Categories: Burse/Investitii

Investitorii se tem mai mult de inflație decât de un conflict (sondaj eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu

Piața americană, puternic concentrată pe tehnologie, a înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza temerilor legate de măsurile antiinflaționiste ale Fed. Indicele NASDAQ a suferit o “corecție” de -10%, în timp ce piețele internaționale mai ciclice au avut performanțe superioare. Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a atins pentru scurt timp 1,9%, iar prețul petrolului Brent s-a apropiat de 90 de dolari. Investitorii sunt îngrijorați că inflația va duce la creșterea ratelor dobânzilor, la încetinirea economiilor și la scăderea profiturilor companiilor.

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat*, pentru investitorii români, inflația rămâne cea mai mare îngrijorare și cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni – 53% (față de 51% în T3), urmată de economia românească (45%) și economia globală (40%).

În ciuda intensificării amenințărilor din regiune, mai puțini investitori români se tem de un conflict internațional, 24% în ultimul sondaj, față de 26% cu un trimestru înainte. Aceasta este o tendință contrară celei prezente în regiune. Investitorii polonezi se tem mai mult de război, de la 19% în trimestrul al treilea din 2021 la 32% în ultimul trimestru al anului trecut. Și temerile cehilor privind un posibil conflict au crescut de la 19% la 26%.

În România, cei mai puțin îngrijorați de un posibil conflict în regiune sunt investitorii tineri, de până la 34 de ani, respectiv 22%. Singura generație a cărei îngrijorare cu privire la un conflict a crescut, este cea de peste 55 de ani, procentul ajungând la 27%, în creștere de la 26% în ultimul trimestru.

Același nivel de îngrijorare ca și în cazul unui conflict internațional îl manifestă investitorii români și pentru posibilitatea creșterii taxelor (24%).

În ceea ce privește economia românească, 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului de muncă iar 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai. Cu toate acestea, 74% dintre români nu au încredere în evoluția viitoare a economiei locale.

Legat de măsurile antiinflaționiste, 70% dintre respondenți cred că Banca Națională a României va majora în continuare dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult și 19% au cumpărat mai multe active criptografice. 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de un astfel de eveniment.

În 2022, 39% intenționează să investească mai mult, în timp ce 37% vor investi aceeași sumă ca în 2021. Domeniul în care mai mulți români plănuiesc să investească în acest an este cel al criptoactivelor, 51% declarând că intenționează să aibă acest instrument în portofoliu, față de 49% cu un trimestru înainte. Două treimi din investitorii români (66%) consideră că Bitcoin va fi cea mai bună opțiune de cumpărare de investiții în următoarele 3 luni, urmată de Ethereum (40%) și Litecoin (23%).

Anul trecut, top 5 cele mai cumpărate criptoactive de către românii de pe platforma eToro au fost, în ordine, Cardano, Bitcoin, Ethereum, Ripple și Dogecoin.

Toate celelalte alocări de instrumente sunt în scădere. Mai puțini intenționează să aibă acțiuni străine 24% față de 27% cu un trimestru înainte și acțiuni locale 29% față de 31% în urmă cu trei luni.

Tehnologia rămâne cel mai interesant sector (43%), urmat de energie (39%), sănătate (35%) și imobiliare (31%).

Românilor le plac acțiunile din zona de tehnologie, anul trecut, cele mai deținute 5 acțiuni fiind Nio, UiPath, Tesla Motors, Apple și GameStop.

Transformarea digitală, criptoactivele și plățile digitale sunt temele de investiții pe termen lung preferate de români, urmate de tehnologia nepoluantă, robotică și automatizare. Paradoxal, cea mai puțin preferată temă de investiții, într-o țară în care vârsta medie este de 43 de ani și populația este în scădere, este cea legată de investițiile în industria dedicată fenomenului de aging / îmbătrânirea populației, doar 18% dintre respondenți declarându-se interesați de aceasta.

_

*Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 30 noiembrie 2021- 14 decembrie 2021 pe eșantion de 9.000 de investitori individuali din 12 țări – câte 1000 în: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, și 500 de investitori individuali în Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România și Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

4 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

4 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

4 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

5 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

5 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

5 ore ago