Politica

Interviu Oana Ozmen: 2022 – un an decisiv privind diplomaţia parlamentară şi modele de bună practică în domeniul eficienţei energetice

* Interviu cu deputatul PNL Oana Ozmen

Reporter: Stimată doamnă Oana Ozmen, care au fost principalele proiecte legislative de care v-ați ocupat anul trecut?

Oana Ozmen: 2022 a fost un an esențial privind dezbaterile pe eficiență energetică, în contextul creșterii inflației și a prețurilor materialelor de construcții.

Anul trecut, am inițiat, cu sprijinul colegilor din Parlamentul României, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Am avut în vedere îndeosebi repararea și înlocuirea ascensoarelor în întreg sau a componentelor acestora, în baza unui raport tehnic de specialitate.

În luna septembrie, a fost votat în Parlament Proiectul Plx 142/2022, inițiat de mine, care modifică OUG 18/2009 privind performanța energetică a blocurilor de locuit și care a urmărit îndeplinirea jaloanelor stabilite prin PNRR privind includerea în cheltuielile eligible, cum ar fi: termoizolarea planșeului, înlocuirea și izolarea podurilor neîncălzite și a șarpantei, înlocuirea lifturilor în integralitate sau a componentelor acestora pe baza raportului de specialitate. Prin lege am definit raportul de specialitate, care va fi întocmit de către instituțiile cu atribuție în domeniu, o parte din proiectul legislativ a fost preluat de către Guvern prin OUG 31/2022, motiv pentru care avem convingerea că muncă depusă în Parlament pe această temă a întrunit susținerea inclusivă a Guvernului.

Împreună cu colegii din grupul parlamentar liberal din Camera Deputaților, în anul 2022 am susținut mai multe legi importante. Printre acestea, enumăr Plx 142/2022 privind eficiența energetică a blocurilor de locuințe, Legea interoperabilităţii, completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar și Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Proiectul prin care autovehiculele Salvamont şi Salvaspeo pot folosi semnale luminoase speciale de avertizare.

Pot să vă spun că în sesiunea încheiată în decembrie au devenit legi 22 de proiecte inițiate de parlamentantarii liberali.

Reporter: Știu că, în luna februarie, ați organizat evenimentul „Istorie, Artă și Renovare Aprofundată”, pentru conștientizarea avantajelor eficienței energetice inclusiv în clădirile de patrimoniu. Ce ne puteți spune despre acest eveniment?

Oana Ozmen: Așa este, în luna februarie, am organizat evenimentul „Istorie, Artă și Renovare Aprofundată” de la Palatul Ghica Victoriei, cu scopul de a atrage atenția asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor din România, fără a omite însă clădirile de patrimoniu. La eveniment au participat membri ai celor două camere din Parlament, specialiști din domeniu din ministere și asociații de profil.

Atunci am atras atenția că eficiența energetică trebuie să fie un obiectiv al tuturor politicienilor din România, tema fiind una de interes general în beneficiul tuturor cetățenilor, mai ales în condițiile creșterii prețurilor pe piața de energie.

Importanța colaborării, a transferului de cunoștințe și schimbul de bune practici au fost recunoscute cu această ocazie de diplomați de prestigiu din țări precum Danemarca, Germania, Turcia și Spania.

Reporter: Ce ne puteți spune despre activitatea dvs privind diplomaţia parlamentară?

Oana Ozmen: De-a lungul celor doi ani de activitate parlamentară, am pus accentul pe dezvoltarea relaţiilor cu experţii şi colegii parlamentari din ţări precum Danemarca, Germania, Turcia, Korea, Israel, cu care am împărtăşit modele de bună practică din ţările noastre privind eficienţa energetică şi hidrogenul, dar şi campanii de conştientizare şi informare despre beneficiile utilizării clădirilor verzi.

În perioada 16-18 martie 2022, am organizat vizita membrilor grupului de lucru constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii în Stuttgart, capitala landului german Baden-Württember. Reuniunea  a avut ca obiectiv consultarea și schimbul de bune practici în materie de eficiență energetică și dezvoltarea capacităților pe hidrogen.

Am avut onoarea să conduc delegația formată din 7 deputați. Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea dezvoltării de noi tehnologii care pot atenua criza din sectorul energetic și cele vor reduce facturi plătite astăzi de consumatori. Progresele în materie de inovare, cercetare și dezvoltare bazate pe eficiența energetică și pe energia din surse regenerabile sunt esențiale pentru competitivitatea viitoare a UE și bunăstarea românilor.

