Update articol:

Israel lansează o nouă ofensivă majoră în Gaza, în timp ce ONU califică situația palestinienilor drept „mai mult decât inumană”; Netanyahu: „Distrugem tot mai multe case, oamenii nu au unde să se întoarcă. Singurul rezultat inevitabil va fi dorința locuitorilor din Gaza de a emigra în afara Fâșiei Gaza”

Benjamin Netanyahu

Israelul a lansat o nouă ofensivă majoră în Gaza, care, potrivit declarațiilor sale, are ca scop distrugerea Hamas și eliberarea ostaticilor, stârnind condamnarea Națiunilor Unite și a organizațiilor umanitare, care avertizează că civilii sunt cei mai afectați de intensificarea atacurilor, potrivit CNN.

Cel puțin 262 de persoane au fost ucise și 675 rănite după ce Israelul a intensificat atacurile începând de joi, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

„Situația palestinienilor din Gaza este de nedescris, dincolo de orice atrocitate și inumanitate”, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o postare pe X sâmbătă.

„Politica de asediu și înfometare este o batjocură la adresa dreptului internațional. Blocada împotriva ajutorului umanitar trebuie să înceteze imediat. Este momentul pentru claritate morală și acțiune”, a adăugat Guterres.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat într-un comunicat emis vineri seara că au lansat „atacuri ample și au mobilizat forțe pentru a captura zone strategice din Fâșia Gaza, ca parte a primelor mișcări ale operațiunii «Carele lui Gideon» și a extinderii campaniei din Gaza, pentru a atinge toate obiectivele războiului din Gaza, inclusiv eliberarea ostaticilor și înfrângerea Hamas”.

Între timp, Israelul și Hamas au reluat sâmbătă negocierile pentru un acord de încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor în capitala Qatarului, Doha. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost în contact strâns cu echipa de negociatori din Doha și a instruit echipa să rămână în Doha „pentru a epuiza toate eforturile în vederea eliberării ostaticilor noștri”, a declarat sâmbătă un oficial israelian.

Această evoluție survine în contextul în care președintele american Donald Trump și-a încheiat vizita în Orientul Mijlociu fără a obține un acord de încetare a focului și după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat la începutul acestei luni că populația din Gaza va fi strămutată în sud, în urma aprobării de către cabinetul său de securitate a unei operațiuni militare extinse, pe care un ministru a descris-o ca fiind un plan de „cucerire” a teritoriului.

Anunțul IDF vine la scurt timp după ce Ministerul Sănătății palestinian a marcat un moment trist în război. Joi, ministerul a declarat că numărul persoanelor ucise de ofensiva israeliană din Gaza în urma atacurilor din 7 octombrie 2023 depășește acum 53.000, majoritatea fiind femei și copii.

Dr. Munir Al-Sultan, directorul Spitalului Indonezian din Beit Lahiya, nordul Gazei, a declarat vineri că au avut loc „explozii extrem de intense” în jurul spitalului, care au întrerupt conexiunile la ventilatoarele de care unii dintre pacienții lor au nevoie pentru a rămâne în viață.

Raed Radwan, un locuitor strămutat din cartierul Sheikh Radwan, a declarat sâmbătă pentru CNN că simțea pământul tremurând încă de la răsărit din cauza exploziilor din enclavă.
„Mulți oameni care nu au putut să fugă ieri din cauza intensității bombardamentelor sunt acum în mișcare„, a spus el.
„După anunțarea noii operațiuni militare, prețurile alimentelor au crescut vertiginos. Orice marfă mai rămâne în piețe sau se vinde pe străzi a devenit extrem de scumpă”, a spus Radwan, adăugând că există o mișcare „semnificativă” de oameni din nordul Gazei către sud, costurile de transport crescând dramatic.

„Situația din Gaza este sfâșietoare, dincolo de orice imaginație. Este greu de descris„, a spus Nael Rahmi, din cartierul Al-Nasr din Gaza.
„Oamenii fug doar cu hainele de pe ei, neputând să-și ia niciun obiect personal.”

Diferențe cu SUA

Noua ofensivă israeliană vine pe fondul unor diferențe aparent tot mai mari între guvernele SUA și Israel. Trump a declarat săptămâna trecută că dorește încetarea „războiului brutal” din Gaza și nu a vizitat Israelul în timpul turneului său în Orientul Mijlociu din această săptămână.

De asemenea, el a ocolit Israelul de două ori în această lună pentru a încheia acorduri bilaterale cu grupuri militante regionale. Hamas a eliberat săptămâna trecută un ostatic israeliano-american, iar houthiții au acceptat să înceteze focul asupra navelor americane din Marea Roșie, angajându-se în același timp să continue lupta împotriva Israelului.

