Update articol:

Interzicerea de către Rusia a exporturilor de motorină pe termen nedeterminat amenință să agraveze o penurie globală – CNBC

benzina motorina https://pixabay.com/
  • Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat joi că va introduce restricții „provizorii” la exporturile de motorină pentru a stabiliza prețurile combustibililor pe piața internă.

  • Interdicția, care a intrat în vigoare imediat și se aplică tuturor țărilor, cu excepția celor patru foste state sovietice, nu are o dată de încheiere.

  • Analiștii din domeniul energiei au spus că limbajul vag folosit în anunțul Rusiei a făcut dificilă evaluarea exactă cât timp va rămâne în vigoare interdicția și au avertizat că Moscova ar putea încerca din nou să transforme în armă rezervele de combustibil înaintea unui alt sezon de încălzire pentru iarnă.

Rusia a impus o interdicție pe perioadă nedeterminată a exportului de motorină și benzină în majoritatea țărilor, o mișcare care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă și amenință să agraveze penuria globală, scrie CNBC.

Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat joi că va introduce restricții „provizorii” la exporturile de motorină pentru a stabiliza prețurile combustibililor pe piața internă.

Interdicția, care a intrat în vigoare imediat și se aplică tuturor țărilor, cu excepția celor patru foste state sovietice, nu are o dată de încheiere. Țările scutite de interdicție includ Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan, toate fiind membre ale Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Moscova.

 Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume și un exportator major de țiței. Participanții de pe piață sunt îngrijorați de impactul potențial al interdicției Rusiei, în special într-un moment în care stocurile globale de motorină sunt deja la niveluri scăzute. Prețurile petrolului au crescut cu până la 1 dolar pe baril la știrea de joi, înainte de a se stabili mai jos în şedinţă.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au tranzacționat cu 0,9% mai sus, la 94,13 dolari pe baril, vineri după-amiază, la Londra, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 1,1% până la 90,62 dolari.

Analiștii din domeniul energiei au spus că limbajul vag folosit în anunțul Rusiei a făcut dificilă evaluarea exactă cât timp va rămâne în vigoare interdicția și au avertizat că Moscova ar putea încerca din nou să transforme în armă rezervele de combustibil înaintea unui alt sezon de încălzire de iarnă.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că interdicția de export de combustibil va dura atât timp cât este necesar pentru a asigura stabilitatea pieței, a informat Reuters.

Prețurile petrolului cresc, deoarece interzicerea exportului de carburanți din Rusia provoacă îngrijorări legate de aprovizionare

În săptămânile care au precedat intervenția de joi, analiștii au spus că exporturile rusești de motorină au fost supuse unei presiuni din cauza slăbiciunii rublei, a întreținerii rafinăriilor interne și a eforturilor guvernamentale de a crește oferta internă.

„Toate acordurile convenite înainte de intrarea în vigoare a regulamentului sunt încă în vigoare, ceea ce înseamnă că probabilitatea unei opriri imediate a exporturilor de motorină și benzină este puțin probabilă, cel mai probabil ar dura 1-2 săptămâni pentru ca impactul să se producă”,  a spus Viktor Katona, analist principal la Kpler, într-o notă de cercetare publicată vineri.

„În acel moment, totuși, guvernul ar putea deja să anuleze această lege specifică, la fel de brusc cum a fost publicată”, a adăugat el.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin în februarie anul trecut, rafinăriile rusești exportau aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi de produse petroliere. Această cifră a scăzut de atunci la aproximativ 1 milion de barili pe zi, potrivit ING, dar Moscova rămâne încă un jucător important pe piețele globale de energie.

Warren Patterson, șeful Strategiei pentru mărfuri la ING, a declarat într-o notă de cercetare publicată vineri că interzicerea exporturilor de carburanți de către Rusia este o acţiune majoră înaintea iernii din emisfera nordică, o perioadă în care, de obicei, se va observa o creștere sezonieră a cererii.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025