Delegaţia membrilor World Zionist Organization, prezentă în România la invitația formulată de către Complexul Educational Laude-Reut, condus de doamna Tova Ben Nun-Cherbis. Evenimentul a avut ca scop consolidarea relaţiilor instituţionale dintre ţările noastre şi schimbul de experienţă la nivel guvernamental şi local.

Reporter: Anul trecut, ați organizat noi ediții ale conferinței  „Standarde Nzeb – Eficiența Energetică”. Unul din evenimente s-a axat pe Soluții de Finanțare, iar un altul pe materiale sustenabile. De asemenea, ați fost unul din inițiatorii dezbaterii „Eficiența energetică în retail și colectarea selectivă a deșeurilor”.

Ce ne puteți spune despre aceste evenimente?

Oana Ozmen: Pe 16 iunie, am organizat conferința „Standarde Nzeb – Eficiența Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a”, la Palatul Parlamentului. Subiectele propuse în cadrul dezbaterii au fost:

  1. Standardele Nzeb/eficiența energetică, o provocare pentru țările Uniunii Europene;
  2. Soluții privind finanțarea proiectelor de eficiență energetică a clădirilor.

La eveniment au participat invitați din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Energiei, Inspectoratului de Stat în Construcții, Administrației Fondului pentru Mediu, membri ai asociațiilor din domeniul eficienței energetice, precum și ambasadori.

Conferința a adus în atenție problema finanțării, linii de finanțare disponibile, stadiul solicitărilor pentru renovarea de clădiri publice și rezidențiale.

Aș vrea să spun că evenimentul s-a bucurat de prezența fizică a domnului Daniel Karrais, Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg (foto). Domnul Karais și-a exprimat satisfacția privind schimbul valoros de idei politice pe tema aprovizionării cu energie, eficienței energetice și soluțiilor gestionabile pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea cu energie și finanțarea acesteia.

Pe 23 noiembrie 2022, am organizat a IV-a ediție a Conferinței ”Standarde nZEB – Eficiență energetică și materiale sustenabile”. Cu această ocazie au fost abordate două subiecte extrem de importante:

  1. Standardele Nzeb/eficienţa energetică, o provocare pentru statele membre UE;
  2. Rolul materialelor durabile în eficienţa energetică a clădirilor.

La dezbateri au participat atât reprezentanţii misiunilor străine prezente la Bucureşti, cât şi oficiali români şi companii din piaţa de construcţii.

Cu această ocazie am subliniat că orice modificare legislativă în domeniul eficienței energetice trebuie făcută în urma unui amplu proces de consultare între parlamentari, asociații, companii și beneficiari.

Pe 31 octombrie 2022, am organizat conferința „Eficiența energetică în retail și colectarea selectivă a deșeurilor”. Cu această ocazie, parlamentarii din Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au dezbătut alături de reprezentanții Guvernului și ai marilor lanțuri din retail pentru identificarea de soluții eficiente, de consolidare a dialogului și de lansare de parteneriate constructive pentru a valorifica banii europeni alocați României.

Ce vă propuneți pentru acest an?

Oana Ozmen:  A devenit o provocare să construiești la standarde Nzeb, având în vedere creșterile prețurilor la materiale de construcții în contextul războiului de la granițele  României. Avem nevoie de campanii de informare privind beneficiile renovării clădirilor la standarde Nzeb și trebuie  să susținem producătorii de materiale de construcții din România.   

De aceea, am în vedere continuarea dezbaterilor în vederea actualizării legislației în domeniul eficienței energetice. De asemenea,  vom continua consultările în vederea pregătirii cadrului legislativ pentru hidrogen și am în vedere organizarea unei dezbateri reale cu experții dar și cu antreprenorii privind transpunerea Directivei privind pre-insolvența.

 

 

Articole recente

Sam Bankman-Fried a plătit peste 40 de milioane de dolari pentru a mitui cel puțin un oficial din China, susține DOJ într-un nou rechizitoriu

Sam Bankman-Fried, cofondatorul FTX, a plătit mită de zeci de milioane de dolari cel puțin…

26 de minute ago

Protecţia Consumatorilor a dat amenzi de 125.000 lei hipermarketurilor Metro şi Auchan din sectorul 4 al Capitalei

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 125.000 de lei hipermarketurile Metro Cash &…

36 de minute ago

Virgil Popescu: România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire…

43 de minute ago

Ministrul Energiei: Măsurile propuse de CE pentru reforma pieţei de energie electrică vin în întâmpinarea obiectivelor României

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au avut marţi un prim schimb de poziţii cu privire…

47 de minute ago

Institutul European de Inovare și Tehnologie: programe și cursuri de formare pentru un milion de europeni până în 2025

Comisia salută astăzi, 28 martie, angajamentele asumate de șapte organizații de a sprijini Inițiativa privind…

2 ore ago