Miercuri, Trump a negat că Israelul ar fi fost marginalizat, iar joi  a afirmat că dorește ca SUA să „ocupe” Gaza și să o transforme într-o „zonă liberă”.

„Am niște idei foarte bune pentru Gaza, care ar transforma-o într-o zonă liberă, în care Statele Unite să se implice și să o transforme într-o zonă liberă”, a declarat Trump în Qatar.

În timpul vizitei sale în Golf, Trump a recunoscut, de asemenea, că oamenii mor de foame în Gaza și a spus că SUA se vor „ocupa” de situația din Gaza.
„Ne uităm la Gaza. Și vom rezolva problema. Mulți oameni mor de foame”, a declarat el reporterilor din Abu Dhabi.
Video vertical asociatAmenințarea foametei în contextul crizei alimentare din Gaza

Între timp, sâmbătă, în capitala Irakului, liderii arabi s-au reunit pentru un summit pentru a aborda mai multe probleme regionale urgente, inclusiv războiul din Gaza. Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, președintele egiptean Abdel Fattah Al Sisi și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au participat la summitul condus de premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani.

Într-o declarație comună, liderii au cerut încetarea imediată a focului în enclavă și au îndemnat comunitatea internațională „să-și asume responsabilitățile morale și juridice pentru a exercita presiuni în vederea încetării vărsării de sânge și a asigurării accesului neîngrădit al ajutorului umanitar de urgență în toate zonele afectate din Gaza”.

Ei și-au reiterat poziția cu privire la migrația forțată, afirmând că orice formă de strămutare sau expulzare constituie „o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar, o crimă împotriva umanității și o curățare etnică”.
La summitul de la Bagdad au participat și secretarul general al ONU, António Guterres, și premierul spaniol, Pedro Sánchez.

Ofensiva a stârnit îngrijorare la nivel mondial. Președintele Consiliului European, António Costa, a cerut încetarea violențelor, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat într-un comunicat că „o ofensivă militară la scară largă comportă și riscul ca situația umanitară catastrofală a populației din Gaza și situația ostaticiilor rămași să continue să se deterioreze și ca perspectiva unui armistițiu pe termen lung, atât de necesar, să se estompeze”.

Condiții cumplite în Gaza

Pe măsură ce situația civililor palestinieni devine din ce în ce mai gravă, agențiile ONU solicită măsuri urgente.

Potrivit unui raport al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, aproximativ 436.000 de persoane au fost strămutate cu forța din martie, când Israelul a lansat o nouă campanie terestră în cadrul atacului său reînnoit asupra enclavei.

De aproape 11 săptămâni, Israelul a impus un asediu complet asupra Gazei, interzicând intrarea de alimente, medicamente și alte ajutoare pentru cei peste 2 milioane de palestinieni care trăiesc în teritoriu.

Israelul afirmă că blocada, împreună cu extinderea bombardamentelor militare asupra Gazei, are scopul de a presiunea Hamas să elibereze ostaticii reținuți în enclavă, dar organizațiile internaționale susțin că aceasta încalcă dreptul internațional, multe dintre ele acuzând Israelul că folosește foametea ca armă de război.

Un studiu al ONU publicat săptămâna aceasta avertizează că una din cinci persoane din Fâșia Gaza se confruntă cu foametea și că întreaga populație din Gaza se află la „risc ridicat” de foamete, cea mai gravă formă de criză alimentară.

SUA și Israelul susțin nou-înființata Fundație Umanitară pentru Gaza, un mecanism strict controlat pentru livrarea ajutoarelor în Gaza, care urmărește să înlocuiască rolul tradițional al agențiilor ONU în furnizarea de ajutoare în enclava.

Directorul executiv al fundației, Jake Wood, a declarat vineri pentru CNN că Israelul a acceptat să permită intrarea unor alimente în Gaza înainte ca un mecanism nou aprobat pentru livrarea ajutoarelor să fie pus în funcțiune la sfârșitul acestei luni, dar că nu știe încă când și câte camioane cu ajutoare va permite Israelul să intre.

Guvernul israelian nu s-a lăsat influențat de valul crescând de critici internaționale privind blocada ajutoarelor către Gaza, care a ajuns în a treia lună.

Netanyahu a declarat la începutul acestei săptămâni: „Distrugem tot mai multe case, oamenii nu au unde să se întoarcă. Singurul rezultat inevitabil va fi dorința locuitorilor din Gaza de a emigra în afara Fâșiei Gaza”, un obiectiv pe care Trump l-a susținut imediat după preluarea funcției.

Israelul a declanșat războiul după ce Hamas și alte grupuri armate palestiniene au lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane, în majoritate civili, și luând 251 de ostatici. Acest atac a fost cel mai sângeros atac terorist din istoria Israelului.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025