comenteze în privinţa planurilor şi au precizat, într-un comunicat, că directorul general Pat Gelsinger va prezenta vineri detaliile referitoare la “cele mai recente planuri de investiţii ale Intel, menite să facă faţă cererii în creştere de semiconductori avansaţi”, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat recent Washington Post, Gelsinger a declarat că firma ar putea decide o investiţie în SUA evaluată la aproximativ 100 de miliarde de dolari, unde vor fi construite opt fabrici de cipuri şi vor fi 10.000 de angajaţi.

Gelsinger accelerează planurile de expansiune ale Intel, în special în Europa şi Statele Unite, pentru a-şi majora cota de piaţă şi a face faţă deficitului global de semiconductori.

Alte surse au declarat luna trecută pentru Reuters că Intel Corp şi autorităţile italiene au intensificat negocierile privind investiţii estimate la opt miliarde de euro (nouă miliarde de dolari) pentru construirea unei facilităţi care va produce cipuri avansate.

Recent, Intel anunţase că intenţionează să investească până la 80 de miliarde de euro în Europa în următorul deceniu, pentru a creşte capacităţile de producţie de cipuri ale regiunii.

Alte ţări care concurează pentru investiţiile Intel sunt Germania şi Franţa.

Oficialii Intel au precizat că au “discuţii constructive privind investiţiile cu şefi de guverne din mai multe state membre UE”, dar nu au dorit să comenteze negocierile cu autorităţile de la Roma.

“Suntem încurajaţi de multiplele posibilităţi pentru sprijinirea agendei digitale a UE şi a ambiţiilor în domeniul semiconductorilor. Deşi actualele negocieri sunt în desfăşurare şi sunt confidenţiale, intenţionăm să facem un anunţ cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul grupului american.

Sursele susţin că Intel şi Guvernul premierului italian Mario Draghi negociază o investiţie generală de nouă miliarde de euro în următorii zece ani, după începerea construcţiei fabricii.

Intel este cel mai mare producător de procesoare pentru calculatoare personale şi centre de date.

Articole recente

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute peste 3,8 miliarde de lei în luna octombrie

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în…

3 minute ago

Papa Francisc “îl imploră” pe Putin să pună capăt “spiralei violenţei” în Ucraina

Papa Francisc l-a "implorat" duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt "spiralei de…

o oră ago

Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summitul privind schimbările climatice COP27 din Egipt

Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summit-ul internaţional COP27 privind schimbările climatice…

o oră ago

Rusia: Duma de Stat va ratifica luni tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) va ratifica luni "tratatele internaţionale de anexare"…

o oră ago

AIEA confirmă ”detenţia temporară” a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă "detenţia temporară" a directorului centralei nucleare…

5 ore ago