Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzParlamentarii USR vor depune în curând proiectul de lege “Prima Casă Verde”, care dă posibilitatea accesării de credite garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată pentru eficientizarea energetică a locuinţelor. Potrivit deputatului USR Pollyanna Hangan, această iniţiativă vine în sprijinul românilor în contextul crizei energiei. Domnia sa ne-a oferit mai multe detalii într-un interviu pe care îl redăm mai jos.
Ce vă propuneți prin acest proiect de lege?
Pollyanna Hangan: Scopul acestui proiect de lege este să ofere un mecanism de finanțare accesibil și flexibil pentru populație, care să încurajeze investițiile în locuințe, investiții ce vor ajuta la scăderea facturilor la energie. Vorbim, pe scurt, de eficiență energetică și producere de energie pentru locuințe individuale. Iar proiectul nostru de lege vine să faciliteze obținerea acestora mai simplu și mai rapid decât prin alte programe naționale, cum sunt Casa Eficientă Energetic sau Casa Verde Fotovoltaice. Realitatea este că aceste două programe guvernamentale nu acoperă nici pe departe nevoia reală din teren. Am constatat, din numeroasele discuții cu cetățenii, că mulți dintre ei ezită să le acceseze pentru că sunt descurajați din start de birocrația infernală care vine la pachet cu ele.
Proiectul nostru își propune: 1. Să ajute cetățenii (chiar și pe cei cu venituri mici) să își sporească gradul de eficiență energetică, să își producă singuri energie și automat să își reducă facturile la energie; 2. Să ofere soluții pe termen mediu și lung pentru cetățeni, deoarece plafonarea prețurilor la energie este o soluție pe termen scurt, dar nesustenabilă pe termen lung; 3. Să crească numărul de prosumatori la nivelul țării și implicit producția de energie verde din România.
Aveţi și sustinerea altor colegi din alte partide?
Pollyanna Hangan: Sigur că am discutat cu colegi parlamentari de la alte partide, pentru a-i convinge să ne susțină proiectul și deja avem răspunsuri pozitive în acest sens. Această lege privește spre viitor și va ajuta foarte mult cetățenii, atât din perspectiva creșterii producției de energie curată, cât și în ceea ce privește depășirea crizei facturilor pentru energie. Cred că mulți dintre colegii parlamentari vor înțelege acest lucru și vor susține proiectul. Noi vom face toate demersurile pentru asta și sper ca, în momentul în care va ajunge la vot, rezultatul să fie favorabil.
Ce vreți să oferiți consumatorilor prin acest proiect de lege?
Pollyanna Hangan: O soluție concretă și imediată pentru cetățeni în actuala criză energetică. Flexibilitatea de a alege cea mai bună opțiune pentru locuința lor, flexibilitatea de a combina diverse soluții care împreună să crească eficiență energetică și producerea de energie verde. Instalarea de panouri fotovoltaice, spre exemplu, poate scădea cu până la 90% factura la utilități. Izolarea corespunzătoare a locuinței, la rândul său, poate ajuta la o economie de până la 40%. Astfel, cetățenii pot ajunge să se bucure de un nivel ridicat de confort, dar la costuri accesibile. Nu vor fi în situația de a nu-și putea plăti facturile sau de a aștepta mereu o intervenție din partea statului (care poate să nu mai vină, la un moment dat). Conform datelor pe care le-am studiat, în România, 3 din 10 gospodării se confruntă cu fenomenul sărăciei energetice (adică aproximativ 33% dintre gospodării au mari dificultăți în a-și putea achita facturile la energie) și 2 din 10 gospodării se află în situația diminuării drastice (sub nivelul de confort) a consumului de energie, pentru a putea economisi bani. Mare parte din locuințele individuale se găsesc în mediul nostru rural, unde riscul de sărăcie energetică este mult mai ridicat față de mediul urban (și unde și veniturile sunt mai mici). Din acest motiv am creat acest produs care să fie accesibil și celor cu venituri mici.
La ce dobânzi vor putea oamenii să ia credite pentru eficientizare, în condiţiile creşterii dobânzilor şi a unei inflaţii extrem de ridicate?
