Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Sebastian Călugăr: CIS Gaz construiește un parc tehnologic la Târgu Mureș, investiţie de 10-12 milioane de euro, cu certificare pe hidrogen

  • “Suntem deja înregistraţi la ADNOC ca furnizor de echipamente și servicii şi în viitor vom putea participa la licitaţiile lor”

  • Grupul CIS Gaz a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de peste 60 milioane de euro şi are în vedere creşterea în acest an cu peste 20%

  • ”Văd CIS Gaz peste 10 ani mai puternică de zece ori decât acum”.

  • “Ar fi bine pentru noi, care suntem în zona antreprenorială, să revenim la piața liberă de furnizare.

  •  Interviu cu Sebastian Călugăr, CEO CIS Gaz

CIS GAZ este o companie românească cu capital 100% privat, fondată în 1990 și este azi unul dintre cei mai importanți jucători din industria de petrol și gaze naturale din România, specializați în construcții-montaj conducte colectoare de transport și distribuție gaze naturale, precum și instalații tehnologice de suprafaţă.

De-a lungul întregii sale activități, CIS Gaz a implementat numeroase proiecte strategice atât la nivel local, dar și în afara țării, având o prezență puternică la nivel internațional și parteneriate exclusive pentru o gamă completă de produse și servicii la cele mai înalte standarde. Începând din anul 2022, CIS Gaz este și membru IPLOCA (The International Pipe Line and Offshore Contractors Association), cea mai mare asociație din industria construcțiilor de conducte onshore și offshore la nivel mondial. Compania s-a extins pe piaţa din Moldova şi Egipt şi a ajuns la o cifră de afaceri de circa 80 de milioane de euro, în 2023. CIS GAZ este, în prezent, deținută și administrată de Sebastian Călugăr, afacerea fiind preluată de la tatăl său, Ioan Călugăr.  

Reporter: Stimate domnul Sebastian Călugăr, ce ne puteți spune despre activitatea CIS Gaz în ultimii ani, când am avut pandemie, criză energetică, război la graniţele României. Cum a fost influenţată CIS Gaz?    

Sebastian Călugăr: CIS Gaz a trecut printr-o perioadă de consolidare de business, coordonând activitățile din cadrul grupului sub umbrela unui holding – CIS Group. Activitatea de construcţii conducte aparţine CIS Gaz, cea de trading de gaze – Next Energy, business-ul cu fotovoltaice şi producție energie solară – CIS Proprietăţi şi CIS Energy, iar CIS Gaz Servicii fiind dedicată serviciilor de mentenanță și intervenție pentru operatorii de conducte.

Sigur că ne-a influențat războiul, mai degrabă pe plan intern și pe anumite activități din cadrul grupului, în special pe activitățile de furnizare gaze naturale, mă refer la cele care au redevenit reglementate în urma crizei din Ucraina.

Pe segmentul construcții-montaj am beneficiat de o perioadă mai aglomerată în pandemie, dar și în timpul crizei din Ucraina, în condițiile în care proiectele de infrastructură au continuat să se dezvolte în contextul nevoii de creare de rute alternative la alimentarea cu gaze rusești.

Astfel, în această perioadă, unele proiecte de infrastructură energetică s-au accelerat, mă refer la cele care erau puse pe hold, întârziate sau cele care nu aveau decizia de investiții dată. Multe dintre acestea au fost repuse pe piață.

Câteva exemple de proiecte la care am lucrat în această perioadă sunt Ungheni-Chișinău, proiectul Onești- Gherăești- Lețcani, dezvoltarea de Nord-Est a Sistemului Naţional de Transport Gaze pentru alimentarea Republicii Moldova.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre activitatea de furnizare gaze?

Sebastian Călugăr: CIS GAZ nu mai are licență de trading și furnizare gaze din februarie 2023. Furnizorul de gaze cu care vom funcționa în viitor este Next Energy Distribution, companie cu care suntem în proces de achiziție a unui pachet majoritar de acțiuni. Vom finaliza tranzacția în următoarele luni. Next Energy Distribution este o companie deja cunoscută în trading şi furnizare gaze naturale.

