Ştefan Minovici
Reporter: Care este opinia dvs. cu privire la sistemul de sănătate din România?
Ștefan Minovici: Împărtășesc opinia celor care consideră că sistemul de sănătate din țară este și va rămâne pentru o perioadă nedeterminată într-un real colaps. Pentru o mică națiune care a generat unele dintre cele mai prestigioase grupări de doctori chirurgi, farmaciști și cercetători în domeniul medicali din lume – am rămas astăzi o umbră în domeniu. În România s-au născut și au lucrat Nicolae Păulescu, Ernest Juvara, Carol Davila, Ion Cantacuzino, Ana Aslan, Constantin Parhon, Emil Palade, Mina Minovici, și mulți alții ca ei. Aceștia au luminat căile lumii medicale globale, astăzi ne luptăm în beznă şi disperare în sectorul de sănătate din România.
Reporter: Care sunt, în opinia dvs. problemele sistemului de sănătate din România?
Ștefan Minovici: Problemele endemice cu care se confruntă actualul sistem de sănătate sunt cele legate de management, circuitul pacienților, căpușarea sistemului de sănătate publică în favoarea celui privat și neglijarea lui, ignorarea ostentativă si dusă la obscenitate a actului medical. Industria medicala din Romania a transformat pacientul într-un obiect de lucru și de făcut bani. Mulți din medicii din Romania și-au pierdut umanitatea, uitând că tratează o ființă umană, un bolnav vulnerabil, speriat atât de maladie, dar câteodată mai mult de medicul care îl tratează cu indiferenţă şi dispreț . S-au uitat complet jurămintele depuse de medici pentru a-și dedica viața și a sluji pentru sănătatea cetățeanului, indiferent de poziția socială și de statutul financiar al acestuia.
În ciuda faptului că salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani, plicurile cu numerar rămân o condiție sine-qua-non pentru tratarea “corespunzătoare” a pacientului. Actul Medical și jurământul depus în a sluji pacientul și profesia în sine nu mai au nici un fel de valoare morală și profesională.
Acest lucru explică de ce la unii medici din România salariul primit de la stat sau de la privat rămâne neatins, în bancă, luni sau ani de zile, punând un mare semn de întrebare asupra formei de subzistență a acestor medici. Atâta timp cât acest tip de mecanism medical feudal continuă, este imposibil să reformezi sistemul de sănătate din România, pe care l- aș diagnostica drept profund metastazat. Pacienții nu văd medicii cu zilele, cele trei vizite obligatorii s-au eliminat, doctorii alergând să prindă “tură de privat”. Industria Pharma, în ciuda trendului global, încă folosește la insistența giganților din industrie medicamentele branduite în proporție de 75% în România, când în Statele Unite 80% din medicamente folosite la o populație de peste 330 milioane sunt cele generice la o fracțiune de cost.
Reporter: Cum credeți că se poate reforma sistemul de sănătate din România?
Ștefan Minovici: Numai o schimbare radicală, dramatică și profundă ar putea garanta un sistem medical în România cu adevărat sănătos, viabil și cu viitor. De la spitalele regionale și la „Orașele Medicale” promise, la gestionarea execrabilă a multor echipamente de ultimă generație achiziționate pe bani grei de la contribuabili, care zac și astăzi în containere și cutii, medicamente și reactivi scumpi care expiră, orgia de vaccinuri comandate fără suport si justificare reală, toate aceste calamități profesionale impun schimbări imediate care necesită un efort herculean si neconvențional. În plus vorbim și de o luptă cu un sistem local corupt, birocratic și inept.
Reporter: De ce credeți că sistemul de sănătate din România nu reușește să se dezvolte, la 30 de ani de la Revoluție?
Ștefan Minovici: Lipsa de profesionalism, disciplina medicală, integritate, umanitate, viziune, planificare și creativitate rezultă în această stagnare și debilitare a sistemului medical de la 1990 încoace. România ar trebui să angajeze experți cu înaltă calificare si experiență care să vină din țări cu o înaltă performanță și realizări în domeniu. Nu văd cum un recidivist cu un „cazier” de 30 de ani ar putea deveni peste noapte un director de bancă. Consider că aceasta este unica șansă de a reabilita și reforma sistemul medical din România. Actualul nucleu medical de conducere, operare și management din țară este compromis, falimentar și radioactiv în același timp.
