Energie

Inteligența artificială ar putea conduce la un boom al gazelor naturale, deoarece companiile energetice se confruntă cu o cerere crescândă de energie electrică

Producătorii de gaze naturale anticipează o creştere semnificativă a cererii în următorul deceniu, deoarece dezvoltarea inteligenţei artificiale conduce la o creştere a consumului de energie electrică pe care sursele regenerabile ar putea să aibă dificultăţi să o satisfacă singure, relatează CNBC.

După un deceniu de creștere constantă a energiei în SUA, cererea de energie electrică este prognozată să crească cu până la 20% până în 2030, potrivit unei analize Wells Fargo publicate în aprilie.  Companiile energetice iau măsuri pentru asigurarea rapidă a energiei, deoarece dezvoltarea AI coincide cu extinderea producţiei interne de semiconductori şi baterii, precum şi cu electrificarea flotei de vehicule a naţiunii.

Numai centrele de date de AI sunt aşteptate să adauge aproximativ 323 terawaţi oră de cerere de energie electrică în SUA până în 2030, potrivit Wells Fargo. Cererea de energie estimată numai din AI este de şapte ori mai mare decât consumul anual de energie electrică actual al oraşului New York, de 48 terawaţi oră. Goldman Sachs estimează că centrele de date vor reprezenta 8% din consumul total de energie electrică din SUA până la sfârșitul deceniului.

Creşterea cererii de energie reprezintă o provocare pentru Amazon, Google, Microsoft şi Meta.

Companiile de tehnologie s-au angajat să îşi alimenteze centrele de date cu surse regenerabile pentru a reduce emisiile de carbon. Dar energia solară şi cea eoliană pot fi inadecvate pentru a face faţă sarcinii de electricitate, deoarece depind de vremea variabilă, potrivit unei note din aprilie a firmei de consultanţă Rystad Energy.

„Creșterea economică, electrificarea, accelerarea expansiunii centrelor de date conduc cea mai semnificativă creștere a cererii din istoria companiei noastre și nu dau semne de diminuare”, a declarat Robert Blue, șef la DOMINION ENERGY.

Creșterea  cererii  de electricitate va necesita o sursă de energie, în condițiile în care sursele regenerabile nu generează suficientă energie, potrivit Rystad. Industria gazelor naturale pariază că gazul va servi drept alegere preferată.

„Acest tip de nevoie demonstrează că accentul pus pe sursele regenerabile de energie ca singură sursă de energie este fatal în ceea ce privește satisfacerea cerințelor reale ale pieței”, spune Richard Kinder, președinte executiv al operatorului de conducte Kinder Morgan. Kinder Morgan este cel mai mare operator de conducte de gaze naturale din SUA, cu o cotă de piață de 40%.

Se preconizează că gazele naturale vor furniza 60% din creșterea cererii de energie din AI și centrele de date, în timp ce sursele regenerabile vor furniza restul de 40%, potrivit raportului Goldman Sachs publicat în aprilie.

Cererea de gaze ar putea crește cu 10 miliarde de metri cubi pe zi până în 2030, potrivit Wells Fargo. Aceasta ar reprezenta o creștere de 28% față de cei 35 bcf/zi care sunt consumați în prezent pentru generarea de energie electrică în SUA și o creștere cu 10% față de consumul total de gaz al națiunii de 100 bcf/zi.

„De aceea oamenii devin mai optimişti în ceea ce priveşte gazul”, a spus Roger Read, un analist de capital şi unul dintre autorii analizei Wells Fargo, într-un interviu. „Acestea sunt niște rate de creștere destul de ridicate pentru o marfă.”

 

 

 

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

31 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

3 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More