Pollyanna Hangan: Indiferent care vor fi dobânzile la momentul contractării creditului, dacă acest credit este garantat de stat, așa cum propune proiectul nostru, dobânda va fi una mică și, foarte important, ea va fi subvenționată de stat (aceasta este chintesența proiectului nostru legislativ). Prin urmare, statul își asumă garantarea și dobânda. Da, în prezent ne confruntăm cu dobânzi crescute din cauza inflației, dar, repet, pentru că este vital să înțelegem cu toții cum va funcționa acest proiect: creditul propus de Prima Casă Verde (denumirea pe scurt a inițiativei noastre legislative) urmează să fie garantat de stat și tot statul își va asuma plata dobânzilor. Acest angajament din partea statului ar fi o măsură concretă și în pas cu politicile Uniunii Europene, care deja sprijină cetățenii în scopul producerii și consumului de energie din surse verzi.
Care ar fi efortul bugetar pentru acest proiect de lege?
Pollyanna Hangan: În acest moment, statul român face oricum un considerabil efort bugetar pentru plafonarea prețurilor la energie. Cele mai recente date ale ANRE privind impactul bugetar al schemei de sprijin energetic conform OUG 27/2022, de când a intrat în vigoare, arată că deja suma cheltuită pentru doar câteva luni a ajuns la 7,6 miliarde de lei (un miliard și jumătate de euro), depășind estimările inițiale. Predicțiile noastre arată că efortul implicat de proiectul Prima Casă Verde ar fi, spre exemplu, la 100.000 de proiecte creditate, la un credit mediu de 8.000 de euro, un plafon de garanție stoc din partea statului de aproximativ 800 de milioane de euro. Mai mult, efortul bugetar implicat de proiectul nostru este unul sustenabil, deoarece scurtează perioada de timp în care statul trebuie să subvenționeze facturi, scade numărul de facturi de subvenționat, statul se va putea degreva de astfel de sarcini și oamenii vor putea obține un confort energetic măsurat în eficiență ridicată și costuri mai mici.
Ați avut consultări cu mediul bancar (bănci, ARB, BNR) pentru acest proiect de lege? Dar cu ANPC? Care a fost reacția lor?
Pollyanna Hangan: Am organizat recent o dezbatere pe tema proiectului Prima Casă Verde, la care au fost invitați și au participat reprezentanți ai organizațiilor de profil, ai organizațiilor prosumatorilor, ai ministerelor, ONG-urilor din domeniu, ai ARB și mediului de afaceri. Toți cei prezenți au apreciat propunerea și au spus că acest instrument de finanțare este binevenit și extrem de util. Au menționat și că România a suferit din cauza lipsei de inițiative care să faciliteze cetățenilor acest tip de investiții în propriile locuințe. De asemenea, toți și-au manifestat intenția de a ne acorda sprijin în scopul implementării cât mai rapide a acestui proiect.
E suficientă suma de 10.000 de euro pentru o investiție în eficiența energetică/prosumator, având în vedere creșterea prețurilor la materiale de construcție? Ce cheltuieli vor fi eligibile?
Pollyanna Hangan: Chiar și o gospodărie cu două salarii minime pe economie (și fără alte credite angajate anterior) își poate permite acest tip de creditare, dacă statul garantează împrumutul și subvenționează dobânda. Sigur că piața materialelor de construcții și a instalațiilor este una volatilă, mai ales în această perioadă de criză economică, lipsită de stabilitate, însă trebuie precizat că unul din aspectele esențiale ale proiectului Prima Casă Verde este flexibilitatea combinării soluțiilor în mod personalizat, pentru fiecare locuință. Spre exemplu: cu această sumă se poate izola complet o locuință medie, cu o suprafață de 100 mp, astfel încât pierderile de energie să scadă cu până la jumătate, fapt care se va reflecta în scăderea costurilor pe factură. Sau un proprietar poate alege să își instaleze panouri fotovoltaice – prețul mediu al unui sistem de fotovoltaice de 4kW poate ajunge la 6.000 de euro, ceea ce înseamnă bani rămași pentru achiziționarea unei pompe de căldură, spre exemplu. Comisia Europeană estimează că pe 3,5 milioane din cele 4,6 milioane de case din mediul rural românesc se pot instala panouri fotovoltaice – dar trebuie ca aceste gospodării să își și permită asta. Prima Casă Verde este soluția potrivită pentru ca oamenii să fie încurajați să investească în producerea de energie pentru autoconsum.
