Update articol:

Investitorii imploră guvernul să intervină după falimentul Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank (SVB)
  • Voci din tehnologie și finanțe cer din ce în ce mai mult guvernul federal să ceară unei alte bănci să preia Silicon Valley Bank, pentru a proteja depozitele neasigurate.

  • Principala lor preocupare este că eșecul de a proteja depozitele de peste 250.000 USD ar putea cauza o pierdere a încrederii în alte bănci mijlocii.

Nume mari din Silicon Valley și din sectorul financiar solicită public guvernului federal să oblige o altă bancă să își asume activele și obligațiile Silicon Valley Bank, după ce instituția financiară a intrat vineri în faliment.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) va acoperi până la 250.000 USD per deponent și poate începe să plătească acelor deponenți banii încă de luni.

Dar marea majoritate a clienților SVB erau companii care aveau mai mult de 250.000 de dolari în depozite la bancă. În decembrie, peste 95% din depozitele băncii erau neasigurate, conform documentelor de reglementare. Mulți dintre acești deponenți sunt startup-uri și mulți sunt îngrijorați că nu vor putea să acorde salarii luna aceasta, ceea ce ar putea declanșa un val larg de falimente și concedieri în industria tehnologiei, potrivit CNBC.

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că aceste falimente  ar putea reduce încrederea în sectorul bancar, în special în băncile mijlocii cu depozite sub 250 de miliarde de dolari. Aceste bănci nu sunt considerate „prea mari pentru a falimenta” și nu trebuie să treacă prin teste de stres regulate sau alte măsuri ale supapei de siguranță adoptate în urma crizei financiare din 2008.

Investitorul de capital de risc David Sacks a cerut guvernului federal să ceară unei alte bănci să cumpere activele SVB, scriind pe Twitter: „Unde este Powell? Unde este Yellen? Opriți această criză ACUM. Anunțați că toți deponenții vor fi în siguranță. Fuzionați SVB cu o bancă Top 4. Faceți acest lucru înainte de ziua de luni sau va fi contagiune și criza se va răspândi.”

Investitorul de capital de risc Mark Suster a fost de acord cu Sacks, scriind pe Twitter: „Bănuiesc că la asta lucrează. Aștept declarații până duminică. Vom vedea. Sper că se va face ceva sau luni va fi o zi brutală.”

Investitorul Bill Ackman a avut o opinie similară într-un tweet lung, scriind: „Guvernul are aproximativ 48 de ore pentru a remedia o greșeală care poate fi ireversibilă în curând. Permițând @SVB_Financial să falimenteze fără a-i proteja pe toți deponenții, lumea realizează ce este un depozit neasigurat – o creanță nelichidă negarantată la o bancă în faliment. În absența @jpmorgan @citi sau a @BankofAmerica care să achiziționeze SVB înainte de deschiderea de luni, o perspectivă pe care o cred puțin probabilă, sau guvernul care să garanteze toate depozitele SVB, “sunetul” uriaș pe care îl veți auzi va fi retragerea în masă  a tuturor depozitelor neasigurate de la toate băncile, cu excepția „băncilor cu importanță sistemică” (SIB).

Investitorul Eric Vishria a scris: „Dacă deponenții SVB nu își vor primi toți banii, atunci consiliile corporative vor trebui să insiste ca firmele lor să folosească doar băncile mari, sigure, ceea ce va zdrobi băncile mai mici”.

De la înființarea sa, acum aproape 40 de ani, SVB a devenit o piesă centrală a finanțelor în industria tehnologiei, în special pentru startup-uri și fodurile de capital de risc  care investesc în ele. Firma era cunoscută pentru extinderea serviciilor bancare la startup-urile aflate în stadiu incipient, care s-au luptat să obțină servicii bancare în altă parte înainte de a genera un flux de numerar stabil. Dar firma însăși s-a confruntat cu probleme de flux de numerar în acest an, deoarece finanțarea startup-urilor a scăzut și propriile sale active au fost blocate în obligațiuni pe termen lung.

Compania a surprins investitorii miercuri cu vestea că trebuie să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul și și-a vândut toate obligațiunile disponibile, înregistrând o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. Declarațiile directorilor SVB nu au fost suficiente pentru a opri fuga deponenților,  care au retras mai mult de 42 de miliarde de dolari până la sfârșitul zilei de joi, creând al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

Unii observatori sunt ironici la cererile de acum ale investitorilor de capital de risc, despre care se știe că au atitudini libertariene privind piața, iar acum cer salvare de la guvern. De exemplu, reacțiile la tweetul lui Sacks au inclus declarații precum „Scuzați-mă, domnule. Deodată guvernul este răspunsul?!?” și „Noi, capitaliștii, vrem socialism!”

Unii politicieni s-au opus oricărui plan de salvare, deputatul Matt Gaetz, R-Fla., a scris pe Twitter: „Dacă va exista un efort de a folosi banii contribuabililor pentru a salva Silicon Valley Bank, poporul american poate conta pe faptul că eu voi fi acolo, conducând lupta împotriva acestui lucru.”

Finanțatorul și fostul director de comunicare al lui Trump, Anthony Scaramucci, a argumentat: „Nu este o decizie politică să salvați SVB. Nu faceți greșeala de la  Lehman. Nu este vorba despre cine beneficiază – bogați sau săraci – , ci despre oprirea contagiunii și protejarea sistemului. Dați toți banii deponenților înapoi sau așteptați-vă la multe consecințe tragice neintenționate.”

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (20/03/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BIOFARM S.A. (BIO) (20/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27.04.2023 (data de referinta 13.04.2023)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/03/2023)

VAN la data 31.01.2023 - date finale

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (20/03/2023)

Schimbari in Consiliul de Administratie

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/03/2023)

Schimbari in conducerea societatii