Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzIranul și Rusia au finalizat un acord de tranzacționare în monedele lor locale, în loc de dolarul american, a informat miercuri presa de stat din Iran.
Acordul a fost finalizat în timpul unei întâlniri în Rusia între guvernatorii băncilor centrale ale celor două țări, se arată în comunicat. Atât Iranul, cât și Rusia fac obiectul sancțiunilor americane.
Agenția iraniană IRNA anunță: “Înființarea de noi platforme financiare și bancare a deschis un „nou capitol” în relațiile bancare dintre Iran și Rusia, cele două țări fiind de acord să renunțe la dolarul american și, în schimb, să tranzacționeze în monede locale”.
„Băncile și actorii economici pot utiliza acum infrastructuri, inclusiv sisteme interbancare non-SWIFT, pentru a tranzacționa în monede locale”, a spus presa de stat.
În întâlnirea recentă din Rusia, guvernatorul Băncii Centrale a Iranului, Mohammad-Reza Farzin, și omologul său rus au finalizat un acord de utilizare a monedelor naționale în comerțul bilateral. Farzin a propus, de asemenea, valorificarea capacităților BRICS pentru a facilita tranzacțiile în timpul președinției Rusiei asupra grupului de economii emergente. Propunerea a fost salutată de cel mai mare bancher al Rusiei.
Moscova s-a apropiat în ultimul timp de Teheran, iar Iranul a dezvăluit în noiembrie că va furniza Rusiei avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament pentru piloți Yak-130.
Acțiunea globală de dedolarizare se desfășoară de ani de zile, cu țările BRIC și așa-numitele state paria care încearcă să renunțe la dolarul american în favoarea altor valute, potrivit oilprice.com.
În 2019, Putin a declarat că e timpul pentru a revizui rolul dolarului în comerțul mondial. În acel moment, Rusia și China considerau trecerea la euro, a doua cea mai dominantă monedă din lume, ca pe un impas acceptabil, cu scopul final de a-și folosi propriile monede.
La începutul anului curent, Rusia a plătit dividende de la proiectele petroliere Sakhalin 1 și 2 în yuani chinezești în loc de dolar. Anul trecut, Rusia a fost izolată de sistemele globale de plăți dominate de dolari SUA în urma sancțiunilor ample impuse războiului din Ucraina.
Rusia a declarat că nu va mai accepta moneda americană ca plată pentru mărfurile sale energetice, ci va trece la monedele chineze și cele din emirate.
Cu toate acestea, eforturile globale de dedolarizare au dat puține roade, marea majoritate a tranzacțiilor transfrontaliere care implică membri BRICS continuând să fie facturate în dolari. Într-adevăr, schimbul monedelor locale ale membrilor BRICS între ele și cu alte monede de pe piețele emergente necesită frecvent folosirea dolarului ca intermediar.
În plus, o mare parte a datoriei publice și private în aceste economii este exprimată în dolari. Stabilitatea relativă a dolarului în comparație cu multe monede locale îl face mai atractiv ca mijloc de plată în comerțul transfrontalier.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More