Cum afectează taxa pe soare proiectul dvs de lege pe care îl promovați?
Pollyanna Hangan: Orice taxă aplicată are ca efect descurajarea oamenilor, a investițiilor, iar USR și-a asumat deja lupta împotriva taxelor abuzive. Consider că statul român trebuie să fie conștient că soluția pentru viitor este cea a producerii de energie verde și a susținerii cetățenilor pentru optimizarea consumului. Sigur că este dezamăgitor că Guvernul găsește noi modalități de taxare a cetățenilor, dar acesta ar fi un motiv în plus ca oamenii să investească pentru a nu mai fi atât de dependenți de stat.
Din calculele dvs., cu cât ar scădea facturile dacă vor fi făcute aceste investiții?
Pollyanna Hangan: În funcție de fiecare casă, în funcție de tipul investiției făcute (producere de energie sau eficientizare energetică prin izolarea locuinței) și dacă sistemul este bine calibrat și adaptat locuinței, cetățenii pot ajunge la o reducere cuprinsă între 30% și până la 90% a facturilor.
Câți cetățeni sunt eligibili pentru astfel de credite?
Pollyanna Hangan: Este dificil de avansat o cifră exactă, pentru că nu avem o bază publică de verificare a condițiilor de eligibilitate (vorbim de informații precum veniturile ori creditele deja angajate, care nu sunt informații publice). Ne dorim ca în câțiva ani de implementare a proiectului să ne apropiem de cifra de 500.000 de beneficiari ai schemei de finanțare astfel propuse și estimăm că este posibil că măcar jumătate dintre aceștia să devină prosumatori. Românii au fost întotdeauna pragmatici și au reușit să se adapteze perioadelor de criză mai bine decât a făcut-o statul. Mulți au acționat deja în sensul obținerii unei eficiențe energetice mai ridicate, făcând investiții în locuințele proprii pentru a-și diminua consumul.
Care sunt condiţiile pentru a fi eligibil pentru un astfel de credit?
Pollyanna Hangan: Prima condiție este ca persoana care dorește să acceseze acest plan de finanțare să fie proprietar (sau co-proprietar) al locuinței individuale unde dorește să facă investiția. Apoi, este nevoie de un raport energetic, care să indice posibilitatea tehnică și funcțională a creșterii gradului de eficiență energetică a locuinței sau un proiect tehnic pentru montarea unui sistem de producere a energiei. Cum planul de finanțare se acordă prin bănci partenere, o condiție va fi dovedirea capacității de rambursare a creditului conform cerințelor fiecărei bănci.
Ce alte proiecte mai aveți pe agenda dvs?
Pollyanna Hangan: În perioada imediat următoare, mă voi concentra pe a face tot posibilul pentru a fi adoptată legea „Prima Casă Verde”. Este important să răspundem la criza energetică cu soluții inteligente, este important să încurajăm românii să își eficientizeze energetic locuințele și să își producă energia pentru autoconsum. Acest proiect s-a născut ca urmare a multor discuții pe care le-am avut atât cu cetățenii, cât și cu mediul de afaceri; așa am observat că există o nevoie pe piață pentru un astfel de instrument financiar. Iar pentru că sistemul energetic din România are nevoie de o adaptare la noile realități, unde producția de energie din surse regenerabile va juca un rol extrem de important (atât din punct de vedere al asigurării independenței energetice a țării, cât și din punct de vedere al adaptării la noile condiții climatice), mă voi axa pe inițiative orientate către încurajarea și stimularea producției de energie din surse regenerabile, cât și a utilizării noilor tehnologii, dat fiind că România trebuie și poate să fie un jucător strategic al pieței europene de energie.
Vă mulţumesc!
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More