Ştefan Minovici este fondatorul și președintele MIC & Associates și CEO-ul Minovici Medical Development. Ajuns la New York din București în 1979, a dobândit de-a lungul anilor o vastă experiență în demararea afacerilor, dezvoltând proiecte atât în Statele Unite, cât și la nivel internațional. Lucrând cu multinaționale, agenții guvernamentale și fonduri de investiții, el a reușit să conducă proiecte transfrontaliere și să catalizeze comerțul, finanțarea și implementarea de proiecte industriale și naționale complexe.
Ştefan Minovici este, de asemenea, fondatorul și președintele Consiliului de Afaceri Romano-American/ RABC, una dintre cele mai de succes și mai prolifice organizații româno-americane din Statele Unite. RABC a lansat mai multe inițiative menite să întărească legătura dintre România și Statele Unite și să contribuie la ridicarea nivelului de vizibilitate și a nevoilor pentru o cooperare mai bună și mai tangibilă între cele două națiuni. Programul de scutire de viză – Visa Waiver Program – este un efort care a adunat peste 200.000 de semnături în ultimii patru ani, în speranța de a genera interes și sprijin în Congresul SUA, pentru a ajuta românii să intre în Statele Unite fără viză. „Make it in Romania” (Fabricați in Romania!) este, de asemenea, un program conceput pentru a reloca multe firme americane din Asia și Orientul Îndepărtat în Europa, dar mai ales în România.
Ştefan Minovici a lansat în 2020, în timpul pandemiei de Covid, prima Platformă de telemedicină SUA-România sub brandul MMD, un vehicul care se adresează poporului român şi diasporei românești din Statele Unite – Minovici Medical Development.
Ştefan Minovici a gestionat diverse proiecte de mare profil pentru clienți majori, inclusiv pentru guvernele din Chile, România, Slovenia, Moldova, Ucraina și Statele Unite, multinaționale precum Cemex din Mexic, Raytheon International, ITT Defense și instituții financiare, inclusiv Daiwa Securities și HSBC. Remarcabil printre aceste realizări în calitate de Senior Trade and Marketing Executive pentru ProChile, Departamentul de Investiții și Promovare a Comerțului al Guvernului Chile, el a supravegheat împreună cu echipa sa o investiție directă a SUA în Chile de 4,2 miliarde de dolari în 1994.
Stefan Minovici a lucrat la proiecte de apărare și securitate internă cu giganții din industrie Raytheon International, Northrop Grumman și ITT Defense. În același timp, a coordonat eforturile de a construi un spital american în România cu unii dintre cei mai respectați furnizori de servicii medicale din Statele Unite, printre care Johns Hopkins International și Mount Sinai International. Împreună cu echipa sa RABC, Ștefan a lucrat cu dedicație și succes pentru a ajuta la confirmarea în Senatul Statelor Unite ale Americii, a primului ambasador născut în România la București, în 2019. El continuă să lucreze intens si constant cu Senatul si Congresul SUA pentru a promova cauzele românești în Statele Unite.
Domnul Minovici este, de asemenea, creatorul și producătorul celui mai mare Festival românesc din afara granițelor țării – „The Romania Day Festival on Broadway” ajuns la ediția XXII in acest an. Evenimentul reunește anual peste 25.000 de participanți din întreaga lume pe faimosul bulevard din New York. Domnul Minovici este un specialist și o autoritate în afacerile românești și din Europa Centrală de Est și are o expertiză predominantă în domeniul apărării și al securității naționale. Stefan Minovici și-a obținut diploma de licență de la Hunter College din New York City, cu două distincții în Comunicații și Jurnalism, și deține un masterat în Afaceri Internaționale, cu specializare in Studiile Europei Centrale de Est și Securitate Internațională, ambele de la Universitatea Columbia din New York.”
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmis, sâmbătă, explicaţii cu privire la reducerea alocării din PNRR…
În ultima zi a lunii martie, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a…
Oficialii ASFOR s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forestierilor din Bulgaria (AFCB). Delegația bulgară a…
Rusia preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitate pe care o…
Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, o…
Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa…