Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Ionuţ-Cătălin Stancu, președintele AAAS, ne-a declarat că, în următorii ani, AAAS nu va realiza venituri certe suficiente din care să-și poată onora obligaţiile de plată către creditori în general, iar către creditorii FNI în special. De aceea singura modalitate de stingere a datoriilor Statului Român către foştii investitori FNI este, în opinia domniei sale, promovarea unui act normativ în care să se stipuleze posibilitatea ca, prin hotărâre a Guvernul României, să fie alocate sumele necesare către A.A.A.S. (chiar în tranșe, pe o perioadă de câțiva ani), cu precizarea fermă că destinaţia unică a sumelor în cauză este plata drepturilor acordate investitorilor FNI de către instanţele judecătoreşti.
Citiți, mai jos, prima parte a interviului.
Reporter: Cum apreciați situația economică a A.A.A.S. în ultimul an? Cum a afectat pandemia COVID 19 activitatea A.A.A.S.?
Ionuţ-Cătălin Stancu: Caracteristicile anului 2020 au fost lipsa de personal şi pandemia generată de virusul SARS-COV 2.
În data de 13.08.2020 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 173 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, care prevede la art. 1, că „La data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile și societăţile naţionale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută”.
Impactul aplicării prevederilor Legii nr.173/2020 asupra activităţii instituţiei, în ceea ce privește valorificarea pachetelor de acţiuni la care Statul Român, prin A.A.A.S., este acţionar, este semnificativ, conducând la o scădere importantă a veniturilor statului.
Activitatea Direcției Creanțe, respectiv valorificarea creanțelor prin executare silită, a fost afectată de pandemia COVID 19 în sensul că de la data de 21.03.2020 au intrat în vigoare prevederile O.U.G. nr. 29/2020, cu modificările și completările ulterioare, privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, act normativ care prin dispozițiile art.VII alin.(3) așa cum este modificată prin O.U.G. 99/2020 statuează suspendarea executării silite până la 25 Decembrie 2020, textul legal având următorul conținut:
„Se suspendă sau nu începe executarea silită prin înfiinţarea popririi a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală, precum şi a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanţe naţionale. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau alţi terţi popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale”.
Ionuţ-Cătălin Stancu: A.A.A.S. are în portofoliu un număr de 431 societăţi (la data de 30.04.2021) din care:
Ionuţ-Cătălin Stancu: Datorită problemelor de ordin financiar apărute începând cu luna octombrie 2008, ca urmare a popririi conturilor A.A.A.S. de către tot mai mulţi creditori care au apelat la serviciile executorilor judecătoreşti (și aici nu este vorba numai de creditorii FNI), ne aflăm în imposibilitatea de a pune în executare sentinţele prin care A.A.A.S. a fost obligată la plata despăgubirilor către foştii deponenţi FNI.
Mai este de precizat faptul că A.A.A.S. trebuie să onoreze atât cererile de despăgubire depuse de către creditori în baza sentinţelor civile pronunţate până în prezent cât și cererile de despăgubire care au fost și urmează să fie depuse de către creditori în baza Sentinţei penale nr. 423/20.03.2007, preluată de la C.N.V.M. de către instituţia noastră, în virtutea Legii nr.113/23.04.2013 (este vorba de peste 134.000 de creditori) precum și alte creanţe deţinute împotriva A.A.A.S. – altele decât cele privind despăgubirile FNI.
De la preluarea acestor obligaţii de plată și până în prezent, A.A.A.S. a întreprins mai multe demersuri pentru deblocarea situaţiei. Astfel, au fost promovate mai multe proiecte de acte normative menite să propună măsuri de soluţionare a problemelor privind resursele financiare necesare plății de către A.A.A.S. a despăgubirilor, fără a fi obţinute în final avizele necesare pentru a deveni aplicabile.
Ţinând cont de faptul că, în urma analizei situaţiei economico-financiare a A.A.A.S. efectuată de un comitet interministerial în cursul anului 2018, a reieşit în mod clar faptul că în următorii ani A.A.A.S. nu va realiza venituri certe suficiente din care să-și poată onora obligaţiile de plată către creditori în general, iar către creditorii FNI în special, considerăm că singura modalitate de stingere a datoriilor Statului Român către foştii investitori FNI este promovarea unui act normativ în care să se stipuleze posibilitatea ca, prin hotărâre a Guvernul României, să fie alocate sumele necesare către A.A.A.S. (chiar în tranșe, pe o perioadă de câțiva ani), cu precizarea fermă că destinaţia unică a sumelor în cauză este plata drepturilor acordate investitorilor FNI de către instanţele judecătoreşti.
În acest sens, s-a demarat deja constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea respectivului proiect de act normativ, menit să creeze cadrul legal, în vederea alocării de resurse financiare bugetare pentru plata despăgubirilor către foştii investitori FNI.
Cât priveşte plățile efective, de-a lungul anilor au fost achitate obligaţii către creditorii FNI în valoare totală de aproximativ 428 milioane lei.
Diferenţa rămasă de plată până la achitarea tuturor cererilor de despăgubire înregistrate la A.A.A.S. sau a sumelor poprite de către executorii judecătoreşti este de aproape 350 milioane lei, sumă care urmează să fie reglată prin actul normativ menţionat anterior.
Ionuţ-Cătălin Stancu: În anul 2020, A.A.A.S. a realizat venituri totale în suma de 16.508,2 mii lei, față de prevederile bugetare în valoare de 48.985 mii lei.
