Politica

Iran: Nepoata ayatollahului Ali Khamenei a fost arestată

Autorităţile iraniene au arestat-o pe nepoata ayatollahului Ali Khamenei, Farideh Moradkhani, după ce ea a denunţat reprimarea protestelor antiguvernamentale din Iran şi a calificat puterea de la Teheran drept ”regim asasin”, a declarat sâmbătă fratele său, potrivit AFP, precizează Agerpres.

O cunoscută activistă, Farideh Moradkhani este fiica sorei lui Ali Khamenei care în anii ’80 a fugit împreună cu familia sa în Irak. Tatăl său, şeicul Ali Tehrani, decedat în octombrie, a fost un opozant al şahului Iranului, devenind apoi un critic al Republicii Islamice Iran.

Farideh Moradkhani a fost arestată miercuri după ce a fost convocată la biroul procurorului, a scris pe Twitter fratele ei, Mahmoud Moradkhani. Acesta a distribuit pe aceeaşi reţea de socializare şi o înregistrare video în care sora sa condamnă ”represiunea violentă” din Iran şi inacţiunea comunităţii internaţionale căreia îi cere să rupă legăturile cu Teheranul.

Aceeaşi nepoată a lui Khamenei a mai fost arestată şi la începutul anului, după ce a salutat-o pe Farah Diba, văduva şahului înlăturat de la putere de revoluţia islamică din 1979.

Un ONG denumit Human Rights Activists News Agency (HRANA), care-şi desfăşoară activitatea din SUA, a confirmat arestarea lui Farideh Moradkhani, adăugând că ea riscă acum 15 ani de închisoare.

În Iran continuă protestele începute în luna septembrie după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Peste 14.000 de persoane au fost arestat de la începutul mişcării contestatare, potrivit ONU. Conform unui bilanţ al ONG-ului Iran Human Rights (IHR), care activează din Norvegia, cel puţin 416 persoane au fost ucise în reprimarea protestelor, dintre care peste 90 pe 30 septembrie în capitala provincială Zahedan în timpul manifestaţiilor provocate de violul asupra unei adolescente imputat unui poliţist.

Articole recente

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu…

9 minute ago

Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatarul pentru tancuri Ghepard

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi…

23 de minute ago

Directorul CIA: Prietenia ruso-chineză nu este necondiţionată; următoarele şase luni sunt critice pentru Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care…

25 de minute ago

Norvegia: Poliţia interzice arderea Coranului după ce Turcia l-a convocat pe ambasadorul norvegian

Poliţia norvegiană a interzis joi un protest planificat anti-islam, inclusiv arderea unei copii a Coranului,…

13 ore ago

Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo asupra normalizării, pentru a rămâne pe calea spre aderarea la UE (Vucic)

Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo asupra normalizării legăturilor, în cadrul celui mai recent…

13 ore ago