“Voi continua să construiesc noi parteneriate și să am o comunicare deschisă cu toți colegii mei din Parlament, indiferent de apartenența politică a acestora”
De la ultimele alegeri, cele parlamentare care au avut loc în decembrie 2020, a trecut un singur an. Perioada s-a dovedit a fi suficientă însă pentru a aduce în prim plan un guvern renegociat, noi partide pe scena politică, priorități și provocări distincte. Am discutat în retrospectivă cu Oana Ozmen, secretarul Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Comisia pentru industrii și Servicii e responsabilă de dezbatarea în scopul avizării și elaborării de rapoarte a propunerilor legislative cu impact major asupra mediului de afaceri, și implicit a oricărui cetățean, consumator de bunuri și servicii.
Eficiența energetică în sectorul clădirilor este tema față de care ați arătat cea mai mare susținere în discursul public. La nivel de reglementare, însă, se înscrie aceasta în rândul priorităților Parlamentului?
Înțelegem că eficiența e sinonimă cu un scop atins într-o perioadă optimă. Similar, trebuie ca noi, membrii ai Parlamentului, să construim, prin propuneri și amendamente, legislație menită să răspundă cerințelor din prezent. Decalajul între legislația națională și cea europenă trebuie îngustat în așa manieră încât beneficiile dezvoltării economice, în ansamblu, să exceadă costurile. Afirm cu tărie faptul că, alinierea cadrului legal la noile recomandări formulate de Uniunea Europeană (UE) prespun un efort comun, transpartinic, în consonanță cu specificul economic și social al țării noastre.
Va fi necesar să răspundem mai cu promptitudine atunci când avem de transpus directive, precum cea privind eficiența energetică asupra căreia am primit deja un aviz motivat din partea Comisiei. Pe lângă reacții rapide și înțelegerea mai în profunzime a priorităților UE, legislația comportă schimbări atât timp cât reușim să le armonizăm cu norme de reglementare. În acest sens, specialiștii din sector au un cuvânt important de spus, iar acest fapt a fost transpus în elaborarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Am înregistrat propunerea la Senat, cu susținerea colegilor din toate partidele politice, iar aceasta vizează actualizarea legislației pentru ca repararea și înlocuirea ascensoarelor și a componentelor mecanice să se facă în baza raportului tehnic de specialitate. Proiectul are în vedere colaborarea dintre Comisiile tehnice de amenajare a teritoriului, fialialele Ordinului Arhitecților din România și asociațiile profesionale ale auditorilor energetici pentru clădiri, urmând a fi supus dezbaterilor din comisiile de specialitate în prima sesiune parlamentară a anului următor, în 2022.
Conferința „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții” – LIVE VIDEO
Pentru a perfecta orice inițiativă, dezbaterile reprezintă instrumentul cel mai potrivit. Alături de conducerea Comisiei pentru Industrii și Servicii, precum și a colegilor din Parlament și ai unor reprezentanți de seamă ce recunosc importanța eficienței energetice în sectorul clădirilor, am avut plăcerea de a organiza cea de-a doua ediție a Conferinței Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții. Distinși ambasadori ai Danemarcei și Germaniei, state de unde putem împrumuta din bunelor practici din domeniu, s-au alăturat dezbaterii care i-a avut în centru pe factorii de decizie și experți din mediul de afaceri, academic și ONG. Subiectele propuse pentru discuție au vizat în principal “Materiale de construcții versus eficiența energetică a clădirilor” și “Standardele Nzeb o provocare pentru țările Uniunii Europene. Implicarea mea transcede conferința nZEB, în încercarea de a menține și provoca la discuții despre eficiența energetică a imobilelor un număr tot mai însemnat de profesioniști a căror argumentație nu prezintă inexactități din punct de vedere faptic. Astfel, în anul 2021 am susținut organizarea a două dezbateri în Parlament, ”Eficiența Energetică – Provocare pentru anul 2021” în luna aprilie și ”Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții” care a avut loc în octombrie.
Ce anume vă conferă energia de a continua și în 2022?
Sunt atât de multe de făcut și de învățat, iar energia îți este dublată atunci când ai definit un scop și oameni care îți vin în sprijin. Propunerile legislative vor continua să apară în baza unei documentări riguroase și a unui dialog constructiv pe marginea lor. Implicarea în proiecte care vin în sprijinul comunității este deplină din partea mea, indiferent dacă acțiunile vizează plantarea puieților sau instalarea de panouri fotovoltaice.
Ce modele de bune practici aveți și în ce măsură vă coordonați activitatea în acord cu acestea?
Dincolo de culoarea politică, consider că doar prin dialog putem veni cu soluții legislative pentru problemele actuale. Voi continua să construiesc noi parteneriate și să am o comunicare deschisă cu toți colegii mei din Parlament, indiferent de apartenența politică a acestora. În plus, prioritar pentru mine va rămâne consultarea mediului academic, mediului diplomatic, specialiștilor în domeniu. Salut deschiderea spre dialog a reprezentanților executivului (Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării), precum și ale altor instituții ale statului (ANRE) și cred într-o colaborare fructuoasă. În plus, implicarea în proiecte care vin în sprijinul comunității este importantă pentru mine, la fel cum au fost și vizitele de lucru precum cea de la Ford din Craiova, fabrica Arctic de la Ulmi, fabrica de vată minerală bazaltică Rockwool.
Întâlnirile cu ambasadori cu scopul de a prelua modele legislative și de bune practici din alte țări în domeniul eficienței energetice vor reprezenta în continuare o prioritate pentru mine. În anul ce urmează propunerile legislative vor respecta același format de dezbatere în baza expertizei cu specialiștii și factorii decidenți pentru a avea o legislație predictibiĺă șî aplicabilă.