Veniturile realizate reprezintă:
În plus, au fost încasate și virate la buget, sume care nu constituie venituri ale instituţiei, reprezentând creanţe bugetare preluate de la A.N.A.F. (conform O.U.G. nr. 54/2012 privind preluarea de către A.A.A.S. a creanţelor asupra S.C. AVERSA S.A. București), constând în impozite, taxe, contribuţii etc. în suma de 15.898 mii lei precum și dividende în suma de 1.873 mii lei.
În buget a fost prevăzută suma de 24.000 mii lei (echivalentul a 5 mil. EURO), atât la venituri cât și la cheltuieli, aferentă mecanismului de compensare a unor creanţe reciproce dintre A.A.A.S. pe de o parte și Ford Capital BV, Ford Motor Company si Ford România S.A. pe de altă parte, stabilit prin O.U.G. nr. 90/2013.
Nerealizarea acestei compensări, din motive obiective, a influenţat și gradul de nerealizare a veniturilor în anul 2020.
Prevederile Legii nr. 173/2020 au făcut ca în anul 2020 să nu se poată realiza venituri din vânzarea de acțiuni de către A.A.A.S.
În anul 2020, chiar în condiţiile interesului scăzut al investitorilor, datorită pandemiei de SARS COV 2, a instituirii Stării de Urgență și ulterior a Stării de Alertă, a popririi acţiunilor de către executorii judecătoreşti, s-au întocmit un număr de 3 note privind propunerea de vânzare de acțiuni la societăți din portofoliu, acțiuni care însă nu au fost mai oferite la vânzare datorită intrării în vigoare a Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, care a avut un impact major asupra activităţii Serviciului Privatizare.
Reporter: În raportul de activitate al A.A.A.S. pe 2019, se amintea de majorarea capitalului social al societăților din portofoliu, cu valoarea terenurilor pentru care s-au obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate. Referitor la acest lucru, conducerea A.A.A.S. scria: „Acțiunile întreprinse de A.A.A.S. sunt în desfășurare și vor fi continuate, pentru ca statul să nu fie prejudiciat, însă există dificultăți majore generate de: lipsa de documente și informații, lipsa unor specialiști evaluatori, prescrierea posibilității acționarilor în instantță, situații litigioase, retrocedări și mai ales cadru legislativ neclar (art. 143 din anexa la H.G. nr.577/2002 care impune actualizare (dar lipsește coeficientul de reevaluare) și prevederile art. I al H.G. nr.10/2008, cu privire la perioada de actualizare, ș.a.)”. Care este situația actuală a majorării capitalului social cu terenurile a societăților din portofoliul A.A.A.S.?
Ionuţ-Cătălin Stancu: În acţiunea de majorare a capitalului social în favoarea Statului Român, prin A.A.A.S., cu contravaloarea terenurilor pentru care societăţile obţin certificate de atestare a dreptului de proprietate, autoritatea se confrunta în continuare cu dificultăți majore, acestea nu pot fi soluţionate de cele mai multe ori şi îngreunează foarte mult această activitate.
Pentru a prezenta complexitatea acestei activităţi, invederam situaţia de facto cu privire la aceasta operatiune:
Faţă de cele prezentate, în măsura în care se identifică un certificat pentru care societatea nu a majorat capitalul social, în favoarea Statului Român, prin A.A.A.S., se iau măsurile care se impun.
Aceeași procedură se realizează şi când se emite un certificat nou şi autoritatea este informată, fie de către societăţi fie de către instituţiile emitente.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Am parcurs acest interviu a D/lui Ionut-Catalin Stancu din 07.07.2021 ,si nu am inteles de ce nu se promoveaza actul normativ despre care face vorbire in interviu ?Am avut Guvern si atunci si acum si ce ii inpiedica sa promoveze actul normativ in discutie mai ales acum cand avem un Guvern care prin configuratia sa politica poate avea in vedere si acest caz FNI care treneaza de foarte multi ani.Nu mai intru in detalile interviului,dar chiar si asa esalonat ar fi o varianta,dar nu zeci de ani,undeva in vreo 2-3 ani ,pana mai sunt in viata fosti pagubiti FNI.Intentile daca nu au finalitate ,atunci este intentie doar formala si nu aduce nimic nou in favoarea pagubitului FNI.Totusi speram ca vom primi si o veste buna dela acest Guvern condus de D/nul Ciuca care speram sa ia o pozitie ferma in favoarea tuturor pagubitilor FNI cu sentinte-decizi-favorabile acestora,printre care un numar insemnat se afla pe lista de asteptare la Trezoreria Municipiului Bucuresti de multi ani.De exemplu AI FNI 2009 Targu Mures se afla pe locul 4239.
Poate domnul Stancu nu va mai consuma aiurea banii institutiei , instigand la neplata despagubirilor FNI , prin contestarea executarilor silite , care le mai aduce alte cheltuieli de judecata in plus! Un asemenea specimen care vrea sa isi bata joc de pagubiti , nu are ce sa caute la conducerea acestei institutii ! Sa ne spuna cum a notificat el pagubitii ca sa ii plateasca ? I-a ademenit sa se inscrie pe site , unde vine la pachet cu o declaratie ca nu vor executa silit niciodata institutia , deci isi vor lua banii la sfantu Asteapta .... RUSINE!!!