Reporter: Care sunt cele mai mari proiecte din ultimii doi ani în România și în străinătate, în care v- ați implicat?

Sebastian Călugăr: În ultimii doi ani, în România, am finalizat lucrările de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei import, de 28”, inclusiv traversarea fluviului Dunăre şi a braţului Borcea, prin foraj orizontal dirijat etapizat, pentru Conpet SA.

Totodată am finalizat gazoductul de 28” Onești–Gherăești–Lețcani pentru asigurarea capacităților de transport către Republica Moldova, cu o lungime de 165 km, în România, pentru Transgaz.

Un alt proiect finalizat este gazoductul pentru interconectarea sistemelor naționale de transport gaze din România și Republica Moldova, Ungheni–Chișinău (loturile 1, 2 și 5) 63 km de conductă de 24” și toate cele 5 stații de reglare-măsurare gaze, integral pe teritoriul Republicii Moldova, pentru Vestmoldtransgaz.

CIS Gaz a Egypes

Pe piața externă avem proiectul din Egipt. Acolo suntem prezenți ca furnizori de instalații complete pentru industria oil&gas. Avem în curs un proiect cu o valoare de 14,1 milioane euro, care cuprinde proiectarea, fabricarea și instalarea a 22 stații de reglare și măsurare a gazelor naturale pentru mai multe companii din Egipt. Vom începe să livrăm primele stații la sfârșitul lunii martie. Acest proiect este dezvoltat în parteneriat cu Total Gaz. Ce pot să vă spun este că aceste staţii pe care le livrăm în Egipt sunt produse la Iaşi, adică exportăm produse cu valoare adăugată, fabricate în România, pentru piaţa egipteană.

Reporter: În ce țări doriți să vă mai extindeți?

Sebastian Călugăr: Momentan vrem să ne consolidăm poziția în Egipt. Am semnat un parteneriat cu Town Gas, cea mai mare companie de distribuţie gaze din Egipt. Prin acest parteneriat cele două companii vor susţine în comun proiecte reciproc avantajoase în domeniul construcții-montaj sisteme de dustribuție și transport gaze naturale, precum și stații de reglare-măsurare gaze.

Strategia noastră pe termen lung are ca pilon central extinderea prezenţei pe pieţe externe, acolo unde expertiza noastră poate face diferenţa. Dar anul acesta ne concentrăm pe piața din Egipt, care a devenit din ce în ce mai mult un jucător regional important şi există o nevoie în creştere de a dezvolta proiecte noi de infrastructură de energie. Pe noi ne bucură faptul că putem dezvolta astfel de proiecte şi mai ales că putem exporta nu doar know-how-ul local, dar şi produse fabricate în România.

În Republica Moldova avem deja o sucursală, o reprezentanță permanentă și o companie licențiată pentru trading și furnizare gaze naturale și energie electrică, care se numește CIS Trading.

Reporter:  Ce ne puteţi spune despre cifra de afaceri a grupului CIS GAZ?

Sebastian Călugăr: Cred că, la nivel de grup, avem o cifră de afaceri pentru anul trecut de 60-65 milioane de euro. În aprilie, vom avea cifrele finale pentru 2023.

Reporter: Cum vă finanțați?

Sebastian Călugăr: Ne finanţăm prin parteneri din sistemul bancar românesc, chiar dacă nu este un tip de finanțare ieftină la acest moment. Avem mai multe tipuri de finanțări de la bănci de prim rang din România. Momentan nu ne gândim la altă metodă de finanţare.

În ultimii ani, am accesat programe de tip IMM Invest, cu garanţii de stat, şi au fost benefice pentru noi în perioada post-pandemie și a războiului din Ucraina, pentru că am putut să accesăm garanțiile și unele au fost cu dobândă subvenționată, pe termen lung, pe doi-trei ani. Au fost programe foarte bune pentru activitatea noastră, în special cea de construcții, unde cele mai mari probleme pe care le avem sunt termenele lungi de încasare.

