Guvernul irakian a semnat un acord cu compania chineză Geo-Jade Petroleum pentru extinderea producției la câmpul petrolier Tuba la 100.000 de barili pe zi, construirea unei rafinării și a două centrale electrice.
Conform AFP, acordul va include și construirea unei fabrici de produse petrochimice și a unei fabrici de îngrășăminte. Rafinăria care va fi construită de Geo-Jade Petroleum va avea o capacitate de 200.000 de barili pe zi. Una dintre centralele electrice va avea o capacitate de 650 MW, iar cealaltă, o centrală solară, va avea o capacitate de 400 MW.
Ministrul irakian al Petrolului, Hayan Abdel Ghani, a anunțat într-o declarație semnarea mega-proiectului cu un consorțiu format din Geo-Jade Petroleum și compania irakiană Hilal al-Basra. „Aceste proiecte cu Geo-Jade reprezintă un mare pas înainte în dezvoltarea bogăției petroliere a Irakului și în sprijinirea economiei naționale”, a declarat ministrul petrolului irakian, Hayan Abdel Ghani, adăugând că acordul va crea mii de locuri de muncă.
Ministerul nu a dezvăluit costul sau calendarul acordului.
China a câștigat o poziție importantă în Irakul bogat în petrol în ultimii ani, devenind un actor major în diverse sectoare și unul dintre cei mai mari importatori de țiței irakian. Geo-Jade Petroleum operează deja în Irak și urmează să înceapă un proiect controversat de explorare a petrolului în sudul țării, despre care activiștii se tem că va avea un impact semnificativ asupra mlaștinilor mesopotamiene din Huwaizah.
Potrivit Băncii Mondiale, Irakul are rezerve dovedite de petrol de 145 de miliarde de barili, printre cele mai mari din lume, echivalând cu producția a 96 de ani la ritmul actual. Irakul încearcă să depășească deceniile de război și tulburări, inclusiv conflictul dintre secte care a urmat invaziei conduse de SUA în 2003, care l-a răsturnat pe Saddam Hussein.
Abia recent Irakul a redobândit o aparentă stabilitate, iar autoritățile speră să atragă investiții, în special în sectorul energetic.La începutul acestui an, Irakul a finalizat un acord cu gigantul energetic BP pentru dezvoltarea câmpurilor petroliere din nord. Luna trecută, a semnat un memorandum de înțelegere cu firma americană de energie GE Vernova pentru producerea a 24.000 de megawați de energie electrică.
În ciuda bogăției sale petroliere, Irakul depinde de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice și speră să crească producția de gaze naturale pentru a reduce dependența de vecinul Iran, un furnizor crucial de energie.
Companiile chineze, în ansamblul lor, și-au consolidat prezența în al doilea stat din OPC, impulsionate de strategia Beijingului de a extinde disponibilitatea ofertei prin investiții interne și internaționale. Până în prezent, peste o treime din rezervele dovedite de petrol și gaze ale Irakului și până la 66% din producție sunt gestionate de firme chineze, a raportat Simon Watkins la începutul acestui an.
Ambiția guvernului irakian de a crește semnificativ producția, până la 7 milioane de barili pe zi, face ca firmele chineze să fie printre cele mai bine plasate pentru a profita de această oportunitate. În prezent, Irakul produce aproximativ 4 milioane de barili pe zi, peste cota de producție OPEC+, ceea ce a creat tensiuni cu Arabia Saudită, numărul unu în OPEC.
Intrarea companiilor chineze în sectorul petrolier și gazier din Irak este rezultatul unui acord semnat în 2019 și denumit „Petrol pentru reconstrucție și investiții”, în baza căruia companiile chineze primesc acces în sectorul infrastructurii energetice din Irak în calitate de investitori, în schimbul furnizării de petrol.