Categories: InternationalMarfuri

Iranul a confiscat două petroliere grecești, după ce Grecia a confiscat o navă cu petrol iranian, pe care vrea să îl trimită în SUA

Forțele iraniene au confiscat vineri două petroliere grecești în Golf, la scurt timp după ce Teheranul a avertizat că va lua „acțiuni punitive” împotriva Atenei din cauza confiscării petrolului iranian de către Statele Unite dintr-un petrolier reținut în largul coastelor grecești, potrivit Reuters

„Marina Gărzilor Revoluționare a confiscat astăzi două tancuri grecești pentru încălcări în apele Golfului”, se arată într-un comunicat al Gardienilor, citat de agenția de știri de stat iraniană IRNA. Agenţia nu a oferit alte detalii și nu a spus care sunt presupusele încălcări.

Ministerul de Externe al Greciei a declarat că un elicopter al marinei iraniene a aterizat pe nava sub pavilion grecesc Delta Poseidon, care naviga în apele internaționale, la 22 de mile marine de țărmul iranian, și a luat ostatici echipajul, printre ei doi cetățeni greci.

Acesta a spus că un incident similar a avut loc pe o altă navă sub pavilion elen, în apropierea Iranului, fără a numi nava, adăugând că ambele acțiuni au încălcat dreptul internațional, iar Grecia și-a informat aliații, dar s-a plâns şi ambasadorului Iranului la Atena.

Delta Tankers, cu sediul în Grecia, care operează Delta Poseidon, nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Autoritățile elene au reținut luna trecută Pegas, sub pavilion iranian, cu 19 membri ai echipajului ruși la bord, lângă coasta insulei de sud Evia, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene.

Statele Unite au confiscat ulterior încărcătura petrolieră iraniană deținută la bord și intenționează să o trimită în Statele Unite cu o altă navă, a informat joi Reuters.

Pegas a fost eliberat ulterior, dar confiscarea a aprins tensiunile într-un moment delicat, Iranul și puterile mondiale încercând să revigoreze un acord nuclear pe care Washington l-a abandonat sub conducerea fostului președinte Donald Trump.

Vineri mai devreme, Nour News, care este afiliată unui organism de securitate al statului iranian, a declarat pe Twitter: „În urma confiscării unui petrolier iranian de către guvernul grec și a transferului petrolului său către americani, Iran a decis să ia măsuri punitive împotriva Greciei”.

Nour News nu spunea ce fel de acțiune va lua Iranul.

Pegas a fost printre cele cinci nave indicate de Washington pe 22 februarie – cu două zile înainte de invazia Ucrainei de către Rusia – pentru sancțiuni împotriva Promsvyazbank, o bancă considerată esențială pentru sectorul de apărare al Rusiei.

Nu este clar dacă încărcătura a fost reținută pentru că era petrol iranian sau din cauza sancțiunilor aplicate petrolierului pentru legăturile sale rusești. Iranul și Rusia se confruntă cu sancțiuni separate ale SUA.

Agenția de știri semi-oficială a Iranului Tasnim a citat mai târziu o sursă anonimă spunând: „Sunt alte 17 nave grecești în Golful Persic, care ar putea fi confiscate de Gărzile Revoluționare dacă Grecia își continuă răutatea”.

„Surse informate subliniază, de asemenea, că Grecia ar trebui să ia măsuri compensatorii față de petrolierul iranian cât mai curând posibil”, a spus Tasnim.

DISCUȚII NUCLEARE

O sursă de securitate maritimă a declarat că celălalt petrolier confiscat vineri este Prudent Warrior, sub pavilion grecesc. Operatorul său, compania de transport maritim din Grecia Polembros, a declarat pentru Reuters că a avut loc „un incident” cu una dintre navele sale, fără a detalia, adăugând că „depune toate eforturile pentru a rezolva problema”.

Grupul american de advocacy United Against Nuclear Iran (UANI), care monitorizează traficul petrolierelor legate de Iran prin urmărirea navelor și prin satelit, a declarat că Prudent Warrior transporta petrol din Qatar și Irak, în timp ce Delta Poseidon era încărcată cu petrol irakian.

Fiecare navă transporta aproximativ un milion de barili.

„Acest lucru ar trebui să aibă implicații directe asupra negocierilor JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) și să blocheze în continuare orice șansă de a relansa un acord”, a declarat Claire Jungman, șeful de personal al UANI, pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Flotei a cincea americană din Bahrain a declarat că este la curent cu capturile raportate și că le cercetează.

Tot vineri, Iranul a convocat un trimis al Elveţiei, care reprezintă interesele SUA la Teheran, pentru a protesta împotriva confiscării petrolului Pegas, a declarat Ministerul de Externe iranian.

„Republica Islamică și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la încălcarea continuă de către guvernul SUA a legilor internaționale și a convențiilor maritime internaționale”, a declarat presa de stat, citată de Ministerul de Externe.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție al SUA a refuzat să comenteze despre confiscarea petrolului.

IRNA a citat Organizația Porturi și Maritimă din Iran care a afirmat că petrolierul și-a căutat refugiu de-a lungul coastei grecești după ce s-a confruntat cu probleme tehnice și vreme rea. Acesta a numit confiscarea încărcăturii sale „un exemplu clar de piraterie”.

Statele Unite au impus miercuri sancțiuni asupra a ceea ce a descris drept o rețea de contrabandă cu petrol și spălare a banilor susținută de Rusia pentru Forța Quds a Gărzilor Revoluționare.

În 2019, Iranul a confiscat un petrolier britanic în apropiere de strâmtoarea Hormuz pentru presupuse încălcări maritime, la două săptămâni după ce forțele britanice au reținut un petrolier iranian în apropiere de Gibraltar, acuzându-l că transporta petrol în Siria, încălcând sancțiunile Uniunii Europene. Ambele nave au fost ulterior eliberate.

Articole recente

Medima Health – investiție de 1,5 milioane de euro în noua clinică de imagistică medicală din Brăila, a 8-a din rețea

Rețeaua națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health a deschis…

7 minute ago

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris, a anunțat ministrul Lucian Bode. Acesta era…

31 de minute ago

SAP sărbătorește 20 de ani în România – piața vedetă din regiunea SEE pentru compania de software

România este vedeta (rising star) SAP în regiunea SEE SAP aniversează 20 de ani de…

37 de minute ago

Ciucă: PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate

PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate, a spus Nicolae…

44 de minute ago

Spătaru: 300 de milioane de euro, ajutor pentru relansarea industriei prelucrătoare

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de…

52 de minute ago

Zelenski le cere liderilor G7 “să facă maximum” pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul acestui an

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniţi într-un summit în Bavaria, "să…

60 de minute ago