Reporter: Vă impactează eliminarea facilităților din construcţii?
Sebastian Călugăr: Într-o mai mică măsură întrucât noi nu am beneficiat foarte mult de această facilitate – doar în luna ianuarie a anului trecut – pentru că am avut activitate de furnizare gaze și construcții pe aceeaşi companie. Chiar dacă noi nu îndeplineam cerințele pentru a beneficia de această facilitate, cred că a fost o schemă benefică pentru domeniul de construcții.

Reporter: Câți angajați aveți în cadrul grupului CIS?
Sebastian Călugăr: Momentan suntem în jur de 215. Vom crește aproape la 400 în această vară. Folosim atât forţă de muncă locală, dar şi din străinătate. Îi aducem din Bangladesh, India, Turcia, Spania și Egipt.

Reporter: Ce ne puteţi spune de relaţia cu autorităţile?
Sebastian Călugăr: Avem o relație bună, ca orice alt antreprenor din România. Ce pot să spun este că programele IMM Invest chiar ne-au ajutat. Sprijinul statului în acea perioadă a fost esențial pentru multe companii și industrii, prin programele pentru companii.

Reporter: Cum vă pregătiţi de perioada de tranziţie energetică, când gazul nu va mai fi considerat combustibil de tranziţie? Aveţi proiecte pe hidrogen?

Sebastian Călugăr: Ne pregătim în acest sens şi deja am început să lucrăm cu niște consultanți externi, desi gazul va fi încă o perioadă lungă considerat combustibil de tranziție. Astfel, lucrăm în trei direcții. Prima direcție este construirea unui parc tehnologic la Târgu Mureș, investiţie de 10-12 milioane de euro pe care vrem să o finalizăm anul viitor, in iunie. Este vorba de o facilitate nouă de producție de echipamente oil and gas și asamblare, pregătire șantier, prefabricare diverse structuri. Pentru acest parc tehnologic am luat în considerare certificarea companiei CIS Gaz ca packager sau producător de echipamente care să se încadreze în cerințele de hydrogen ready sau hydrogen blended cu gaz.

A doua direcţie este să ne certificăm compania de construcții (n.r. CIS Gaz) pentru construcții montaj echipamente pipeline, echipamente de proces, comprimare, reglare-măsurare gaze naturale, mă refer la certificare hidrogen ready sau hydrogen blended.

A treia direcție este cea de energie verde și continuare investițiilor în dezvoltarea de centrale fotovoltaice, precum este și proiectul de la Copșa Mică derulat de CIS Proprietăți. Este vorba de un parc de 23 MW, cu sistem de stocare 4 MW.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre specialiştii din cadrul CIS GAZ?

Sebastian Călugăr: Creştem specialişti. Avantajul nostru este că beneficiem de un nucleu de oameni (70-80) care sunt cu noi de foarte mulţi ani, unii chiar de 20 de ani. Şi în jurul acestui nucleu se formează tineri.

De anul trecut, lucrăm și la o formă de parteneriat cu mediul universitar și vrem să creăm un cadru pentru a ne asigura cumva specialiştii, cu ajutorul lor.
Cred că pe studiile postuniversitare vom face unele specializări noi, inclusiv cu practică la noi în şantiere.

Reporter: Cum vedeți CIS Gaz Holding peste 10 ani?
Sebastian Călugăr: Mai puternic de zece ori decât acum.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre concurenţa din domeniu?

Sebastian Călugăr: Cu cât concurenţa e mai puternică, cu atât e mai bine. Pentru că aceasta e motorul dezvoltării economice și motorul dezvoltării noastre.

Orice companie, mai ales din Uniunea Europeană, poate concura oricând la orice proiect. Sunt deja companii străine care sunt aici, pe piaţa românească, iar noi începem să ieșim afară și să concurăm cu alte companii pe alte piețe.

Uneori avem alianțe strategice cu unele dintre ele, în sensul în care mai colaborăm la nivel de consorții.

Începând din anul 2022, CIS Gaz este şi membru IPLOCA (The International Pipe Line and Offshore Contractors Association), cea mai mare asociaţie din industria construcţiilor de conducte onshore şi offshore la nivel mondial. Lumea e destul de mică și în rândul constructorilor de conducte.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre participarea CIS Gaz la târgurile de profil?

