Energie

Interviu Adrian Volintiru, Romgaz: Pe lângă Neptun Deep, avem și alte intenții de proiecte, de a dezvolta resursele proprii de gaz, atât onshore, cât și offshore

*În premieră, avem profit mai mare decât Petrom, la nouă luni”

 * Interviu cu Adrian Volintiru, director general Romgaz

Cum merge producția și ce așteptări să avem pentru rezultatele la nouă luni?

Adrian Volintiru: Cu producția, suntem aproape de maxim și mult peste bugetul rectificat, deși, pe primele nouă luni, avem o scădere de 19%, la  20,69 mil. boe.

Acest lucru se datorează lucrărilor de mentenanță, reparațiilor capitale, inclusiv construcție de colectoare, care au fost făcute mai repede. Centrala de la Iernut merge și ea cu 136 de MW, ceea ce înseamnă că intră în consum undeva la 46.000 de mc. Producția merge foarte bine în acest moment. Ne pregătim de iarnă, depozitele sunt aproape pline.

Pe primele nouă luni, profitul net al Romgaz este peste 950 milioane lei, în scădere cu circa 15%. Spre comparație, profitul Petrom a fost de 826 milioane lei, în primele nouă luni, în scădere cu 70%.

Așadar, profitul Romgaz este cu circa 20% mai mare decât cel al Petrom.

Deși scăderea producției Romgaz a fost de 19% comparativ cu scăderea de 5% a Petrom, profitul Romgaz a fost mai mare, deci, am vândut mai bine.

În perioada pandemiei, am redus costurile cât de mult s-a putut, astfel încât să nu ne debalansăm. Sunt mulțumit de profitul obținut și de munca colegilor mei.

Așadar nu vă așteptați la probleme pentru această iarnă?

Adrian Volintiru: Noi turăm la maxim, nu mă aștept să fie nicio problemă. Nu știu cum merge Petrom, dar nu stau nici ei foarte rău. Dacă ne uităm la situației importurilor, ieri (n.n. miercuri), s-au importat 5 milioane de mc, s-au și exportat 1,1. Deci, eu zic că toată lumea își face treaba în acest moment.

Romgaz vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, după ce polonezii s-au retras din proiect, a spus Ministrul Economiei. Ne puteți da detalii?

Adrian Volintiru: Da, Romgaz va prelua 50% dacă ne înțelegem cu partenerul Exxon. Romgaz își dorește această investiție.

Care e stadiul negocierilor?

Adrian Volintiru: Data de depunere a ofertei angajante era 31 decembrie 2020.

 Aveți idee să fie și alți competitori?

Adrian Volintiru: Nu știu să fie și alți competitori.

Dar pot să vă spun că, pe lângă Neptun Deep, avem și alte intenții de proiecte, de a dezvolta resursele proprii de gaz, atât onshore, cât și offshore.

Puteți detalia?

Adrian Volintiru: Nu pot momentan. În curând vom avea informații spectaculoase sper.

 Din proiectele pentru care ați anunțat studii de fezabilitate, care este mai avansat?

Adrian Volintiru: Suntem foarte avansați cu proiectul Halânga – o centrală nouă pe gaze de 150 MW și un parc fotovoltaic de 50 MW. De asemenea, am făcut primul pas pentru colaborarea cu Mehedinți Gaz, drept pentru care am înființat o sucursală la Mehedinți, care va intra pe piața de furnizare distribuție. Suntem în faza finală de achiziționare a terenului la Mintia, pentru o termocentrală nouă pe gaze, de 500 MW. Am discutat cu administratorul judiciar și urmează să fie convocată Adunarea Creditorilor. Suntem aproape de finalizarea studiilor de oportunitate pentru facilitatea de metanol.

Legat de Centrala de la Iernut, au apărut informații că întârzierea este mai mare decât se preconiza. Cum stați în acest moment?

Adrian Volintiru: În acest moment, termenul de finalizare este 31.12.2020. Aceasta este misiunea și obligația consorțiului format din Duro Felguera și Romelectro. Sperăm să se țină de acest termen. Dacă nu apelăm la măsurile legale și contractuale posibile.

 Ce așteptări aveți pentru anul viitor, având în vedere și evoluțiile pandemiei Covid?

Adrian Volintiru: Suntem puțin îngrijorați de nivelul la care a ajuns pandemia Covid. Dorim să ne facem în continuare programul și să obținem cel puțin rezultatele de la finalul lui 2019, atât ca profitabilitate, cât și ca cifră de afaceri. Dar multe vor depinde de cât va dura această pandemie. Un factor deloc de neglijat va fi cât de rece va fi iarna care urmează.

View Comments

Articole recente

ONU: Lumea se îndreaptă ”cu ochii larg deschişi” spre “un război mai extins”: “Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească”

Pe măsură ce ''riscurile de escaladare'' în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă ''cu ochii larg deschişi'' către…

5 ore ago

Preşedintele Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia – bilanţul comun provizoriu indică peste 2.600 de morţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în…

5 ore ago

România-Schengen/Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a…

5 ore ago

Putin aprobă vânzarea diviziei de servicii financiare a Mercedes-Benz din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz…

7 ore ago

Prima centrală nucleară din Turcia, în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma seismelor de luni

Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit…

7 ore ago

Jianu (CNIPMMR): Anul 2023 trebuie să fie al relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar Codul Fiscal nu trebuie să sufere…

8 ore ago