Exploatarea comercială a Interconectorului de Gaze Grecia – Bulgaria (IGB) este aşteptată să înceapă peste câteva luni, înainte de următorul sezon de încălzire, potrivit Ministerului Bulgar al Energiei.
Autorităţile din Bulgaria şi Grecia au participat, săptămâna trecută, la ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB) lângă orașul grecesc Komotini, însă acesta nu este, încă, în exploatare comercială. Conducta de gaz este în prezent umplută cu cantități de gaz natural pentru testare.
Potrivit autorităţilor bulgare, la începutul lunii iulie au fost finalizate principalele activități de construcție a Interconectorului, partea liniară fiind implementată integral, stația de contorizare a gazelor din Stara Zagora a fost finalizată, iar pe 165 km din traseu a fost replantată vegetaţie.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a scris pe Linkedin: “Mă bucur că ultima piesă a Coridorului Vertical European de Gaz (micul Nabucco) a fost în sfârșit finalizată: Interconectorul bulgaro-grec este funcțional. Deşi a fost o întârziere de patru ani în comparație cu planurile inițiale, este o realizare. Sper că capacitatea maximă de transport va fi atinsă în curând. Mai este nevoie de ceva muncă. Mă bucur că am creat fundația în 2014. Fără această întârziere, o parte a pieței de gaze din UE ar fi fost mai bună astăzi: mai puțin dependentă de o singură sursă de aprovizionare. Europa are nevoie de viziune și eficacitate pentru a-și atinge obiectivele energetice”.
Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) trebuia finalizat acum câţiva ani, dar a fost amînat din cauza mai multor probleme administrative. Unii susţin că ruşii ar fi fost implicaţi în aceste amânări, pentru că aveau interesul să construiască South Stream.
“Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolya şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi desigur a celorlalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus recent premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.
Interconectorul de Gaze Grecia – Bulgaria este esențial pentru securitatea energetică a regiunii. Fiind în sinergie cu TAP și TANAP, precum și cu terminalele de gaze naturale lichefiate existente și viitoare, interconectorul va asigura furnizarea de gaze naturale din diferite surse – regiunea Caspică, Qatar, Egipt, Israel, SUA și altele.
Astfel, Interconectorul Grecia-Bulgaria leagă reţelele pentru transportul gazelor naturale ale celor două ţări vecine, furnizând acces la Coridorul Sudic de Gaze şi o gamă de noi surse de gaze. Va transporta gaze din Azerbaidjan via gazoductul Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse, prin planificatul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei.
Astfel, gazoductul este un factor important în diversificarea surselor de gaze naturale, a cărui importanță a crescut după suspendarea unilaterală a livrărilor de gaze de către Gazprom Export.
Interconectorul IGB are o lungime totală de 182 km, majoritatea fiind pe teritoriul bulgar -151 km în Bulgaria şi 31 km în Grecia. Se întinde din Komotini (nordul Greciei) via Kurdjali, Haskovo şi Dimitrovgrad spre Stara Zagora (sud-estul Bulgariei). Capacitatea IGB este de 3 miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea de a fi crescută până la 5 miliarde de metri cubi pe an.
Un memorandum de înţelegere privind proiectul a fost semnat în 2009 şi o societate mixtă, ICGB, a fost înfiinţată în 2011. Planul iniţial prevedea finalizarea lucrărilor în decembrie 2014.