Macroeconomie

Investițiile străine au trecut pragul de 100 miliarde euro. Rezultat net pe 2021, circa 9 miliarde euro

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a urcat anul trecut la circa 100,3 miliarde euro, de la 90,8 miliarde euro sold anterior. Revenirea din criza economică provocată de pandemia Covid19, s-a făcut cu triplarea în 2021 a sumelor investite în țara noastră comparativ cu 2020 (8,94 miliarde euro față de doar 3 miliarde euro).

Raportat la PIB, soldul ISD s-a majorat la maximul ultimilor ani (41,8%), după ce scăzuse anterior pandemiei (39,6% în 2018 și 2019) și revenise în 2020 doar prin raportarea la un PIB redus conjunctural. Explicația constă într-un ritm al investițiilor străine peste cel al avansului economic, pe fondul stabilității relative a cursului mediu de schimb euro/leu.

Iată cum se prezintă și evoluția fluxurilor ISD din ultimii zece ani, cu observația că aportul la capitalurile proprii a rămas sub nivelurile din perioada 2012 – 2019, accentul fiind mutat pe profitul reinvestit, asimilat statistic cu un flux ISD. De subliniat și valoarea maximă a instrumentelor de natura datoriei, ajunse la cel mai înalt nivel istoric.

Evoluția pe sectoare ale economiei

Fluxul net de ISD de anul trecut s-a regăsit în cea mai mare parte în sectorul de intermedieri financiare și asigurări (3.065 milioane euro) și industrie (2.572 milioane euro). Acestea au fost urmate de construcții și tranzacții imobiliare (710 milioane euro) și tehnologia informației și comunicații (628 milioane euro).

În cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante ca flux net s-au dus spre metalurgie (584 milioane euro), prelucrarea țițeiului, produse chimice, cauciuc și mase plastice (520 milioane euro), mijloace de transport (450 milioane euro) și fabricarea calculatoarelor și altor produse optice și electrice (332 milioane euro).

Cu toate acestea, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs pe segmentul de comerț, unde avansul a fost de 65% în decurs de patru ani. Evoluție stimulată de majorarea profitabilității și favorizată de creșterii puternică a veniturilor populației, regăsit totodată în avansul construcțiilor de locuințe (+50%).

Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine iar ponderea acesteia a ajuns la 30%. Ea a fost urmată de comerț (17%) și, cu o pondere similară, de construcții și tranzacții imobiliare. Sectoare care au devansat segmentul de intermedieri financiare și asigurări (mai puțin de 14% din ISD în România).

 Profitabilitatea forței de muncă, majorată cu o treime

Activitatea productivă  firmelor cu capital străin și numărul de salariați au fost constant crescătoare în perioada 2010 – 2018, cu excepția unei ușoare diminuări a cifrei de afaceri în anul 2014 și a unei scăderi a numărului de angajați în anul 2013. În 2021, cifra de afaceri a urcat la 210 miliarde euro deși numărul de angajați a continuat să scadă pentru al treilea an consecutiv și a ajuns sub nivelul din 2016.

De subliniat faptul că profitabilitatea forței de muncă, exprimată ca raport între rezultatul net și numărul mediu de salariaţi a făcut un salt considerabil. După 5.363 euro/salariat în 2019 și 5.402 euro/salariat în 2020, a urcat până la 7.217 euro/salariat în 2021 (adică o treime în plus de la un an la altul), după ce se situase în 2014 la doar 1.106 euro/salariat iar în 2016 la 3.716 euro/salariat. Una peste alta, anul trecut s-a ajuns la un rezultat net al întreprinderilor ISD de circa 9 miliarde euro.

Ar mai trebui menționată importanța în ușoară scădere a întreprinderilor ISD în ceea ce privește comerțul exterior, unde au realizat 72,7% din exporturi (de la 74,2% în 2019 și 72,9% în 2020) și 65,9% pe partea de importuri (de la 68,2% în 2019 și 66,5% în 2020). De reținut, societățile ISD din comerț au înregistrat anul trecut un deficit extern de circa 17 miliarde euro, cu o șesime mai mare decât în 2020.

Acest deficit a fost compensat doar ceva mai mult de jumătate prin excedentul în valoare de 8,65 miliarde euro consemnat de societățile ISD din industrie și datorat în principal subramurilor mijloace de transport (excedent de aproape 4 miliarde euro), metalurgie (+2,2 miliarde euro), fabricare produse din lemn, inclusiv mobilă (+1,6 miliarde euro) și textile, confecții și pielărie (excedent de +0,75 miliarde euro).

Autor: Dan Pălăngean

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

5 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

8 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

8 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

8 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

8 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

9 ore ago