Politica

Iran: Forţele de securitate au deschis focul la un protest declanşat de moartea unui tânăr student

Forţele de securitate iraniene au rănit mai multe persoane când au deschis focul asupra participanţilor la un protest declanşat de moartea unui tânăr student la scurt timp după eliberarea sa, au declarat vineri organizaţiile pentru drepturile omului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Protestele au izbucnit joi seară la Abdanan, în provincia Ilam din vestul Iranului, populată de kurzi, potrivit grupului Hengaw din Norvegia, Reţelei pentru Drepturile Omului din Kurdistan din Franţa şi contului 1500tasvir care urmăreşte protestele.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia după moartea, la sfârşitul lunii mai, a tânărului Bamshad Soleimankhani, în vârstă de 21 de ani, la doar câteva zile după eliberarea sa din închisoare.

Hengaw a difuzat imagini în care oameni mărşăluiau în timp ce se auzeau focuri de armă, precum şi imagini cu protestatari cu răni în piept. Nu a fost imediat posibil să se verifice autenticitatea imaginilor. Hengaw a informat că 25 de persoane au fost rănite în represiunea împotriva protestatarilor care au scandat sloganuri anti-regim.

Protestele au izbucnit în septembrie anul trecut după moartea tinerei Mahsa Amini, care a fost arestată sub pretextul că a încălcat codul vestimentar impus femeilor. Aceste mişcări de protest, care au zguduit autorităţile clericale, s-au relaxat oarecum în ultimele luni, dar continuă sporadic.

La rândul său, 1500tasvir a informat că familia sa a observat că Soleimankhani avea spumă la gură după ieşirea din închisoare şi a fost dus la spital, unde medicii au identificat multiple fracturi pe corp şi arsuri de ţigară pe care se presupune că le-a suferit în arest. Tânărul a decedat ulterior. Descris ca fiind simpatizant al mişcării de opoziţie la adresa regimului, deocamdată nu este clar când şi de ce a fost arestat Soleimankhani.

Deşi mişcările de protest sunt mai puţin intense decât la apogeul mişcării de la sfârşitul anului trecut, au loc manifestaţii de stradă spontane ca reacţie la evenimente specifice. În ultimele luni, activiştii au observat mai multe demonstraţii în toată ţara, în special după spânzurarea a trei bărbaţi implicaţi în mişcări de protest. În total, şapte persoane au fost executate de la începutul mişcării.

Articole recente

FMI: Sectorul privat trebuie să-şi asume povara investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în…

9 ore ago

Impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie – 7,9% din PIB în 2022; numărul de locuri de muncă susținute direct – 64.000 (raport CPAG)

Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022, potrivit raportului…

9 ore ago

Ciolacu: Voi merge înainte în privinţa reglementărilor jocurilor de noroc; nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu are nicio problemă cu "ameninţările din industria păcănelelor",…

9 ore ago

Alexandru BONEA, Meta Estate Trust: “Dorim să ne mărim activele prin leverage bancar și prin emisiune de obligațiuni”

Meta Estate Trust este un portal între piața de capital și piața imobiliară de investiții,…

11 ore ago

Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte reformei pieţei de electricitate

Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de…

12 ore ago