Categories: Fără categorie

Iranul vorbeşte de o posibilă revenire automată la angajamentele sale din acordul nuclear

Iranul îşi va aplica automat angajamentele în domeniul nuclear dacă viitoarea administraţie americană a democratului Joe Biden va ridica sancţiunile impuse Teheranului de către Washington din 2018, a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un interviu publicat miercuri şi citat de AFP, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) transmite într-un raport obţinut de Reuters că Iranul a început să alimenteze cu hexafluorură de uraniu centrifugele sale subterane de îmbogăţire a uraniului, potrivit Agerpres.

“Se poate face ceva imediat. SUA îşi pot respecta (angajamentele), iar noi le vom respecta pe ale noastre (…) Pentru asta nu este nevoie nici de negocieri, nici de a fi impuse condiţii”, a spus şeful diplomaţiei iraniene pentru cotidianul guvernamental iranian.

“Dacă SUA vor respecta rezoluţia (2231 a Consiliului de Securitate al ONU – n.r.), sancţiunile sunt respectate şi nu mai există niciun obstacol în calea activităţilor economice ale Iranului, atunci Iranul, aşa cum a anunţat, va îşi va respecta angajamentele” în domeniul nuclear, a adăugat el.

Preşedinte ales al SUA, Joe Biden, a spus că îşi doreşte o schimbare a politicii de “presiune maximală” împotriva Iranului dusă de administraţia actuală a lui Donald Trump.

Aceasta din urmă a scos unilateral SUA în mai 2018 din acordul internaţional în domeniul nuclear cu Iranul care fusese încheiat cu trei ani în urmă la Viena. Trump a reintrodus sancţiunile pe care înţelegerea le-a ridicat şi a impus şi altele noi.

Validat prin Rezoluţia 2231, Acordul de la Viena oferea Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa în schimbul unor garanţii verificate de ONU şi menite a arăta că programul nuclear iranian nu are nicio intenţie militară.

Reluarea sancţiunilor americane a aruncat Iranul într-o recesiune puternică şi a privat ţara de beneficiile pe care le aştepta de la Acordul de la Viena.

Ca ripostă, Teheranul a renunţat treptat la majoritatea angajamentelor sale cheie asumate la Viena, spunând în acelaşi timp că este pregătit să reia aplicarea deplină a acordului dacă SUA revin asupra deciziei de a nu mai respecta Revoluţia 2231.

Dacă Washingtonul “îşi va respecta din nou angajamentele, noi vom acţiona rapid”, a reiterat Zarif.

“Este o şansă foarte bună că Biden vrea să revină” la Acordul de la Viena, dar “trebuie să fie clar că Iranul nu va accepta nicio condiţie”, a mai declarat el pentru cotidianul citat.

Înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, Biden şi-a exprimat dorinţa ca SUA să revină în Acordul de la Viena, cu condiţia ca Iranul să îşi respecte din nou “cu rigoare angajamentele”.

În acelaşi timp însă, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) obţinut miercuri de Reuters, Iranul a început să alimenteze cu hexafluorură de uraniu centrifugele sale avansate de îmbogăţire a uraniului, IR-2m, din uzina subterană de la Natanz.

“La 14 noiembrie 2020, Agenţia a verificat că Iranul a început să alimenteze cu UF6 cascada recent instalată de 174 de centrifuge IR-2m de la Uzina de Îmbogăţire a Combustibilului (FEP) de la Natanz”, atrage atenţia AIEA într-un raport de marţi către statele membre.

Acţiunea, notează Reuters, este cea mai recentă încălcare de către Iran a acordului său nuclear cu marile puteri, care spun că Teheranul poate acumula uraniu îmbogăţit numai cu dispozitive de primă-generaţie IR-1, acestea fiind singurele pe care le poate opera la uzina subterană. Un raport anterior al AIEA preciza că Iranul a instalat subteran centrifuge IR-2m.

Geanina Voda

Geanina Vodă - membru fondator FinancialIntelligence.ro Geanina Vodă, membru fondator FinancialIntelligence.ro, a fost director de calitate la cotidianul “Bursa", având o experienţă de circa 20 de ani în cadrul societății. Pe parcursul carierei profesionale, Geanina Vodă a parcurs treptele ierarhice, de la preluarea anunțurilor de mică publicitate până la conducerea executivă a societății. Geanina Voda a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Spiru Haret în anul 2004, iar în anul 2009 a obținut diploma de master în Managementul Calității din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Articole recente

SUA: Alertă cu bombă la Curtea supremă înainte de învestirea lui Biden

Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul…

18 minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)  …

39 de minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii – VIDEO

La Washington D.C. are loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al…

o oră ago

Traian Berbeceanu anunță redeschiderea restaurantelor, dacă rata de infectare se menține sub 3 la mie în București, în următoarele 48 de ore

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat că are în vedere relaxarea restricțiilor pentru Capitală, dacă rata de…

2 ore ago

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să…

2 ore ago