Sebastian Călugăr: Începând de anul trecut, avem o abordare nouă, participăm ca expozant. Până anul trecut, mergeam ca vizitatori la toate târgurile de profil. Anul acesta am fost prezenţi la EGYPES în februarie şi vom participa la ADIPEC (Abu Dhabi), în toamnă.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre colaborarea cu Transgaz? Lucraţi la conducta Tuzla Podişor?

Sebastian Călugăr: Da, avem o colaborare foarte bună cu Transgaz și suntem și noi implicați în anumite lucrări la conducta Tuzla-Podișor, lucrări care preconizăm că vor fi gata până în decembrie 2024.

Reporter: Cât preconizaţi că va fi cifra de afaceri anul acesta, având în vedere proiectele pe care le aveţi în derulare?

Sebastian Călugăr: Depinde foarte mult cât vom implementa din proiectele care sunt în pipeline. Cred că vom închide cel puțin ca anul trecut, dar mă aștept la o creștere a cifrei de afaceri de 15-20%.

Pe lângă proiectele deja menționate, mai avem de finalizat anul acesta lucrările de relocare conducte la autostrăzi: Craiova – Pitești – lotul 4,  Centura București – lotul 3, Centura Galaţi, Focșani-Bacău – 3 loturi, Bacău – Pașcani – 3 loturi.

Faţă de anii trecuţi, suntem foarte actualizați logistic, am investit foarte mult la capitolul dotări tehnice, suntem foarte bine pusi la punct la capitolul acesta. Productivitatea și eficiența lucrărilor vor fi mult accelerate față de anii trecuți. Peste 60% din dotarea parcului logistic este complet actualizat și îmbunătățit, adică este de trei ori mai mare decât anul trecut.

Reporter: Autorităţile au tot anunţat proiecte strategice cu Azerbaidjan, Georgia. Vă interesează să participaţi la construcţia lor?     

Sebastian Călugăr: CIS Gaz este profilat ca un constructor de infrastructură energetică. Ne interesează oportunități viitoare în domeniu, nu doar proiecte de pipeline construction, ci și proiecte de infrastructură pe energie verde. Putem să participăm la orice investiție de infrastructură energetică, inclusiv de energie electrică. Cu tipul de organizare logistică pe care îl deţinem ne putem adapta rapid oricărui proiect.

Reporter: Cum vedeti piaţa după plafonarea preţului la gaze?
Sebastian Călugar: Este foarte complicat să spunem acum. Va fi important cum va fi 2024, iar 2025 va fi rezultatul a ceea ce se va întâmpla în 2024. Personal, cred că până nu se vor așeza lucrurile geopolitic și economico-energetic, dacă și când se va ridica plafonarea, cu siguranță vom avea un cadru diferit decât astăzi.

Ar fi bine pentru noi, care suntem în zona antreprenorială, să revenim la piața liberă de furnizare.

Pe piața de trading şi furnizare gaze, nu facem momentan strategii pe termen lung nici pe zona de achiziții, nici pe cea de vânzare. Momentan, toată piața este foarte precaută, dar ne adaptăm.

Reporter: Aţi preluat business-ul CIS Gaz de la tatăl dvs. Cât de greu este acest  business?

Sebastian Calugar: Nu cred că există business uşor.

CIS Gaz a fost fondată în martie 1990, de către tatăl meu, Ioan Călugăr. Numele CIS vine de la iniţialele Călugar, Ioan și Sebastian. Indiferent de cât de greu a fost sau este business-ul, nepreluarea lui nu a fost niciodată o opțiune pentru mine J

Am început să lucrez la CIS Gaz în 2005, când am terminat şcoala, am luat licenţa de furnizare gaze şi m-am ocupat de zona comercială. La acea vreme nu eram atras de zona de lucrările de construcţii montaj, dar în 2011 am preluat și această divizie.

Dacă mă întrebaţi acum, prefer construcţiile în detrimentul activităţilor de trading de gaze. Pentru mine acum este o satisfacţie mult mai mare când văd implementate proiecte de anvergură.

Vă mulţumesc!

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025